Creeper

onsdag, april 15, 2009

Nylander - Strömbäck: Rond 2

Det är rond två i bloggduellen mot Per Strömbäck. Jag skriver om kulturprotektionism och Per rabblar procentsatser (har du källor på dem Per?). Pers inlägg hittar du här, och mitt inlägg återfinns här.

Klistrar in det här också (och jag ber om ursäkt för att jag skrev ordet vardagsmat två gånger i samma mening):

I går skrev jag om hur Ipred använts de senaste två veckorna. Vad de långtgående effekterna blir vet vi inte än, men minskad rättsäkerhet och begränsad (eller obefintlig) anonymitet är två möjliga och troliga konsekvenser.

gonting man säkert kan se, är att lagstiftning sällan är ett bra sätt för att boosta en ekonomi. Mitt i rådande finanskris har branscher som tex. Dataspel klarat sig relativt bra, kanske tack vare att det är ett av få kulturområden som hitintills klarat sig undan massiva regleringar, subventioner och andra statliga ingrepp.

Lagar som Ipred och andra försök att stoppa digital kopiering är inte stora pengapåsar som är till för att rädda en döende industri, bilföretag eller bank, men det gör inte förslagen till mindre konstgjord andning för att rädda ett förlegat system.

Kulturprotektionismen som gör upphovsrätten till en helig ko, och kräver att få reglera bort en hyfsat fungerande marknad, hindrar inte bara de lösningar som finns att slå rot, utan borde ses som ett hot mot hela kultursektorn.

Det är 2009 nu. Internet har varit vardagsmat i över tio år, och kopiering är vardagsmat. Det gäller att förhålla sig till det, leta nya vägar, hitta smarta lösningar och uppmuntra lite nytänkande. Det görs inte med hjälp av fler regleringar, eller ens stöd av de inskränkningar som finns idag. Vi måste alla förhålla oss till verkligheten, marknaden och människor. Publik har blivit deltagare, konsumenter producerar själva och kulturskaparen kan inte längre vara en figur uppe på en piedestal som befinner sig så långt ifrån omvärlden att den kräver lagstiftning för att skapa.

Etiketter:

1 Kommentarer:

Anonymous Augustsson sa...

Alla lagar och regleringar... Pust!
De behövs naturligtvis, många. Men att försöka reglera informationsflödet är inget annat än totalitärt och odemokratiskt, "så det sjunger om det".

16 april, 2009 04:17  

Skicka en kommentar

<< Home