Creeper

söndag, maj 17, 2009

Partiledardebatt med EU på undantag

I kväll är det den första partiledardebatten inför EU-valet, svt2, kl. 20, Agenda. De sju riksdagspartierna medverkar och både piratpartiet som ställer upp och har opinionssiffrorna med sig, och junilistan som är representerade i parlamentet, får stanna hemma från debatten. I Sverige är det nämligen inrikespolitiken som är mest intressant inför valet till europaparlamentet.

Fast, Piratpartiet och Junilistan ska kanske inte vara bittra för att stå utanför partiledardebatten. Under förra EP-valet nekades junilistan tillträde till de stora tv-sända debatterna, och gjorde ändå ett paradval med sina dryga 14% av alla röster. Kanske är det inte så viktigt med tvåtimmarsdebatter i tv ändå.

onsdag öppnar vallokalerna för förtidsröstning till europaparlamentet. Valdeltagandet brukar vara lågt, men public-service-svt gör ju sin goda gärning för att öka engagemanget och sänder en lång partiledardebatt såhär innan strax inpå valet. Eller? För om man tittar närmare på vad Agenda-debatten egentligen kommer ta upp, är EP-valet nästan bara en bisats. Den ekonomiska krisen och inrikespolitiken verkar viktigare, än att klargöra för svenska folket vad partierna kommer göra i EU. Fast det kanske partiledarna ändå inte skulle kunna svara på, de ska ju inte till EU själva. När Mona Sahlin förstamaj-talade här i Malmö klargjordes EU-frågorna på ett par minuter, och handlade mest om att olika grupper skulle stärkas. Inrikespolitik och EU-frågor är inte samma sak, även om många politiker (i synnerhet på vänsterkanten) verkar vilja få det till det.

Nä, i kväll vill jag ha svar på vad partiledarna vill att deras parlamentariker skall göra i Bryssel/Strasburg. Vad kommer hända med telekompaketet? Vad kommer göras för att förhindra Ipred2? När kommer vi ha en fri immaterialrättslig marknad utan en massa monopolskydd alá förstärkt upphovsrätt och patent? Vad tycker partierna egentligen om övervakning, frihandel, fri rörlighet, mjukvarupatent och internet? För de frågorna ligger alla i EU, och svenska politiker har faktiskt makten att påverka redan där, i stället för att skylla ifrån sig när direktiven är klara och skall behandlas på hemmaplan.

---

Detta är ett första inlägg inför den aftonbladsbloggduell som kommer ske mellan undertecknad och ung vänsters Elisabeth Biström, under agendadebatten.

Etiketter: , ,

4 Kommentarer:

Blogger Jonathan sa...

Jag tror inte PPs kärnfrågor kommer diskuteras över huvud taget.

Möjligen kommer det vara lite svepande formuleringar om att alla bryr sig om den personliga integriteten. Det brukar bli så.

17 maj, 2009 17:17  
Anonymous Anonym sa...

Alla kommer att säga att de är för personlig integritet, men ingen kommer att mena det. Bara massa svammel. Jag kommer att lägga min röst på Piratpartiet, så de andra partierna någon gång kan få i sina tjocka skallar att de numera inte agerar efter folkets vilja!

17 maj, 2009 18:09  
Anonymous Anonym sa...

Så du menar alltså att den senaste tidens heta ämnen om Internet (FRA, Ipred, telekompaket) inte ingår i inrikespolitiken?

17 maj, 2009 19:31  
Blogger Johanna sa...

Klart det gör, men två av tre är förslag som kommit via eu, och vi hade kunnat (och kan fortfarande med telekom) slippa dem om de inte hade tagit sig igenom eu-maskineriet.

För övrigt. Var lite läskunniga och hitta på ett alias innan ni skriver. Jag tänker inte svara på fler alias-lösa kommentarer i dag.

17 maj, 2009 19:38  

Skicka en kommentar

<< Home