Creeper

onsdag, september 17, 2008

Fildelarregister på gång i regeringskansliet

Med anledning av riksdagens öppnande har regeringen gått ut med en lista på vilka propositioner de planerar lägga under det närmaste året. Fler spännande ämnen verkar komma upp, och bland det mer intresanta är proposition nummer 15: "Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område – genomförande av direktiv 2004/48/EG" som planeras till november.

Direktivet har varit uppe på diskussion tidigare, men nu börjar fildelarregisterna bli verklighet.

Bland de civilrättsliga sanktionerna som planeras finns möjligheten för upphovsrättsinnehavare att upprätta IP-adressregister över fildelare, samt rätt för upphovsrättsinnehavare att få ut personuppgifter från internetleverantörer - efter domstolsbeslut.

Privata ekonomiska intressen kommer gå före rättsäkerhet, och personuppgiftsregister som tidigare krävde tillstånd från datainspektionen att upprätta, kommer bli tillåtna för alla som vill driva en upphovsrättslig tvist. Det är inte bara staten som med FRA får upprätta register, utan med den här lagen, kommersiella företag med stora ekonomiska intressen.

Hur propositionens exakta formuleringar kommer låta vet vi inte än, men den bygger på renforsutredningen kom upp på diskussion i samband med renforsutredningen som diskuterades flitigt tidigare i år. Då ville man från början kunna stänga av fildelare helt från internettillgång.

I praktiken kommer de stora jättarna i upphovsrättsindustrin, som IFPI och Antipiratbyrån få rätt till att bedriva verksamhet som i dag sköts av polis och åklagare. Internetleverantörerna tvingas utelämna sina kunder, och en liten större snara stryps åt möjligheten att surfa anonymt.

Till råga på allt skall den som dömts för ett upphovsrättsintrång bli skyldig att betala för att sprida information om domen; "exempelvis kostnader för att publicera den i en tidning".

I november skall propositionen läggas fram. Det är dags att visa vad vi tycker om direktivet redan nu.

---

Hela promorian om EU-direktivet som skall implementeras hittar du här. Den är på 452 sidor och innehåller säkerligen en hel del mer viktigt än jag lyckats sammanfatta här.

---

Uppdatering (18/9 2008 kl. 08:40): Rasmus på Copyriot påminner om att EU-direktivet varit uppe i EG-domstolen som slog fast att medlemsländerna inte alls behöver ge upphovsrättsinnehavarna tillgång till personuppgifter eller IP-adressregister. Direktivet kräver inte det.

---

Uppdatering (18/9 2008 kl. 12:08): En kommentator uppmärksammade mig på att propositionen inte bygger på renforsutredningen, men diskuterades flitigt i samma veva tidigare i år. Rätt ska vara rätt.

Etiketter: , , , ,

9 Kommentarer:

Anonymous Tor sa...

"personuppgiftsregister som tidigare krävde tillstånd från datainspektionen att upprätta, kommer bli tillåtna för alla som vill driva en upphovsrättslig tvist"

Mycket intressant. Tack för tipset.

17 september, 2008 21:48  
Anonymous jeffer sa...

Exempellöst! När ska vi få politiker som står på medborgarnas sida?

18 september, 2008 01:20  
Anonymous Erik Josefsson sa...

Skrev just på Copyriot att Symantec och BSA lobbar hårt i europaparlamentet just nu (senast igår) för att få spionera på oss i telekompacken. Men det finns små motkrafter som kan "multipliceras" som Copyriot brukar säga:

Om vi har flyt kommer följande ändringsförslag att gå att rösta på nästa vecka (tisdag):

INTERNET FILTERING
Member States shall ensure that no technology may be mandated by competent authorities which would facilitate surveillance of Internet users, such as technologies that monitor actions of the user and/or interfere with operation of the user’s network activity for the benefit of a third party (so called filtering).

ACCESS TO CONTENT, SERVICES AND APPLICATIONS
Member States shall ensure that any restrictions to users rights to access content, services and applications, if they are necessary, shall be implemented by appropriate measures, in accordance with the principles of proportionality, effectiveness and dissuasiveness. These measures shall not have the effect to hinder the development of the information society, in compliance with the Directive on Electronic commerce (2000/31/EC), and shall not conflict with citizens fundamental rights, including the right to privacy and the right to due process.

Vet inte om det blir Fjellner eller Svensson som kommer att hålla fanan högt ända fram till mållinjen. Fjellner har iallafall gått ut med att han försökt.

Hoppas alla som kan multikationstabelllen kan hjälpa till att multiplicera.

18 september, 2008 06:44  
Anonymous Henrik Hansson sa...

Proppen är en implementering av Sanktionsdirektivet och bygger inte alls på Renfors-utredningen som du påstår.

18 september, 2008 10:15  
Blogger Johanna sa...

Henrik Hansson, Renforsutredningen handlade väl delvis om hur man skulle implementera EU-direktivet? Den tog ju upp de delarna i alla fall, och med anledning till att frågan varit uppe i utredningen, har jag svårt att tänka mig att proppen inte kommer bygga något på renforsutredningen.

Dokumentet på 452sidor jag länkat till är en promoria om EU-direktivet. Propositionen är planerad till november.

18 september, 2008 11:11  
Anonymous Henrik Hansson sa...

Om du tittar i Ds 2007:29 som är Renforsutredningen kommer du exempelvis upptäcka att Sanktionsdirektivet finns inte nämnt i kommittédirektivet. I själva Ds:en finns Sanktionsdirektivet nämns som "Pågående projekt inom Ju-dep" och avhandlas på ungefär en sida.

Så nej, Renfors har inte med Sanktionsdirektivet att göra och din bloggpost är missvisande.

18 september, 2008 11:34  
Blogger Johanna sa...

Henrik Hansson, du har rätt. Jag utgick från justitieministerns brännpunktartikel, och det faktum att Renfors nämner utlämnade av IP-adresser i utredningen (men hänvisar till denna promorian).

My bad.

18 september, 2008 12:04  
Anonymous Erik Josefsson sa...

Renfors har med den franska modellen att stänga av folk från Internet med "riposte graduée" att göra. Och det har i sin tur med telekompaketet att göra. Jag har lagt upp dom ändringsförslag till paketet som behövs för att se till att vi inte importerar den franska digitala giljotinen via Bryssel här: euwiki.org.

SUPPORT SWEDEN AND SVENSSON!!!

Say NO! to surveillance of Internet users.

Say YES! to Internet users' access to content, services and applications.

18 september, 2008 17:09  
Anonymous Rikard sa...

Hej!

Läs gärna mina erfarenheter från samrådsmöte med Renfors-utredningen.

18 september, 2008 23:59  

Skicka en kommentar

<< Home