Creeper

fredag, januari 27, 2006

Statlig apoteksmässig dubbelmoral

Sverige har en gigantisk anti-rök policy, rökning förbjuds överallt, senast på krogen, och flera landsting börjar införa totala tobaksförbud samtidigt som det börjar komma upp förslag om att förbjuda rökning på balkonger.

Trots detta så kan du idag få tag på ciggaretter i vilken liten butik som helst, men vill du ha nikotinplåster för att sluta röka, så måste du vända dig till ett apotek. Den enkla snedvridenhet och dubbelmoral som finns i detta är inte särskilt svårt att förstå, apoteken är mycket färre än de vanliga affärerna, de stänger tidigt, och har inga generösa öppettider, speciellt inte på helger.

Livsmedelkedjan Axfood har nu gått emot detta och planerar att öppna upp för rökavvänjningsmedel i sina affärer, efter en dom i tingsrätten. Den rökförbjudsivrande regeringen tycker dock att det är ett lagbrott. Vårdministern Ylva Johansson uttalar sig om det, och läkemedelsverket polisanmäler. Trots det bara handlar om att det kommer kunna bli lättare för rökare att sluta. En mycket genomtänkt antirökningspolicy.

För övrigt så är apoteksmonopolet kasst. Jag vill kunna köpa huvudvärkstabletter en söndag, eller ipren för måntalig magont efter klockan sex. När nu inte staten kan styra min mens, så borde de inte styra tiderna jag kan få hjälp emot den. Receptfria läkemedel borde gå lika bra att köpa i närbutiken som på apoteket. Men, pappa staten har visst en annan åsikt, och då är det bara att följa den tills vettigare folk tar över makten, eller på att staten kommer på nåt fyndigt sätt att kontrollera när jag får ont. Fast, i övervakningssamhället borde det ju inte vara något som helst problem...

8 Kommentarer:

Blogger Fredag sa...

Ställt mot risken att ungdomar kommer börjar missbruka nikotintuggummi i större skala än tidigare, är apotekets monopol på rökavvänjningsmedel rätt naturligt. De flesta kan vänta på det där Nicorette-paketet tror jag. Åtminstone till efter helgen.

27 januari, 2006 22:12  
Anonymous Slabbe sa...

Det är klart som f-n att Apoteket/Staten skriker. Nikotinmedlena är en av deras stora inkomstkällor. Sen att de använder andra argument än de verkliga för att behålla monopolet, är bara en klassisk politikerfint.
Recept-apotek, receptfritt-övrig handel borde vara lagom kompromiss utan fara för ungdomar och utan att jag känner mig kontrollerad av staten.

27 januari, 2006 23:35  
Blogger Johan Folin sa...

Fredag: Det är alltså bättre att missbruka cigaretter än tuggummi?

28 januari, 2006 00:13  
Blogger Alexander sa...

Fredag: Tror du seriöst att man kommer missbruka nikotintuggumin? Har du provat dom, faan det är ju värren än värsta rökhostan. Halsbränna mm. för att vara tuff, tyvärr ungar är dumma men inte så. Till och med lacknafta är vettigare som berusningsmedel...

28 januari, 2006 15:25  
Blogger Fredag sa...

johan: Du glömmer att det går att kombinera dessa två ting. Och för att förtydliga vad jag skrev så avsåg jag nikotintuggummianvändande i samma syfte som en del knaprar koffeintabeltter.

alexander: "Nya Nicotinell är både mjukt - och gott!" :)

28 januari, 2006 18:40  
Blogger fatima sa...

Visst Johanna! Apoteket är bra, men receptfria läkemedel borde finnas överallt! Det är för jävligt att inte kunna åka och köpa panodil till sitt barn som mitt i natten fått feber. Det gäller att vara planerande och ha sitt eget apotek hemma... Fast ibland är man ju inte sådär perfekt och förutseende som man vill vara.

Tack gode Gud för att vi grannar på gården har varandra, vi har delat med oss av mediciner flera gånger när huvudvärken el dylikt sätter in. Men visst är det fräschare att köpa nytt nässpray till barnen än att låna från grannen... :)

28 januari, 2006 18:59  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

Det finns faktiskt ett Apotek som är öppet 24-7. Det heter Scheeles och ligger på Klarabergsgatan. Just D samplade deras telefonsvarare på låten "Piller".

03 februari, 2006 02:12  
Blogger Johanna Nylander sa...

Jo, jag vet, men det är bara ett, och ligger lite långt iväg för sisådär åtta miljoner av sveriges befolkning för att kunna ta sig till vid pillerbehov :)

03 februari, 2006 08:36  

Skicka en kommentar

<< Home