Creeper

måndag, november 23, 2009

Den ständigt närvarande matskulden

Matdebatten har varit högst närvarande det senaste året. Vi ska helst välja klimatsmart, närproducerad och ekologisk mat i så stor utsträckning som möjligt. Bäst är om den här maten också råkar vara i rätt säsong, och är fri från både kött och tillsatser. Halvfabrikat är dåligt, och den eftersträvansvärda normen består av surdegsbröd och långkok.

På andra sidan står hälsohetsarna och predikar skadligheten i att äta för mycket kolhydrater, och livsmedelsverket ser fortfarande att vi helst äter 6-8 skivor bröd om dagen för att hålla doktorn borta.

Gemensamt för alla parter är att de skuldbelägger gemene man i en utsträckning som annars nästan bara drabbar tonårsflickor. Det blir nämligen fel vad man än stoppar i sig. Halvfabrikat gör att den matlagningströtte kan prioritera om tiden till mer intressanta saker. Den som slänger lite för mycket mat kanske slipper magsjukan i den där nästan-okej tomaten. Och kanske kan mat från andra sidan jordklotet föra oss närmare andra kulturer.

Fel blir det när samhället och politiker pekar pekpinnar och skuldbelägger folk som väljer matkorg efter någon annan norm än tex. hälsa eller klimat. För om man skulle tillfredsställa alla krav är matlagandet snart en heltidssyssla igen, och jag vill i alla fall inte tillbaka till femtiotalet, hur gott långkok och surdegsbröd än må vara. Kan vi bara inte bestämma oss, för att plocka ur politikpaketet från matkorgen, och låta det vara var mans ensak om man väljer tillsatser, märkningar eller närproducerat?

Etiketter: , , , ,

11 Kommentarer:

Anonymous Julia sa...

Det där med privilegiet att kunna köpa sig rent(ish) samvet är inte nådigt...

23 november, 2009 12:46  
Anonymous 之乎者也 sa...

Nu ska jag dra iväg att äta min dagliga kebabbpizza.

23 november, 2009 12:54  
Anonymous Andreas Karlsson sa...

Mycket väl skrivet och jag håller med dig fullständigt.
Själv har jag funderat otroligt mycket kring just detta och kommit fram till att nästintill slutat konsumera gammelmedia. Man mår faktiskt bara dåligt.

23 november, 2009 12:58  
Blogger Anaïs sa...

Mat och kroppsvikt - här finns två områden där de religiösa begreppen synd resp. dygd verkligen kan appliceras med full kraft idag.
Att äta pizza och mazariner - och dessutom vara överviktig - är en synd som fördöms och väcker seriös avsky. Måttfullhet och klimatsmarta långkok är prisade dygder. Maten är den nya sexualiteten...

23 november, 2009 13:03  
Blogger Martin sa...

Det är nog en dålig idé att helt lämna privatkonsumtionen därhän. Den har trots allt effekter på områden där vi har politiska agendor - allt ifrån koldioxidutsläpp till sjukvårdskostnader. Men kan jag hålla med om att vi inte borde tvingas ta politisk ställning 25 ggr om dagen, varav 15 i matbutiken.

Vi vet att ekonomiska incitament fungerar, så låt oss använda dem och göra hälsosam eller miljöbra mat billigare och annan mat dyrare. När maten vi äter har negativa externa effekter borde det väl inte vara kontroversiellt för en liberal att vilja lägga en kostnad på det?
Då kan man ju passa på att räkna in positiva externa effekter om vi ser sådana (knyta kulturer närmare varandra etc).

Om sedan någon invänder med att bara de rika har råd att äta ohälsosam, miljöfarlig mat… well. Cry me a river.

23 november, 2009 14:02  
Blogger Buddy Jesus sa...

Tänkte i princip skriva det Martin redan har skrivit här ovan, men vill ändå poängtera att det är så det är. ;)

Sen håller jag med om att den så kallade upplysningen kring mat och dess effekter och konsekvenser är både dubbel och vag i många fall. Att du som storstadsmänniska tycker att det är bekvämt med halvfabrikat eller helfabrikat och inte orkar laga mat är väl en sak, men vad många inte verkar fatta är vad det innebär på längre sikt också.

Liberalism i all ära, men det fria valet är inte alltid så fritt och bra som det kan tyckas. Att externalisera sina sociala kostnader till samhället för att jag vill kunna stoppa i mig mängder av cancerogena ämnen för att de smakar gott är inget individproblem, det är ett samhälleligt problem.

Jag tänker fan inte sitta och tyst titta på medan människor vräker i sig skit som jag sedan får betala för att de är för feta för att kunna arbeta, får hjärt-kärlsjukdomar i fyrtioårsåldern och blir deprimerade av diverse kemikalier, försurar min natur med den fjärrodlade maten och kastar engångsflaskor i skogar och längs vägkanterna. Genom det "fria" valet så inskränker du min frihet om du väljer att göra på det sättet.

Det tänker jag inte ställa upp på.

23 november, 2009 15:04  
Anonymous 之乎者也 sa...

Jo, det är kontroversiellt för en liberal att lägga extra kostnader på saker. Straffskatter är i sig skadliga.

Det riktiga är att PLOCKA BORT kostnader som moms och importtullar på nyttig mat.

Eller kan någon förklara varför nyttiga bananer kostar 24.90 på Ica? De går fetbort.

23 november, 2009 15:10  
Blogger Anaïs sa...

Om det nu är ett samhällsproblem med onyttig mat och ekonomiska incitament bör användas, så är det som vanligt inte brukarledet man skall gå på, utan producenter och langare.
Livsmedelsindustrin är lika medskyldig som tobaksindustrin till samhällsekonomiska kostnader.

23 november, 2009 16:01  
Anonymous Brynolf sa...

Jag äter falukorv med citronpeppar och ketchup varje dag. Alltså är jag.

24 november, 2009 01:50  
Anonymous 之乎者也 sa...

Citronpeppar? Sådan lyx hade jag inte råd med som student. Fick nöja mig med vanlig svartpeppar!

24 november, 2009 10:33  
Anonymous Max sa...

Men om det ska plockas bort politisk inblandning ut våra matkassar med argumentet att det är upp till var och en så kan det argumentet användas på allt. Nej det tror jag inte är nån lösning. Visst att man borde gå på producenterna men man har ju ändå en stark kraft som konsument, bättre att slå på alla led. Mer press o fler uppmaningar på att köpa "rätt(färdigad)" mat! O med tanke på att just matindustrin i princip är den absolut största boven i klimatdramat så är det ju en sjuk viktig punkt att ändra på. Hur mycket miljö skulle vi inte spara på mer eko o vegomat? Håll tanken om att det går 90% mer energi att framställa kött än vegetarisk mat, i bakhuvet nästa gång du köper mat.

25 februari, 2010 17:21  

Skicka en kommentar

<< Home