Creeper

fredag, januari 20, 2006

Våldtäkt är inte skäl nog för att behandla alla som brottslingar

I Umeå rekommenderas kvinnor att inte gå ut själva på kvällarna, eftersom att överfallsvåldtäktsmannen "Haga-mannen" åter härjar på platsen. Kristdemokraternas ledare Alf Svensson är inte sent ute med att komma med sin lösning på problemet, nämligen ett fullständigt DNA-register för alla Sveriges medborgare.

Smidigt kan man tänka sig. Bara för polisen att köra sina DNA-tester efter registret och alla brottslingar kommer hittas jättelätt. Klart de kommer, och alla andra med. Under Anna Lind-rättegången användes DNA från det PKU-register vi har idag (som finns i forskningssyfte), då missbrukade flera hundra poliser sina befogenheter för att få reda på mer information om händelsen, och idag så nekas utredningen om Haga-mannen tillträde till samma register.

Även om det sägs vara i ett gott syfte, så vill inte jag behandlas som en brottsling. Uttrycket "oskyldig tills motsatsen bevisas" är snart bara ett uttryck. Samma tidning som publicerat Svenssons artikel berättar om taxichauffören som påstår sig ha Paris Hiltons urin, och vill DNA-testa det. För en vecka sen så debatterades det korrupta och fuskande svenska poliser i landet Sverige; om vi hade haft ett DNA-register med Paris Hilton (eller vår egen Natacha), tror du då verkligen att ingen polis för lite lagom bra betalt av skvallerblaskorna hade försökt testa det mot urinet från bilen?

Är den personliga integriteten inte någonting värt längre? Kan inte jag bara få vara lämnad ifred och pyssla med mina fullt lagliga saker, utan att mitt blod ska hamna i samma register som mördare och våldtäktsmän?

Just i detta fallet som Svensson skriver om, så har DNA-registret ett vackert och ädelt syfte; att få fast en våldtäktsman. Jag tycker också att de borde spärra in Haga-mannen, ordentligt och riktigt länge, men ska min personliga integritet kränkas för det? Hur mycket liberal och feminist jag än är, och sympatiserar starkt med alla Umeås kvinnliga invånare som inte vågar sig ut på kvällarna, så är inte det skäl nog för att kränka alla människors personliga integritet genom att registrera varenda medborgares blod.

I ett hållbart demokratiskt samhälle så måste det finnas andra sätt att bekämpa brott, än att behandla alla människor som brottslingar.

9 Kommentarer:

Anonymous Andreas Ehn sa...

Att du inte vill att människors personliga integritet ska kränkas är väl just på grund av att du är liberal, inte trots detsamma? :)

20 januari, 2006 02:11  
Anonymous Peter Jönsson sa...

Ditt blod finns väl redan i PKU-registret så.

Istället för dumheter som register så förespråkar jag liberalare vapenlagar så att tjejerna kan försvara sig om de skulle behöva det.

Helst med rosa 9mm-pistoler. :)

20 januari, 2006 02:34  
Blogger Johanna Nylander sa...

Andreas; Oj, meningsbyggnadsfel. Menade på att trots jag var liberal så finns det viktigare saker än att bekämpa våldtäkter ibland.

Peter; Japp det finns med, men man kan faktiskt gå ut. Just nu har jag stora planer på att göra det, PKU-registret är ju som tur är inte helt anpassad för brottsutredningar i alla fall. Det kräver tex. en misstänkt.

Jag är fortfarande inte vapenliberal, men jag tror nästan att det hade varit bättre än register. I alla fall mer effektivare. Dock inte någon 9mm pistol utan en sån här :) (inte air soft-modellen dock)

Skjutvapen kanske inte är det bästa, men tårgas/pepparspray till redan utsatta kvinnor för självförsvar borde man inte ens fundera på.

20 januari, 2006 09:11  
Anonymous peter Jönsson sa...

Om man nu inte tycker medborgarna skall få bära skjutvapen så borde i alla fall pepparsprej/tårgas finnas tillgängligt, precis som du säger.

Problemet är inte att brottslingar har tillgång till vapen utan att laglydiga medborgare inte har det.

Trevlig bild där förresten!

20 januari, 2006 11:50  
Anonymous Stefan sa...

Jag har en annan syn på detta. Det kan ni läsa om här.

20 januari, 2006 15:41  
Anonymous Henric Grubbström sa...

Om man ger s.s.s vanligt folk tillgång till vapen så är det ändå brottslingarna som ser den största poängen att förse sig med dem. Pepparsprej fungerar ofattbart bra, för att inte säga ännu bättre att använda för en våldsman, våldtäktsman eller rånare. Men som sagt register över oskyldiga människor är naturligtvis en ÄNNU sämre idé...

20 januari, 2006 19:53  
Anonymous Peter Jönsson sa...

Henric : hur svårt är det för en brottsling att skaffa pepparspray? Tycker du det är acceptablet att många unga tjejer inte vågar gå hem ensamma?

Brottslingar kan ALLTID skaffa sig vapen. Att förneka laglydiga medborgare rätten till självförsvar är en mycket tvivelaktig väg för att försöka "minska brottsligheten". Precis som om en laglydig medborgare så fort han eller hon får tillgång till vapen skulle begå ett brott.

Om du inte vill ha vapen för att du tycker det är läskigt, det är helt upp till dig, men förneka inte min rätt till självförsvar när polisen inte är i närheten.

21 januari, 2006 04:21  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

Pepparsprej är ett dåligt skämt.

Dessutom är ett obligatoriskt DNA-register en logisk konsekvens av radikalfeministernas idéer om att alla män är skyldiga oavsett...

22 januari, 2006 15:10  
Anonymous Anonym sa...

Maken till mediahype har jag inte sett sedan Jack the Ripper. Det är konstiga tider vi lever i. Verkligheten verkar inte spela någon roll längre. Kanske är det skönast så. Och enklast. God natt.

25 januari, 2006 02:27  

Skicka en kommentar

<< Home