Creeper

måndag, januari 30, 2006

Övervakning är inget annat än stöld av min integritet

När nedladdningslagen kom för ett halvår sedan så lovade Thomas Bodström att den inte skulle vara till för att ta fast små fildelare och gemene man. Nu har en ny statlig utredning som förslag att även misstankte om brott som bara leder till böter ska räcka för att få ut abonnemangsuppgifter såsom ip-adresser.

Utan att ta den minsta hänsyn till den personliga integriteten, någonting som datainspektionen starkt försvarar i det här ärendet. Så inte nog med att alla trafikuppgifter ska registreras, upphovsrättsorganisationerna föreslås till och med (av sig själva) att få tillgång till uppgifterna vid minsta lilla misstanke.

Att ens detta kan komma på förslag strider helt emot vad nedladdningslagstanken var från första början. Vi har i sverige idag upphovsrättsorganisationer som inte bara hållt på att begå brott i kampen mot fildelare, de är inte heller kända för att värna om människors personliga integritet, utan ser bara på profiten. Visst att det inte ligger i upphovsrättsorganisationernas intresse att bry sig om den personliga integriteten, men det borde i alla fall ligga i rättstaten Sveriges intresse.

Det gör det tyvärr inte. Inte heller finns det någon självinsikt hos lagstiftarna när ansvarig minister själv påstår att ökad övervakning inte hotar den personliga integriteten. Vi är idag på väg mot ett samhälle där övervakning blir mer och mer accepterat, samtidigt som utredningar som den här försvinner förbi utan att de uppmärksammas nämnvärt. På den officiella politiska agendan diskuteras inte ens upphovsrättens vara eller icke vara, någonting som borde vara minst lika relevant som en ökad lagstiftning mot det. Upphovsrätten är inte en självklarhet, därmed inte heller de inskränkningar som jakten mot dess förbrytare faktiskt innebär.

Från nyliberalt håll brukar man få höra att skatt är stöld. Nu snor staten min integritet, vart ska jag vända mig för att få den tillbaka?

3 Kommentarer:

Blogger sp3tt sa...

"Från nyliberalt håll brukar man få höra att skatt är stöld."

Vilket inte stämmer. Skatt är väpnat rån. Dessutom är Liberaler mot upphovsrätt inte den bästa texten för upphovsrättskritik. Jag föreslår den utmärkta Against Intellectual Property, som har fördelen att den är 53 sidor lång, innehåller massor med fotnoter och är allmänt underbar. En kortare version av Kinsellas argument hittas i min tex (skamlös reklam *host*) Intellectual property is theft!.

Liberaler mot upphovsrätt innehåller en del faktafel... något som jag har tänkt maila Piratbyrån om, men aldrig orkat. Murray Rothbard, till exempel, är antagligen mer känd för sin kritik av staten (han grundlade anarko-kapitalismen), än han är för sin kritik av intellektuell egendom (han var för upphovsrätt som avtal, något som Kinsella bevisar är omöjligt).

30 januari, 2006 18:55  
Anonymous Nino Protic sa...

Du vänder dig till oss i PiratPartiet. Du har många vettiga åsikter! Ta gärna en del av din tid och snacka med oss i vårt forum. www.piratpartiet.se

31 januari, 2006 09:41  
Anonymous Anonym sa...

Jag är en mamma med 100% nedsatt arbetsförmåga och många barn. Eftersom jag är Östeuropeisk är min telefon avlyssnat sedan flera år av något som av misstag uppgav sig heta "Eshellon - i Göteborg". Ingen av mina svenska journalister har talat om för mig att där finns det ngt så nu vet Ni det.
När mina barn blev anmälda i början av sin termin för sjuka av mig, så hade lärarinnorna ringt antagligen till SÄPO och sedan en dam från svenska ambassaden talade mitt modersmål och presenterat sig för min mamma utomlands om att hon skulle behöva mig där och sökte tolk. - En lögn, vilken illustrerar bara det system som är vardag idag - kontakten mellan grundskolan och SÄPOs förlängda armar på svenska ambassaden utomlands och hur man försöker sätta dit oskyldiga små ungar med utlandsfödda föräldrar. Någon terrorist är jag inte och absolut inte politiskt aktiv. Däremot lever jag sedan 4 månader utan sjukmedel, för att försäkringskassan sparar pengar och via specialistvårdstopp i Sverige och behandlingsvägran medan jag försämras för att sända mig till arbetsmarknaden, alltså jag lever med många ungar enbart på barnbidraget. Är det inte lämpligare, herr Persson och Bodström och gänget, att Ni lägger ner mina pengar på undersökning och behandling, på en värdig sjukpension som Försäkringskassan i 4 år låtsas att jag ej gång på gång ansöker om, än att Ni skall lägga mina sjukpengar på Eshellon och på att skrämma min mamma utomlands?
ÄCKLAD
Tomova-K
PS Var inte Stallin och Hitler "värstingarna"...Ts ts ts... när de inte ens hade datorer och när SLAVER är inte det minsta intresserade av kontroll!!!

28 september, 2006 02:54  

Skicka en kommentar

<< Home