Creeper

tisdag, oktober 14, 2008

Brunt och blått

Reinfeldt har en blårandig slips (vem valde den?). Sahlin har en brun skjorta kavaj. Ett pluspoäng för Sahlins kjol. Jag har redan tappat räkningen på antalet "orättvisa" som nämnts.

Reinfeldt struntade precis att svara på frågan om varifrån pengarna som betalar finanskrisinsatserna kommer från (de som riksbanken har lånat ut). Sahlin struntar också i att svara. Reinfeldt menar att notan inte hamnar hos skattebetalarna.

Vem betalar den då?

Etiketter:

3 Kommentarer:

Blogger David sa...

Notan betalas inte av skattebetalarna. Det som händer här har hänt att riksbanken helt enkelt tillverkat pengar som de lånar ut. Faktiskt gör de en bra affär på det hela också eftersom utlåningsräntan är högre än reporäntan.

Det är lite komplicerat men Ingves förklarar det ganska bra i det här relativt korta programmet ur P1 hur Riksbanken "skapade" kronor:

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1386785

Skillnaden mot några andra länder är att där har staterna även gått in och köpt in sig i bankerna som varit på väg att göra konkurs, då kan man inte trycka pengar för att göra det.

14 oktober, 2008 23:07  
Anonymous Anonym sa...

Men är det inte just det att riksbanken tillverkar pengar som är problemet, kanske inte idag, men i framtiden. Varenda j_fla riksbank i världen verkar för tillfället tillverka pengar för att stilla finanskrisen.

För mig, inte ekonom, låter det som att driva kärnkraftverk. Vi låter framtida generationer ta hand om eländet.

/smen

15 oktober, 2008 02:09  
Blogger David sa...

Man måste nog vara ekonom, eller ordentligt påläst för att förstå hur det kan gå ihop. Fast lyssna gärna på radioprogrammet som jag länkade in ovan, det är inte särskilt långt.

Det här är inte som Mugabe gör i Zimbabwe när han låter sedelpressarna gå för att betala löner och räkningar, som lett till hyperinflation. Över tid har nämligen inte pengar tillförts i Sverige, eftersom pengarna "tas bort" när de lånen betalas tillbaka. Riksbanken har system för att hålla koll på detta.

Om däremot bankerna skulle gå i konkurs, som Riksbanken lånat ut pengar till, ja då kan i slutändan skattebetalarna drabbas.

15 oktober, 2008 10:16  

Skicka en kommentar

<< Home