Creeper

söndag, maj 17, 2009

Summering av kvällens EU-debatt utan EU

Det är ju minst sagt ironiskt när Agenda frågar partiledarna över varför valdeltagandet till EU är så lågt. Det är första frågan som berör EP-valet (inte ens eurofrågan hade något med valet att göra) och ställs när det är tio minuter kvar av programmet. Är det inte sånt här som kvällstidningarna brukar kalla för skandal?

Annars kändes debatten som rätt standard, med ett år kvar till nästa riksdagsval. Inrikespolitiska frågor som skattesatser, a-kassa, bidrag och jobbpolitiken dominerade, tillsammans med en portion skola, en portion fildelning och en portion klimat. Inte en enda ny sak kom upp, kanske inte så konstigt på grund av de märkliga frågeställningarna. Och varför togs fildelningsfrågan upp mitt i allting? Jag tycker visserligen att det är intressant, men det finns ju så mycket annat som rör nätet, integritet, upphovsrätt och övervakning som är så sjukt mycket intressantare att få svar på. Inte ens miljöpartiet lyckades få debatten att handla om något annat än tillgången till film och musik.

Men det är väl så, att EU inte är intressant i Sverige, inte ens bland riksdagens partiledare, eller på public-service-kanalens redaktion. Det finns ju så mycket viktigt som bestäms över våra huvuden, nere i Europa, och det är några av de beslutsfattarna vi har möjlighet att välja om bara några dagar. Fast, hypotetisk politik som vi ändå inte kommer kunna välja om förrän om ett och ett halvt år, är visst viktigare att debattera enligt svt, än europeisk politik som vi kan påverka om ett par veckor.

Det är inte konstigt att valdeltagandet är lågt till parlamentet, när både public service och politikerna beter sig så här.

---

Den röda sidan av debattbloggduellen finns här, och det är Elisabeth Biström som suttit vid tangenterna. Elisabeth är vice ordförande i ung vänster. Jag är partilös, oberoende liberal.

Etiketter: , ,

10 Kommentarer:

Anonymous Diana W sa...

Lär dig stava!

17 maj, 2009 22:27  
Blogger Mary sa...

Bra jobbat Johanna - jag ramlade ur bloggen på grund av intensivt twittrande.

17 maj, 2009 22:41  
Blogger Johanna sa...

Diana, det går snabbt när man försöker kommentera saker i realtid, men nu har förrän två r, och Europa ett stort E.

Mary, tack! jag följde twitter parallellt med bloggandet :)

17 maj, 2009 23:28  
Anonymous Uppsalagittan sa...

Håller med, skandalöst att det inte handlade om EUValet.
Här i Uppsala orkade inte varesig Fp eller C ha sina valstugor öppna mitt på lördagen med fullt av shoppande människor vilket jag tolkar som att de inte vill ha min röst>>so be it. Det får bli moderaterna då.

17 maj, 2009 23:30  
Blogger Botjer sa...

anledningen att fildelning är en sån het fråga är väl troligen för att den kommer att få in piratpartiet eu

18 maj, 2009 08:09  
Anonymous JW sa...

Det mest uppseendeväckande i debatten var ju Ohlys extremt elitistiska uttalande att folk som inte är teoretiskt utbildade skulle vara/bli sämre samhällsmedborgare än andra. Helt horribelt.
Det fick mej att tänka på alla i äldre generationer som började jobba direkt efter 6-7 års folskola, de flesta av dessa blev alldeles utmärkta samhällsmedborgare så vitt jag vet.

18 maj, 2009 14:36  
Blogger D. Henriksson sa...

Jag tror helt enkelt att det beror att varken kritikerna, förespråkarna eller media vet hur de ska förhålla sig till EU-debatten. En förklaring till detta kan t.ex. vara att svenska politiker historiskt sett har reducerat debatten till en enkelriktad hot- och skrämselpropaganda med devisen "utifall att". Jag var 14 år när folkomröstningen ägde rum, men än i dag minns jag hur Ingvar Carlsson i förtäckta ordalag förklarade att svenska folket "ska vara rädda för att INTE gå med i EG". På sätt och vis har stämningarna inför folkomröstningen 1994 övervintrat i den svenska folksjälen, vilket innebär att EU-frågan fortsatt är oerhört problematisk. För hur bedriver man egentligen debatt om en union, vars existensberättigande varken har blivit belagd eller vederlagd i det folkliga medvetandet? I vilken man har röstat sig in i ”utifall att”? Säga vad man vill om säkerhetstänkande. I politiska sammanhang har det alltid underlättat inskränkningar av demokratin.

18 maj, 2009 14:47  
Anonymous Diana w sa...

Bra!

18 maj, 2009 15:03  
Anonymous Anonym sa...

Ja, det var verkligen skandal... Jag var på publicistklubbens debatt om mediernas EU-bevakning och alla var rörande överens om att det var skandal. Väljarförakt faktiskt!

20 maj, 2009 14:39  
Anonymous Anonym sa...

Tack för en god redogörelse av vad som sades och behandlades av svt.

Verkligen synd att EUs konstitution och dess förhållande till svensk politik knappt inte togs upp alls.
Men men..

Bra av dig

20 maj, 2009 18:43  

Skicka en kommentar

<< Home