Creeper

onsdag, februari 01, 2006

Skyldig tills motsatsen bevisats

Aktuellt har granskat Thomas Bodströms förehavanden och konstaterat att minst trettio av justitiedepartementets lagförslag/kommande lagförslag/utredningar under Bodströms ledning handlar om nedskärningar i integriteten. Hela listan med länkar kan du hitta här, men jag nämner ändå några av dem:
  • Datalagringsdirektivet. All den trafik som du gör via mobiltelefon eller internet ska komma att registreras. Något som är omöjligt att göra utan att samla upp ytterliggare information, för att inte tala om all den onödiga informationen man får med vid en uppsamling. All trafik ska samlas upp, vilka sidor du varit inne på, och vilka människor du pratat med. En fin regstrering av kommunikation alltså. Nästa nivå är en mikrofon i varje hem så att de analoga kommuniktionerna också samlas upp. Vem vet, jag kanske snackar om terrorister vid köksbordet. Varför ska det då vara någon skillnad om jag för den diskussionen via msn genom laptopen som står på köksbordet, än om jag pratar med vännen på stolen på andra sidan?

  • Kriminalisering av sexinviter på internet. Låter jättebra. Nu får vi fast alla sliskiga barnporrsgubbar. Men går det verkligen att genomföra egentligen? Jag skulle kunna kriminalisera hundratalet bara med hjälp av min Qruiser-profil, människor som visst inte är särskilt trevliga, men olagliga? Debatt och etikdiskussioner istället. Kanske feministiskt självförsvar på internet som obligatoriskt ämne på grundskolan? (för både tjejer och killar givetvis, jag ställer upp och föreläser!)

  • Rätt för polisen att i förebyggande syfte få eftersöka vapen i bilar. Det är också ett sånt här förslag som kan låta bra i början. Vapen är för det mesta någonting dåligt. Men i praktiken skulle det innebära att polisen har rätt att titta i min bil bara de tror jag har ett vapen där. Vill polisen titta i min bil behöver de inte längre en misstanke, utan det är bara att klampa på.

  • Buggning. Just det. Polisen får sätta upp en kamera eller mikrofon över mitt köksbord för att se och höra mig prata om terrorister. De behöver inte heller längre misstänka mig, utan det räcker med "förebyggande syfte".

  • Säpotillgång till patientjournaler. Inte bara terroristsnacket som granskas, utan även cancer, klamydia, stukade fötter och allt annat som står i patientjournalen. Doktorn har tystnadsplikt, men journalen får poliser läsa, och vips så försvann det förtroendet.
Bland de redan genomförda lagarna finns, uttökad användning av DNA, maskeringsförbudet, skärpt klotterlagstiftning, förlängning av tvångsmedelslagen, samt lagen om terroristbrott. Den gamla satsen "Oskyldig till motsatsen bevisas" har förlorat sitt första O. Begravning kommer ske högtidigt och bevakat av militärens insatsstyrka, avlyssnad och övervakad av polisen, och vill du veta varför O dog, så var god vänd dig till Säpo som sitter på alla O:s journaler.

8 Kommentarer:

Blogger Wille sa...

Kriminalisera sexinviter på internet?
Då kan ju ett antal nätdejting företag lägga ned med en gång. :D

..vid närmare eftertanke bör nog hela internet läggas ned..

01 februari, 2006 22:15  
Blogger Johanna Nylander sa...

Tyvärr hade inte SVT någon länk till just den utredningen. Tror att det handlar främst om inviter till medvetet minderåriga, och bottnar i jakten på barnporrhärvor. Har mycket svårt att tänka mig ett lagförslag på området som inte skulle innebära just internets undergång...

01 februari, 2006 22:23  
Blogger Saga Rosén sa...

Bra skrivet! I morgon, då jävlar.

01 februari, 2006 23:17  
Anonymous Mr M sa...

Hej Johanna
Kul att du vågar bryta trenden när du tar med alla könen i din blogg "Kanske feministiskt självförsvar på internet som obligatoriskt ämne på grundskolan? (för både tjejer och killar givetvis,..." men räcker det inte med självförsvar, för alla?

02 februari, 2006 00:09  
Blogger Johanna Nylander sa...

Jag syftade på nåt mer inriktat för nät-trakasserare, "vanligt" själförsvar brukar vara mer fysiskt än digitalt. Feministiskt, eftersom jag tror den formen skulle passa typen av jäkelskaper :)

02 februari, 2006 00:22  
Blogger Johan Folin sa...

Att polis får tillgång till patientjournaler är ju jättebra! De som värnar om integritet kommer inte besöka läkare lika ofta, och vårdköerna kommer minska!

02 februari, 2006 16:22  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

Att förbjuda sexinviter på nätet borde ju feministerna hylla, kvinnor som är så skira blomster som omöjligen vill ha det perverst!

Vidare så borde Bodström & C:o se på Discoverys kriminaldokumentärer tills de kräks. Det kryllar av enmansbrottsvågor osv.

03 februari, 2006 02:05  
Anonymous Anonym sa...

Jag är en mamma med 100% nedsatt arbetsförmåga och många barn. Eftersom jag är Östeuropeisk är min telefon avlyssnat sedan flera år av något som av misstag uppgav sig heta "Eshellon - i Göteborg". Ingen av mina svenska journalister har talat om för mig att där finns det ngt så nu vet Ni det.
När mina barn blev anmälda i början av sin termin för sjuka av mig, så hade lärarinnorna ringt antagligen till SÄPO och sedan en dam från svenska ambassaden talade mitt modersmål och presenterat sig för min mamma utomlands om att hon skulle behöva mig där och sökte tolk. - En lögn, vilken illustrerar bara det system som är vardag idag - kontakten mellan grundskolan och SÄPOs förlängda armar på svenska ambassaden utomlands och hur man försöker sätta dit oskyldiga små ungar med utlandsfödda föräldrar. Någon terrorist är jag inte och absolut inte politiskt aktiv. Däremot lever jag sedan 4 månader utan sjukmedel, för att försäkringskassan sparar pengar och via specialistvårdstopp i Sverige och behandlingsvägran medan jag försämras för att sända mig till arbetsmarknaden, alltså jag lever med många ungar enbart på barnbidraget. Är det inte lämpligare, herr Persson och Bodström och gänget, att Ni lägger ner mina pengar på undersökning och behandling, på en värdig sjukpension som Försäkringskassan i 4 år låtsas att jag ej gång på gång ansöker om, än att Ni skall lägga mina sjukpengar på Eshellon och på att skrämma min mamma utomlands?
ÄCKLAD
Tomova-K
PS Var inte Stallin och Hitler "värstingarna"...Ts ts ts... när de inte ens hade datorer och när SLAVER är inte det minsta intresserade av kontroll!!!

28 september, 2006 02:59  

Skicka en kommentar

<< Home