Creeper

söndag, februari 19, 2006

Frihet, fildelning och feminism efterlyses i partiledardebatterna

Kvällens partiledardebatt på tv4 sa egentligen inte så mycket nytt. Arbetsmarknadsfrågor diskuterades, skattesänkningar och ekonomi i allmänhet. Miljöpartiets Peter Eriksson fick in ordet "oljeberoende" i varje inlägg, och Maud Olofsson kontrar med "småföretagande".

Att OS pågår märktes i hockeymodeller och längdskidsliknelser. Lite humor skadar faktiskt inte i debatterna, det märktes att det fortfarande är långt kvar till valet. I sportstudioanda så sänder tv4 också ett eftersnacksprogram, allt för att analysera debatten ner i småbitar.

Skolan var någonting av det som debatterades längst. Som liberal så måste jag hålla med det borgerliga blocket om att skolan faktiskt blivit sämre de senaste åren. Vänsterpartiet har rätt i att elevdemokratin inte får slopas, men det mest fundamentala inom skolans ramar; kunskap, glömmer de helt bort. Det finns fakitiskt en poäng i att det kan vara bra att ha kunskapsprov och betyg redan tidigt i skolgången. Inte för att elever ska känna sig utpekade, utan för att de faktiskt ska kunna få den hjälp de behöver, när de behöver den, och inte försent.

Arbetslösheten var någonting annat av det mer centrala i debatten. Leijonborg konstaterar enkelt att "A-kassa ska inte vara en permanent försörjningsinrättning", och det faktum att fler människor måste komma i arbete. Att sossarna och resten av vänsterkartellen i en debatt inte kan erkänna sitt misslyckande med just det är synd. Arbetsmarknadsåtgärder är inte samma sak som inkomstbringande jobb, och för att få bukt med det växande köttberget så måste fler människor, inte minst unga, få arbete.

Skola och arbetslöshet må vara viktiga ämnen, men de är långt ifrån de mest intressanta. Förhoppningsvis så kommer valdebatterna vara fyllda med lite mer frihet, fildelning och feminism än kvällens partiledardebatt

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home