Creeper

lördag, februari 21, 2009

Kvinnorna i fildelningsdebatten

Jag skrev från början det här som en kommentar till Emma på bloggen Kulturekonomi som svar på frågan varför det bara var män i fildelningsdebatten, och kom fram till att det nog var rätt relevant att gå in lite djupare i frågan.

Till skillnad från när jag började blogga 2005, finns det rätt många kvinnor som engagerar sig i fildelningsfrågor. För att en gång för alla slå hål på myten om att det bara är män som bryr sig om digital kopiering, är här några bevis på motsatsen. Fyll gärna på i kommentarerna.

Isobel Hadley-Kamptz både bloggar en hel del om upphovsrätt, och skriver briljanta artiklar i ämnet. Emma på bloggen Opassande är en annan flitig debattör, liksom flera andra kvinnor i piratpartiet (Klara på bloggen Kurvigheter, Amelia Andersdotter som är tvåa på deras eu-lista och författaren Anna Troberg för att nämna några). Hanna bloggar på Projo.se och borde också räknas till kvinna, och hon livebloggar flitigt under rättegången.

Politiker finns det också gott om. Eva-Lena Jansson är socialdemokratisk riksdagsledamot och är aktiv i ipred-frågan liksom folkpartisten Madeleine Sjöstedt. Karin Pilsäter (fp) har varit aktiv fildelningsmotståndare, liksom Cecilia Wikström i samma parti.

I Piratbyrån hittar man också flera kvinnor. Sara Sajjad satt med på den presskonferens Piratbyrån och Piratebay höll tillsammas och Daniela Alba syns också från och till. Monique Wadsted är advokat på målsägandesidan i rättegången, med en aktiv röst emot piratkopiering, liksom skribenten Jenny Maria. Till det kommer personer som är parter i debatten på grund av deras befattning. Fildelningsutredaren Cecilia Renfors som föreslog internetavstängningar är en av dem, Cissi Elwin Frenkel på Svenska Filminstitutet är en annan. Dessutom är artisten Eva Dahlgren är tillräckligt intresserad för att delta i debatter i ämnet.

Sen finns det en stor hög bloggar som skriver om fildelning, men som också tar upp en hel del annat. Mary, Farmor Gun och Bibliotikarien är bara några, och jag har säkert glömt hälften och fyller på efterhand.

Etiketter: ,

12 Kommentarer:

Blogger M. Altemark sa...

Ett bra inlägg av Klara T, om än något idealistiskt grundat. Jag tycker hon är en bra skribent som täcker fildelningsdebattens sociala aspekter bra på ett sätt som många missar.

http://www.kurvigheter.se//klara/2008/12/18/dryga-pirater-och-vi-som-inte-syns/

Leve Sara Sajjad och Dani och alla andra tjejer kring pb, grymma kopimister

21 februari, 2009 14:32  
Anonymous Jenny Maria sa...

Jag är kulturskribent nischad på framförallt fotografi och filosofi.

Känner mig rätt obekväm att nämnas i samma mening som Wadsted. Inte för att jag har något emot henne, men vi argumenterar utifrån skilda perspektiv.

Mitt första ärende har varit att försvara en stark upphovsrätt, den måste förändras i den digitala eran (jag har inom min bransch velat se ett införande av ’fair use’ för digitalt material) men jag vill inte se upphovsrätten försvagad för den enskilde upphovsrättsinnehavaren. Mitt andra ärende har varit att kritisera Piratpartiet för vad jag menar är odemokratiska drag i deras politik.

Att blunda för den ovanligt stora och tydliga homosocialitet och grabbighet som finns i TPB och ännu mer bland dess anhängare och bland förespråkarna av piratism det kan åtminstone inte jag göra.

Inför min artikel i HD tillbringade jag mycket tid på diverse piratbloggar och jargongen är inte alltid men ofta utpräglat grabbig. En annan fråga PP driver är ju den om fri prostitution. PP har rätt att driva vilka frågor de vill men att inte erkänna att de lockar fler män vore som att säga att FI inte lockar fler kvinnor. Många av PP-bloggarna skriver till exempel om den feministiska konspirationen som finns i samhället. Varför ska man inte vara ärlig med det? Det betyder inte att det inte finns feminister i PP, eller kvinnor som argumenterar för piratismen.

Ett än mer intressant ämne vore att ur genusperspektiv granska det pojkboksäventyr flera journalister valt att utmåla TPB – ”pojkarna” som deltagare i. Och hur envist somliga nu håller fast vid det. Svartholm Warg äger sighten pedofil.se och menar att han inte lägger några värderingar i det. Främst en manlig härskara journalister och vissa forskare (också enbart män) har velat ha grabbarna bakom TPB till Robin Hood- material och de har i sin tur glatt spelat med, det blir ju bra media som stryker alla fuldelningsivrare medhårs och det är typ 85 % av svenska befolkningen. Men jag kan inte se att det skulle vara sant att Lundström, Sunde, Varg och Neij i praktiken är några slags fyra musketörer med medborgarrätt och demokrati i sinnet. Jag vet till exempel ingen annan som faktiskt portat viss media på en presskonferens.

Jag vet andra som jag betraktar som hjältar och som sprider kunskap och information i demokratins namn men de är inte pirater.

Min sambo är musiklärare på högstadiet han berättar att killarna generellt är för nedladdning av upphovsrättsskyddat material ”kan jag ta så tar jag” medan flera av tjejerna försvarar upphovsrätt. Jag vet inte varför det är så men det är tydligt att fler män än kvinnor dras till PP och deras ideologi.

Könsfördelningen i den här listan speglar nog procenten ganska väl: http://www.aftonbladet.se/debatt/article3818015.ab

Vad det sedan har för betydelse det vet jag inte men att det är så och inte någon myt det tycker jag att man kan konstatera.

Förresten finns även: http://tant.webblogg.se/

Ha en trevlig lördag och ett trevligt liv. :-)

21 februari, 2009 16:11  
Anonymous Anonym sa...

No Freedom no Future ... This is maybe the end of the innocense in these hard boiled file sharing questions for many of us

21 februari, 2009 18:15  
Anonymous E-mannen sa...

Jenny Maria skriver här ovanför:
"En annan fråga PP driver är ju den om fri prostitution."
Eeeh?? Va?! Kommer du med ett sådant påstående får vi nog kräva en källhänvisning tack. (eftersom det inte är ett dugg sant)

21 februari, 2009 18:47  
Anonymous Jenny Maria sa...

Jag har förstått det som att PP är emot sexköpslagen och på den punkten är PP och jag överens. Jag är av olika anledningar själv emot kriminalisering av sexköp och anser lagen paternalistisk.

Om jag missuppfattat och påstått något felaktigt så ”I stand corrected” – och ber om ursäkt för det.

22 februari, 2009 01:02  
Anonymous Tommy sa...

PP i sig har ingen policy för sexköpslagen däremot har medlemmarna säkert åsikter. Vill minnas att det var Falkvinge som uttalade sig och kom ihåg att hans åsikter är hans egna om det inte kommer som ett pressmeddelande från Piratpartiet.

Men en sak jag verkligen inte förstår är hur du kan påstå att Swartholm Warg äger pedofil.se. Hans företag hostar sidan men det är inte han som äger sidan lika lite som wopsa äger min. Sluta försöka smutskasta TPB med sådana där påhopp. Det är inte första gången jag ser någon som försöker med pedofilanklagelser mot TPB.

22 februari, 2009 15:07  
Anonymous jeffer sa...

Frågan är viktig för piratrörelsen. Lika många kvinnor skulle nästan fördubbla numerären.

Men om man ser till piratpartiets andel kvinnliga medlemmar, som ju i sig är beklagligt lågt, så har kvinnorna betydligt större genomslag i debatten. Det är min upplevelse. Förhoppningsvis kan det bidra till att fler kvinnor på sikt ansluter sig.

Du, Emma, Anna Troberg med flera är nyckelpersoner, och framträder både på nätet och i andra sammanhang.

Naturligtvis vill jag helst att kvinnorna ansluter sig till piratperspektivet i fildelningsdebatten :-)

22 februari, 2009 19:27  
Blogger projO sa...

Tack söta Johanna för att du nämnde mig också :)

I övrigt: Jag är en av de som antagligen bloggat mest kring just sexköpslagen (och även pedofil.se när det begav sig) men att jag också är pirat och röstar på piratpartiet har ingen som helst koppling till var jag står övrigt politiskt.

Piratpartiet driver tre frågor, vilka de är står på första sidan på piratpartiet.se, och är ingen hemlighet för någon som tittar där.

22 februari, 2009 20:53  
Anonymous Kristoffer Nolgren sa...

Strålande inlägg må jag säga, men det är ju svårt att säga att inte fildelningsfrågan, som så mycket annat, framförallt representeras av män. Orsaken till det kan man fundera på, men jag tror att det beror på att internet traditionellt varit väldigt teknikdrivet, något som är anknutet till det manliga könet. I takt med att internet blir mindre och mindre teknik och mer och mer vad man kan ha tekniken till, tror jag att fler kvinnor kommer upptäcka de här frågorna.

Det är ju verkligen en könsneutral fråga.

Nu vidare till Jenny Maria:
Jag skulle vilja veta vad du menar med "grabbighet" och hur det syns i fildelningsdebatten. Visst är det mycket grabbar, men det jag kallar för grabbighet, ser jga inte mycket av bland piraterna, snarare nördighet i så fall, någon slags motpol i min värld.

Ursäkta, men vad har pedofili med det manliga könet att göra?

22 februari, 2009 23:16  
Blogger Johanna sa...

Jenny Maria, det är inte meningen att blanda ihop dig med någon, utan snarare att visa på diversitet. Fildelningsdebatten sträcker sig utanför både piratebay och piratpartiet, och det finns kvinnor både innanför och utanför dessa kretsar.

Själv är jag inte medlem i någonting, och tycker det är trist när debatten om upphovsrätt eller it-frågor bara befolkas av män, i synnerhet när det som i denna frågan, faktiskt finns rätt många kvinnor som är starka röster. Så jo, att det bara är män i fildelningsdebatten, det är en myt.

För lite personlig empiri:
Trots att jag inte är medlem i piratpartiet (och aldrig varit det), har jag blivit hundra gånger bättre bemött av dem, än jag blev under mina fyra-fem år i folkpartiet.

och när det gäller jargong i fildelningsdebatten; de värsta hat-mailen dyker upp i min mailbox när jag skriver om fildelning, från personer som inte delar min åsikt. Inget annat ämne verkar få folk att skita ur sig okvädesord och hotfullheter i samma utsträckning.

Kristoffer, tack!

22 februari, 2009 23:33  
Anonymous Tommy sa...

Jag glömde bort att kommentera inlägget.

Bra skrivet Johanna och som du säger så finns det en hel del kvinnor/tjejer i piratdebatten så hur någon kan tro att det bara är män som hörs förstår jag inte.

23 februari, 2009 20:43  
Anonymous Tove sa...

13-årig tjej som bloggar från Spectrial, värd att nämnas:
http://calandrella.wordpress.com/

24 februari, 2009 17:56  

Skicka en kommentar

<< Home