Creeper

fredag, februari 03, 2006

Brist på ifrågasättande av immaterialrätten

Fildelningsstriderna fortsätter. I USA riskerar en liten grupp fildelare fem års fängelse och miljonböter. Fem års fängelse är i svenska mått riktigt länge, bara ett års kortare strafftid än för dråp. Domarna blir fler och fler, och det uppmärksammas mindre och mindre i media. Trots att det blir vanligare med åtal mot fildelare får inte debatten om upphovsrättens befintlighet, eller diskussioner om immaterialrätten överlag försvinna.

Immaterialrätt är inte längre en ideologisk fråga, utan har idag en stark pragmatiskt vinkel i fildelningsfrågor. Idag ses immaterialrätten som någonting viktigare än den personliga integriteten. Rättigheten till ägande är nog så viktig, men är det ägandet av makten till sitt liv som är viktigast, eller är det rätten till ägande av digitala kopior?

Att teknikneutralitet är någonting viktigt matas vi av lagstiftare, ofta i syfte att försvara lagar inom den digitala världen. Den faktiska skillnaden mellan fysiska ting och digitala kopior bortses ifrån, någontning som drabbar det fria informationsutbytet och den snabba rörligheten som hör till den stora fördelen för den digitala världen. Det krävs inte så mycket för att förstå att det är skillnad mellan vad som förekommer ute på internet, jämfört med IRL.

Kopiering är inte stöld, och vare sig du tänkt syssla med det eller inte så vill jag tipsa om den underbara filmen Brokeback Mountain och musikradiogrejen Pandora (om du inte upptäckt den redan). Brokeback Mountain är tänkvärd, välspelad (och innehåller en Heath Ledger), även om den är superseg fram tills huvudpersonerna får till det. Pandora är nån form av webbradio där du väljer dina egna låtar. Perfekt i avsaknad av ett musikarkiv...

3 Kommentarer:

Blogger Ichtys sa...

Om jag råkar döda storbolagens hopp om att tjäna än mer pengar och bli än mer dominerande och tjocka så kanske fem år är ett ganska lämpligt straff trots allt? :)

I övrigt: Schysst blogg. Vi kanske syns i höst när jag börjar samma utbildning som du. Peace.

04 februari, 2006 01:17  
Blogger Johanna Nylander sa...

Haha... nää, tyvärr. Att de inte kunde vara lite mer kreativa...företagen alltså...

Trevligt, grafik, design eller programmering? Du kommer garanterat stöta på mig, folk brukar ha en tendens till det... :)

04 februari, 2006 13:41  
Anonymous Anonym sa...

Personligen så gissar jag att ichtys redan har börjat stöta på Johanna.

06 februari, 2006 00:44  

Skicka en kommentar

<< Home