Creeper

lördag, november 26, 2005

Piratbyrån på Dreamhack

Mötte människor från piratbyrån nyss. De hade fått en totalt felciterad artikel i Borås tidning innan i dag. De var inte här för att lära folk fildela (de kan de redan), utan för att synas i sina fina tröjor. Något som inte är det minsta olagligt någonstans. För trots de snart antagna inskränkningarna i hur man får se ut och klä sig, så är inte piratbyråns tröjor olagliga än.

Intressant i BT:s artikel är däremot Antipiratbyråns uttalande i det hela. För att citera Henrik Ponten: "Man ska inte skapa evenemang där ungdomar förleds till att begå brott. Inget annat brott är så accepterat som detta, man kan säga att Dreamhack är Sveriges största brottsplats". För det första så händer det så mycket mer på Dreamhack än att folk fildelar. För det andra så är det inte Dreamhacks uppgift att leka polis. Det vet vi att APB gör så bra själva, när de brutit mot lagen om IP-adresser, och den mer skumma Bahnhof-affären.

Sen kan man ju alltid fundera på om man ska ha en lag som kriminaliserar en så stor grupp människor. Tidigare event har ju de deltagare som laddat ner filer inte alls begått ett lagbrott, helt plötsligt så görs det nu. Är det verkligen önskvärt att bötfälla de tusentals människor som sitter och fildelar just nu? Eller är det lagen som kriminaliserar dessa människor som det är fel på?

6 Kommentarer:

Anonymous Mickey J Barczyk sa...

Klart att Piratbyrån gör reklam för fildelning genom att visa upp sig (eller sina tröjor). Det är ju det Piratbyrån står för...

Om det vandrar IKEA-folk på en möbelmässa i T-shirts med IKEA-loggan på, kan det ju inte tolkas på ett annat sätt att dom genomför en marknadsföring av sin verksamhet. Samma gäller för Piratbyrån, försök inte dölja sanningen för det låter så löjligt :)

26 november, 2005 17:53  
Blogger Johanna Nylander sa...

Nu förstår jag inte hur du menar. Klart de försöker göra reklam för sig. Har jag med mitt blogginlägg sagt någoning emot det?

26 november, 2005 19:56  
Blogger Erik Hellsborn sa...

"Sen kan man ju alltid fundera på om man ska ha en lag som kriminaliserar en så stor grupp människor."

Så du menar alltså att om tillräckligt många människor skiter i en viss lag bör den tas bort? I så fall borde det även vara rimligt att legelisera langning av alkohol till minderåriga.

27 november, 2005 12:36  
Blogger Johanna Nylander sa...

Jag i frågarsätter en lag som kriminaliserade 12% av sveriges befolkning över en natt. En lag som endast tjänar en viss industrin intressen och knappast kan komma till fysisk skada för en grupp människor.

27 november, 2005 21:19  
Anonymous Fredde sa...

"Så du menar alltså att om tillräckligt många människor skiter i en viss lag bör den tas bort?"

Ja, det är så det fungerar i en demokrati. Lagarna vi har skall spegla befolkningens övertygelse. Om en majoritet av Sveriges befolkning tycker att upphovsrätten inte är bra i sin nuvarande form.. då ska den förändras.. mkt enkelt.

27 november, 2005 22:57  
Blogger z999 sa...

"Ja, det är så det fungerar i en demokrati. Lagarna vi har skall spegla befolkningens övertygelse."

Så är det inte. Möjligen i en perfekt värld som inte har i-världens komplicerade infrastruktur. I Sverige fungerar det så att riksdagens främsta uppgift är att stifta lagar. Dom flesta människor vill ha så mycket som möjligt genom att etala så liet som möjligt. Men det betyder inte att lagstiftningen kan spegla det exakt. Man får lita på att de förtroendevalda stiftar lagar som är så acceptabla som möjligt bara.

27 november, 2005 23:08  

Skicka en kommentar

<< Home