Creeper

onsdag, maj 27, 2009

Om public service i Metro

På nätet redan i dag, i pappersupplagan i morgon. Min andra metrokrönika handlar om public service, tv-licensen och ep-valet. Finns att läsa här.

Etiketter: ,

4 Kommentarer:

Blogger Mikael M sa...

Frågan är vad som blir din story till Världsmiljödagen den 5/6?? Passa på att tömma soporna genom fönstret? Gasa lite extra med mopeden?(som naturligvis går bra utan körkort)
Att döma av hur du rekommenderade vid "Nu släcker alla lamporna en timme", att "ha gärna extralampan tänd" (julskyltning går bra), kan jag och många andra bara vänta oss något revolutionerande.

28 maj, 2009 17:43  
Blogger Rag sa...

Apropos det där med att staten får tillgång till ett register över alla med viss kommunikationsutrustning, du vet väl varför det är tv-avgift och inte radio-avgift?

Anledningen är att när nazityskland ockuperade t ex Danmark så upprättade de direkt ett register över alla som innehade radiomottagare genom lagstiftad anmälningsplikt, för att sedan förbjuda innehavet och åka ut till de uppgivna adresserna och hämta upp radiomottagarna.

Radio nämns som exempel i kommentarerna i 'Statement of Essential Human Rights' [E/HR/3 1946] artikel 2 som närmast är ett utkast till FNs deklaration om mänskliga rättigheter [1948]. 'In order that the freedom to form and hold opinions may he enjoyed, the individual must he free to receive opinions expressed by others by any means of communication such as books newspapers, pamphlets, or radio.'

FN bildades ju efter WWII och bl a deklarationen om mänskliga rättigheter föddes ur tanken att se till att 'inget sådant skall kunna hända igen'. Dock fanns ju ingen tv ännu, varför det inte nämndes.

Skrivningen gjordes sedan om, till artikel 19 '... att utan ingripande ... ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.', men tolkningen gjordes i flera länder baserat på kommentarerna i utkastet.

Flera länder har tv-agift, inget jag vet om har radio-avgift...

29 maj, 2009 17:17  
Blogger Joakim Bergman sa...

Håller så sjukt mycket med dig Johanna. Till varje punkt.

Kan inte de som vill betala och se på SVT få göra det och vi som inte vill få slippa?

Jag hatar att bli tvingad att betala något bara för att jag har en tv-mottagare. Helt groteskt!

30 maj, 2009 13:51  
Anonymous Niklas Smith sa...

Skriver du i Metro? Jättebra - få hoppas att de har inte gått i konkurs innan jag har hunnit tillbaka till Sverige för att läsa dina inlägg :)

03 juni, 2009 18:13  

Skicka en kommentar

<< Home