Creeper

lördag, maj 16, 2009

Schlager-index för Europa

Eurovisionsschlagerfestivalen är lite av en index-mätare för hur det står till i Europa. Från schweiziska röstfusk i mitten av femtiotalet, till fler länder, öppnare tävlingar och telefonröster från nästintill alla europas länder. Alla som ställer upp på reglerna har fått vara med (Libanon var tex. anmälda för ett par år sedan, men diskades för att de vägrade visa Israels bidrag i tv), och festivalen har bidragit till ett lite öppnare och mer tolerant Europa. Fram tills nu.

På schlagerscenen har det under årens gång framförts glättiga mästerverk utanför standardnormen. Karlar i kvinnokläder, en lesbisk kampsång, en transexuell diva, bröder i guldskor, tvåsamma körsbärsplock, revolutionspolitiker, georgiska fredssånger och livetsord-glamour har alla gett intryck på omvärlden. Under åren har festivalen utvecklats, fått fler deltagarländer, och ländernas representant väljs allt oftare av folket. Dessutom är festivalen en av de få gånger vitryska befolkningen faktiskt har ett val att rösta på.

I år såg det ut som ett ännu bättre eurovisionsår. Israels bidrag framförs av festivalens första palestinska artist (i en fredsduett tillsammans med en israelisk sångerska), Georgien ville vara med trots det knepiga läget med Ryssland (som håller i årets tävling), och Slovakien återvänder till festivalen.

Det blev inte ett så lysande schlagerår trots allt. I mars hoppade Georgien av tävlingen eftersom Ryssland tyckte att deras bidrag "We don't wanna put in" var alldeles för politiskt. Telefonrösterna tar ett steg tillbaka och jämnas ut med nationella jurygrupper som får halva makten över vinnaren. Och utanför schlagerarenan, där det verkar vara helt okej att låta den öppet nästanlesbiska ryska artistduon Tatu stoltsera på scen med ironisk militärkör i bakgrunden, greps tidigare under dagen flera demonstranter för homosexuellas rättigheter.

Pride-tåget fick inte tillstånd från myndigheterna, som bestämde sig för att den var "omoralisk" och "satanistisk", och tydligen så allvarlig att polisen behövde gripa åttiotalet personer. Dubbelmoral i sann bemärkelse, och då ska man komma ihåg att gripandet skedde under en dag på året då nästan alla europeiska medier hade en blick mot Moskva. Kanske är det troligt att ingripandet hade varit mer omfattande annars. Homosexualitet är fortfarande lika med utsatthet och sämre rättigheter i alldeles för många europeiska länder.

Tyvärr kommer inte lördagkvällen framför eurovisionen vara på topp. För hur bra Malena än sjunger och hur mycket glitter, glamour och visuella effekter som moskvascenen kommer bidra med, har schlagerfriheten tagit ett steg tillbaka det senaste året.

Som indexmätare för hela Europa är det inte okej.

Etiketter: ,

1 Kommentarer:

Anonymous Xyz sa...

Tänkte påpeka att Georgien hoppade av efter de vägrade ändra sin låt som enligt European Broadcasting Union bröt mot tävlingens regler som säger att sångerna ej får vara politiska. De ombads ändra på texten eller skicka en annan sång till tävligen, men valde att inte göra det.

Det var inte Ryssland som tog det beslutet.

17 maj, 2009 03:44  

Skicka en kommentar

<< Home