Creeper

torsdag, oktober 02, 2008

Olagliga övervakningskameror

Jag är skeptisk när myndighetsföreträdare eller hela myndigheter försöker sig på opinion, som att skriva debattartiklar, eller köpa reklamtid i tv (även om anslagstavlan var rätt charmig). Därför tycker jag inte det är datainspektionens uppgift att skriva en debattartikel till DN, eller att försäkringskassan borde lägga pengar på tv-reklam för det nya sjukförsäkringssystemet.

Med det sagt måste jag hålla med Dennis att datainspektionen är en av de myndigheter som verkar göra sitt jobb. Kameraövervakning har blivit vardagsmat, och mer än var femte skola använder sig av kameraövervakning i allt från förråd med stöldbegärligt material till matsalar och diskbortplockning.

Jag tillhör kategorin människor som allra helst inte skulle vilja ha någon kameraövervakning alls. Människor måste få ha integritet och få röra sig fritt utan att systematiskt bli betraktade från ett kamerarum eller inspelad och lagrad i något arkiv. Samtidigt är jag realist, tycker att människor skall ha stor frihet över sina egendomar, och att fastighetsägare givetvis skall få sätta upp kameror i lokaler när det inte är något folk där, för att skydda från obehöriga intrång och stölder.

Varför lärarfacken inte protesterat över det här för länge sedan är för mig obegripligt, men å andra sidan kanske det mest är eleverna som drabbas. Frågan är väl hur skolan egentligen mår när kamerorna försvaras från både höger och vänster. För att inte tala om var de som enligt Lotta Edholm tidigare kom till skolorna för att bråka, nu i stället tagit vägen.

Det är ju knappast så att problem försvinner med kameror, utan snarare flyttas, och då till platser långt från både övervakningskameror och vuxen skolpersonal i närheten. Är det särskilt genomtänkt?

Vill man vara konspirationsteoretiker för en liten stund, är väl en indoktrinering i övervakning precis vad storebrorssamhället vill åt. När övervakningen försvaras av den unga generationen (jag är inte så mycket äldre själv, men på mitt gymnasium fanns inga kameror), som någonting positivt, är det lättare att få igenom andra övervakningsförslag, en liten bit i taget...

Etiketter: , , , ,

9 Kommentarer:

Anonymous thobias sa...

på ditt gymnasium så ska det komma upp övervakningskameror i torggaraget...

02 oktober, 2008 19:48  
Blogger Johanna sa...

Fast torggaraget hör väl inte till skolan?

02 oktober, 2008 19:56  
Anonymous Anonym sa...

Skolan är en del av samhället och det är där som vår uppväxande generation skall bygga upp sitt rättsmedvetande. Därför är det viktigt att våra skolor följer våra lagar!
Om vi skall ha kameraövervakning, då måste skolorna följa våra lagar. Om inte lagarna tillåter detta då skall vi inte ha någon kameraövervakning, så länge inte lagarna ändrats i detta avseende.

02 oktober, 2008 22:18  
Anonymous Anonym sa...

Precis ... så ta väck kamerorna och låt ungarna slå isönder inredningen och varandra bara vi följer lagen ...

Pelle

03 oktober, 2008 01:36  
Anonymous Anonym sa...

Har någon gått två meter de senaste åren utan att det finns 5 privata Kameramobiler i näheten? Är det kanske ett problem att dessa även används för att filma de mest bisarra saker och ibland t o m lägga ut materialet på nätet? Självklart måste offentlig kameraövervakning ha restriktioner. Men det det bör nog föras en saklig debatt om helheten. Att lärarna inte protesterar är väl logiskt. Kamerorna
underlättar att stävja mobbing, vandalism o s v. Förresten, skrev inte du en sak om kaoset vid Triangeln i Malmö? Var det bra att det fanns kameror där eller vad baserade du din krönika på? Ja, du var där, men de som ska identifiera vandalerna kanske inte var. Dessutom minskar kameror risken att fel personer döms.Jag blev tagen för snatteri en gång då jag stoppade mobilen i fickan - räddades p g a, just det, kamera. Fick ursäkt från väktarna direkt.

04 oktober, 2008 02:19  
Anonymous jesse sa...

anonym: Räddades av kameran? Så om det inte fanns kameror som vakade över precis allt du gjorde så hade du haft stöldgods i fickan?

04 oktober, 2008 20:30  
Anonymous Anonym sa...

NU ser du/ni själva vilket underbart samhälle ni liberalmarxistiska idioter skapat. Nästa steg är definitivt metalldetektorer och beväpnade vakter i och utanför skolorna, som tex i Kenya, USA och Sydafrika mfl rasblandade helveten.

/Den rasande vita barbaren

05 oktober, 2008 01:12  
Anonymous Anonym sa...

Jesse! De kunde på kameraresultatet se att jag stoppade men egen mobil i fickan och därmed var saken ur världen.
Nej, jag stjäl INTE oavsett kameror eller inte. Men tro det eller ej - det finns de som gör.

06 oktober, 2008 02:33  
Anonymous Anonym sa...

När det gäller myndigheter som köper sig reklamplats och skapar opinion så har Du glömt bort en av de värsta syndarna: Polisen, som hyr in en PR-byrå för att sprida sina framtidsvisioner om fler poliser och mer makt.

08 oktober, 2008 15:00  

Skicka en kommentar

<< Home