Creeper

tisdag, februari 14, 2006

Stereotyper i kärlekens namn

Inte nog med Feministiskt initiativs "Alla hjärtans dags-turne" och någon storts politiskt kärleksbudskap på aftonbladets ledarsida, så är hyserin runt denna hjärtansdag enorm. Själv började jag dagen med någon sorts stort saknande av den där massmedialt framställda perfekta relationen. En pojkvän som bjöd på middag, choklad och rosor hade inte alls varit dumt, för det är väl det alla flickor förväntas vilja ha en dag som den här?

Med mycket annat att tänka på så svalnade den där saknande känslan av under dagen. Självinskten sa att även om det var första gången på fem år som det på hjärtansdagen inte fanns pojkvän i mitt liv, så skulle inte dagen min bli särskilt annorlunda. För ska man väl ha en relation så finns det ju alla andra dagar på året att vara romantiska på än just den dag som det är påtvingat. Alla hjärtans dag blir istället ytterliggare ett tillfälle där stereotyper tvingas på, och män som kvinnor tvingas tillbaka till de där klassiska rollerna, roller som ibland känns som mest trygga.

Kanske behövs det. Hjärtansdagen är den enda dagen under året som fler män än kvinnor köper blombuketter, och är det egentligen något fel med klassiska gentlemannamanér? Det finns ju ingenting som säger att de inte kan förekomma från båda håll?

Jag tror att ömsinthet och generositet är på sin plats ibland, fast från båda håll. Dagens absolut bästa "alla hjärtansdag"-händelse är helt klart det superfina kortet som låg i brevlådan när jag kom hem. Tillverkat och skickat av lillasyster. Omtänksamhet från vänner och familj är sådant som värmer, men behövs verkligen hysterin kring en specifik dag?

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home