Creeper

onsdag, september 10, 2008

Kunskapsskola eller ordningsskola?

Jag som trodde att kunskapsskola innebär att man fokuserade på vad eleverna hade för kunskap, och inte på att registrera hur många timmar de befunnit sig utanför klassrummet...

Etiketter: ,

12 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Kunskap och närvaro kanske hänger ihop för många elever? Eller du kanske inte tänkte på det :-)

10 september, 2008 09:15  
Anonymous Jesper sa...

Man kan ha både kunskap och ordning i en skola utan att registrera vare sig närvaro eller arbetsprestationer. Björklund tror det här kommer hjälpa mot ströfrånvaro, men själv är jag tveksam. Dessutom är »kunskapsskola« en floskel, tänkt att skapa illusionen att kunskap är mätbar. Betyg är »bara« normaliserade omdömen. There is no spoon.

10 september, 2008 09:50  
Anonymous star wars 4 life sa...

På en fri arbetsmarknad där alla kan få vilket jobb de vill borde man väl själv få bestämma om man vill gå och jobba eller ej. Chefen har väl för fantingen inget med mina arbetstider att göra...

10 september, 2008 12:25  
Blogger Jag vet sa...

Tja, man måste ju vara närvarande för att få nån kunskap. Tror jag.

I arbetslivet kommer man väldigt långt om man infinner sig i tid, något sånär nykter. Lika bra att lära sig det i skolan.

10 september, 2008 13:37  
Anonymous Slabbe sa...

Vi vet alla at Björklunds recept i det mesta är "ordning och reda". Om det kommer att hjälpa de elever som har stor frånvaro att få större närvaro genom att märka deras terminsbetyg, så är det bra. Men jag har inte hört någon vettig åsikt eller någon fakta för detta. Björklund bryr sig knappast om sådant, bara alla står i raka led är han nöjd.

10 september, 2008 19:33  
Blogger Johanna sa...

Dessutom kan man införa andra konsekvenser mot frånvaro i de fall det är det som är problemet. Redan idag förlorar elever tex. studiebidraget om de är borta för mycket.

Bästa vore ju dessutom om eleverna går på lektionerna frivilligt än på grund av tvång, och betyget följer med en person hela livet, knappast så sjysst mot de som ändrat sig på senare år.

10 september, 2008 23:03  
Blogger Jag vet sa...

men johanna, det gäller väl hela betyget? Att man kan bli bättre sen?

11 september, 2008 00:56  
Anonymous energy dance power GO!! sa...

Det kan ju slå åt andra hållet också - i min gymnasieklass var det många som gick på lektionerna bara för att "få närvaro", men totalt misslyckades med att faktiskt lära sig något.

Skoltiden är skit, det är varje elevs skyldighet att korta av den så mycket som möjligt.

Alternativt kan vi ju göra som (sd) och skylla allt på de "främmande kulturerna"...

11 september, 2008 13:17  
Blogger Johanna sa...

Dessutom är det ju oftast fri närvaro på högskoleföreläsningar, men salarna står inte tomma för det, utan folk går för att de lärt sig att de behöver vara närvarande. Och i de fall man inte är där är det ingen som skriver skolk i pannan.

11 september, 2008 19:48  
Anonymous Shaun sa...

Allmänkunskap/bred kunskap
Uppskattas aldrig.
Lär dig vad du måste. Det är det som kollas! Skit i övrigt skit. Synd

13 september, 2008 01:33  
Blogger Tuneld sa...

Undrar om skolan då kommer undersöka varför vissa skolkar så mycket?
Min erfarenhet från skolor är att de som är de största skolkarna även har andra problem som är den bakomliggande orsaken. Det kan röra sig om allt fråm mobbning, dyslexi eller hemförhållande som inte är som de ska.
Den dagen registrering av skolk används för att upptäcka och hjälpa dessa ungdomar så är jag för det, men som detta förslag lät det nu är det mer som att sparka på de som redan ligger...

14 september, 2008 18:35  
Anonymous stoner rock sa...

Ja men vaffan... I ett sant liberalt samhälle ska man ju få göra som man vill, men sedan ska man också få ångra sig och lida för det resten av livet.

16 september, 2008 14:31  

Skicka en kommentar

<< Home