Creeper

torsdag, december 01, 2005

Den bortglömda integriteten

I dag klubbades den nya lagstiftningen om maskeringsförbud vid demonstrationer igenom. Detta nästan helt obemärkt och utan någon större debatt. För integriteten är inte en viktig fråga i Sverige. Har man en andledning att lagstifta bort den så gör man det, med parollen "den som inte gjort något har heller inget att dölja".

Ett annat lagförslag som är på tapeten i dagarna är förslaget om registrering av internet- och telefontrafik. Ett förslag som landet Sverige är drivande i, medan övriga Europa har en mer skeptisk hållning. Kampen mot brottslighet och terrorism är viktigare än att medborgarna ska få ha sina liv i fred.

Dessutom blir allt så mycket enklare om det finns i register. Det såg vi inte minst efter mordet på Anna Lind, då flera hundra poliser utan behörighet kunde gå in och läsa om hennes fall.

Finansinspektionen kom med en rapport för nån vecka sedan som gick ut på sedlarnas avskaffande, på väg till det kontantlösa samhället. Allt detta för att bekämpa den svarta ekonomin, alla kortbetalningar registreras ju, och inte minst för att värdetransportrånen ska minska.

Så här i julklappsköpartider är du extra utsatt. För den med gemensam ekonomi med någon annan känns det inte jättefrestande att köpa klappen via kortet och få upp en oförklarlig post på kontoutdraget. Inte heller köper du presenten till säkerhetsvakten i affären hon övervakar kamerorna på.

På allt för lättvindliga sätt offras integriteten för smidighet och enkelhet. Det glöms bort att det inte måste vara en självklarhet att veta allt om alla.

För även om jag inte bryter mot lagen, så tycker jag att jag har rätt att ha vissa saker för mig själv. Även om jag står för vad jag säger, så vill jag kunna uttrycka min åsikt anonymt. Även om jag står för vad jag gör, så vill jag få göra saker utan att någon annan ser.

3 Kommentarer:

Blogger Fredag sa...

I de fyra sista raderna sammanfattar du på ett mycket bra sätt själva kärnan i frågan. Tyvärr lyssnar inte våra politiker på det örat. Och det är verkligen att beklaga.

01 december, 2005 21:47  
Blogger Fuck off and die sa...

Men är det inte lite ouppfostrat att kräva att du ska få göra precis som du vill på någon annans mark? Om du vill hojta omkring och vara maskerad på din egen mark är det nog ingen som stoppar dig...

02 december, 2005 15:51  
Blogger Johanna Nylander sa...

Någon annans mark som i detta fallet är kommunens/statens?

02 december, 2005 17:15  

Skicka en kommentar

<< Home