Creeper

lördag, augusti 30, 2008

Wonderwoman of the day; Sarah Palin

Den respekt jag hyste för den republikanske presidentkandidaten John McCain ökade väsentligt i går när han djärvt utsedde Alaskaguvernören Sarah Palin till sin vice-kandidat. När demokraterna och Obama pratar om kvinnors rättigheter, gör McCain slag i saken och utser en kvinna till sin högra hand. Palin är inte en skolad politikerbroiler, utan har en proppfylld meritlista där allt från fiskare och fröken Alaska-tvåa, till sportjournalist och fembarnsmamma står med.

Palin är uttalat värdekonservativ, samtidigt som hon listas som libertarian. Liksom McCain är hon abortmotståndare och vill upphäva Roe vs. Wade-direktivet (och ge delstaterna makt att bestämma i frågan). Hon är för dödstraff och emot homosexuella äktenskap, liksom både Obama och McCain. Dock är hon rakryggat konsekvent med en fem månader gammal son med Downs syndrom, och har som guvernör lagt veto mot förslag som skulle ge homosexuella statanställda sämre villkor än heterosexuella.

Hennes största meriter är att hon i sin delstat städat bort korruption, politiskt rövslickeri och ekonomiskt slösande med resurser. Hon har som guvernör dessutom erfarenhet av att verkställa beslut, något som varken Obama eller McCain har.

Palins kön kommer säkert vara i fokus flera gånger under valrörelsen, men jag har svårt att se att någon av de manliga potentiella kandidaterna skulle vara bättre. McCains val av Palin visar också mer på "change" än vad Obamas val av Joe Biden gör, och jag får intrycket att även om Obama är en otroligt duktig retoriker med en fantastisk karisma och dragkraft, finns det mer substans bakom McCains ord.

Inte minst visar Palin att det kan finnas hjärna bakom ett snyggt leende, och att även gamla vita republikanska heterogubbar kan visa mer framsynthet än en Barack Obama som valde just en sådan till sin medkandidat.

Etiketter: , , ,

8 Kommentarer:

Blogger hapax sa...

Visst är det bra att kvinnor numera är möjliga kandidater till världens högsta maktpositioner. Men bortsett från det tycker jag att Palin verkar lite läskig. Enligt min googling vill hon ha mer olja och billigare olja och tror inte att växthuseffekten är "man-made". Och så verkar hon tycka det är bra att skicka amerikanska soldater lite hit och dit.

Det har symbolvärde att hon är kvinna. Men hennes politik är viktigare, och den vore inte bra för vår värld.

30 augusti, 2008 21:31  
Anonymous Johan Svensson sa...

Intressant val, om inte annat. McCain har hoppat på Obama som "oerfaren" och därför inte lämplig som president efter ynka fyra år som senator, och väljer sen någon som varit guvernör i totalt 18 månader som sin egen VP.

Att kalla Obama oerfaren har varit ett av republikanernas största slagträn, och nu kan de inte använda det längre utan att någon pekar på Palins brist på erfarenhet.

Extra intressant eftersom det pågår undersökning om huruvida Palin missbrukat sin makt som guvernör.

31 augusti, 2008 00:04  
Anonymous stefan hallgren sa...

Intressant med kombinationen värdekonservativ-libertarian för att balansera McCains rykte som "liberal". Det verkar som om hon ska vara det folkliga höger-rodret som ska hålla McCain på rätt kurs (ingen omfördelningspolitik, inga aborter, inga bögäktenskap) och få med de tveksamma evangeliska i kölvattnet.

31 augusti, 2008 00:04  
Blogger Johanna sa...

Johan, Nja, å andra sidan kan Obama-kampanjen knappast hacka på att Palin är oerfaren utan att Obamas oerfarenhet kommer på tal. Palin har dessutom erfarenhet av att ta ansvar för verkställande beslut, vilket ingen av de andra kandidaterna har.

31 augusti, 2008 10:16  
Blogger Björn sa...

Äh, McCain har bara valt henne av rent taktiska motiv. Genom att välja en kvinna kan han få många röster (hon skulle bli den första kvinnan som vice president, jmf med Obama som förste svarte presidenten) samt att välja en kandidat som inte får något reellt inflytande som Harry S Truman var för Franklin D Roosevelt.

31 augusti, 2008 17:48  
Blogger Peter sa...

johanna, och McCainkampanjen får problem att ge sig på Obama för att denne skulle vara oerfaren eftersom McCain i dessa enligt dem så oroliga tider valt en person som Palin som ju bara skulle är ett hjärtslag från att bli president...
Opinionsundersökningar har ju tidigare visat att väljare är väldigt osäkra över att välja en 72 åring, ett starkare kort som VP hade lugnat ett flertal av dessa.

Och Obama har ju blivit granskad under en längre tid och i slutändan så har miljoner av väljare valt honom.

Demokrater behöver inte attackera Palin över hennes oerfarenhet. De kommer attackera McCain för dennes omdömmeslöshet, tex så tyder ju allt på att hon inte kontrollerades ordentligt, och Palin för dennes åsikter.

Sen till abortfrågan, dagens system är ju inte tvingande, det är upp till varje kvinna om hon vill eller inte vill göra abort. Palin och hennes åsiktsfränder vill i ett första steg göra det möjligt att förbjuda aborter för kvinnor på delstatsnivå men om man nu tror att de kommer att stoppa där så är man ju allt bra naiv.

31 augusti, 2008 18:09  
Blogger Tools sa...

Här har du din hjältinna:

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22584&a=1244726&lid=puff_1244734&lpos=rubrik

12 september, 2008 11:09  
Anonymous Anonym sa...

Hur kan du tro att Palin är OK???
Jag är kvinna, vit och har bott i USA i 8 år. Palin är ett slag i ansiktet mot alla kvinnor som ville att Hillary Clinton skulle bli demokraternas kandidat.
Palin är din värsta mardröm... En f d skönhetsmiss och skolans elakaste hejarklacksledare som plötsligt har ordentligt med makt. Hon är precis smart nog för att vara farlig, och dum nog att vara dödsfarlig.
Detta är den högra, kristna delen av det republikanska partiet som kastar sin vikt bakom McCains val. Det hade inget att göra med kvinnor, det var McCains enda sätt att få med sig sitt eget parti: republikanerna.
Presidentvalet i USA är större än kvinnors rättigheter, det är större än någon enskild individ. Att tro nåt annat är kortsiktigt, själviskt och otroligt insnöat. Vem som än blir USAs nästa president har en jäkla röra att reda ut och en hel värld att styra upp. Det här valet är för våra barns framtid.
MVH, Lina

25 september, 2008 02:54  

Skicka en kommentar

<< Home