Creeper

tisdag, maj 20, 2008

123 miljoner på att uppfostra vuxna

Svenska dagbladet rapporterar om att den organisation som fått ansvaret att ta fram EU:s nya kostråd, har starka kopplingar till livsmedelsindustrin, och företag som Heinz och Coca Cola. Det kan man givetvis bli upprörd över, och tidigare i år uppdagades det i Sverige att en av livsmedelsverkets experter som tog fram kostråd, också var anställd av ett knäckebrödsföretag.

Det som är skandal i det här fallet, är dock inte Coca Colas eventuella kopplingar till EU:s råd över hur mycket läsk jag borde dricka, utan att EU från första början lägger 123 miljoner kronor på att ta fram direktiv över vad för sorts mat jag och alla andra borde knapra i oss.

Vad gemensamma europeiska kostråd skall syfta till annat än att uppfostra EU-medborgare ytterligare, tycka att småbarnsmammor skall vara nyktrare än småbarnspappor, eller basunera ut andra råd för pengar som gott kunde få gå till viktigare saker.

Det är inte EU:s ansvar att säga till vad medborgarna skall äta, eller inte äta.

Etiketter: ,

8 Kommentarer:

Blogger Martin sa...

"Det är inte EU:s ansvar att säga till vad medborgarna skall äta"

Det här är ju intressant. Är samhällsinformation ett försök av staten att uppfostra oss, eller är det ett sätt att täppa igen en kunskapslucka och låta människor själva ta bättre beslut?
Personligen har jag inget emot om vi får vetenskapligt korrekta och kommersiellt neutrala kostråd. Det finns ju dessutom tillfälle att väva in råd om klimatpåverkan eller rättviseaspekten i mat från utvecklingsländer. Hellre det än jordbruksstödet, som ju faktiskt också är EU:s sätt att säga till oss vad vi ska äta.

Om vi utgår ifrån att det är bra att ha kunskap när vi tar våra beslut, men att det är dåligt när det är staten/EU som ger oss den här kunskapen, då ställer man ju sig fråga: Hur tänker du dig att den informationen ska nå oss? Ska den tas fram av marknaden?

20 maj, 2008 10:08  
Anonymous Anonym sa...

Som du själv säger så är det enbart kostråd, dvs rekommendationer, som EU står för. Valet att följa dem eller ej ligger fortfarande hos individen. Jag har absolut inga problem med att staten eller EU ger sina medborager kostråd (under premissen att de är vetenskapligt korrekta och kommersiellt neutrala, som Martin påpekar), och då är jag ändå jävligt liberal av mig.

20 maj, 2008 10:19  
Blogger Donsan sa...

Martin borde väl veta att det faktiskt finns nationella konsumentorganisationer och även en europeisk organisation som borde kunna ta hand om informationsflödet till oss konsumenter.

Dessutom är vi från (svensk?) konsumenthåll alldeles för lata och vana vid att vi får allt serverat på ett silverfat. - Vi borde lära oss att bli mer aktiva och noggranare med vad vi stoppar i oss!

20 maj, 2008 10:23  
Blogger Johanna sa...

Som Donsan säger, finns det gott om andra aktörer som skulle kunna ta hand om objektiva kostråd, om det är sådana man vill ha. Att stat - eller i detta fallet EU skall lägga pengar på det känns som slöseri.

I sverige var det inte alls länge sedan det uppdagades att kostråden livsmedelsverket gav till ammade mödrar inte alls var vetenskapligt grundade, så att staten skulle vara garant för objektivitet har inte ens funkat här.

20 maj, 2008 10:51  
Blogger Victoria sa...

Alltså 123 miljoner kronor är jävligt mycket pengar och som Johanna säger så kunde pengar få gå till viktigare saker.

Dessutom kan man väl inte direkt säga vad som är bäst för varje enskild individ med tanke på att våra kroppar fungerar olika.

20 maj, 2008 11:23  
Anonymous Anonym sa...

123 miljoner kronor kan ju låta ganska mycket, men i EU:s budget är det en väldigt liten post. Om man tänker efter hur många personer som är med i EU så inser man att det blir ganska lite pengar per person.

Annars kan man jämföra med jordbruksstödet. Jag lyckas inte hitta någon aktuell siffra direkt från EU (DET kan man också ha synpunkter på), men http://haxtexter.blogspot.com/2007/03/eus-vansinniga-jordbruksstd.html påstår att det var på drygt 500 miljarder kronor 2007.

Folkbildning tycker jag alltid är värt att satsa på, även när det gäller mat. Sen kan man naturligtvis alltid ha synpunkter på om informationen som kommer ut är korrekt, men där bör man i första hand titta på själva informationen och jämföra den med det aktuella forskningsläget.

20 maj, 2008 18:12  
Anonymous Anonym sa...

Tillägg till min kommentar nyss:

http://www.eu-upplysningen.se/Institutioner-och-beslutsprocesser/EUs-ekonomi-och-budget/Medlemslandernas-avgifter-och-aterfloden2/EUs-budget-2008-och-Sveriges-avgift-och-aterflode/

... inkluderar jordbruksstödet i "Skydd för förvaltning av naturresurser", vilket ligger på 502 miljarder kronor för i år.

Lite problematiskt att rena miljöåtgärder (som är bland det viktigaste EU kan och bör göra) ligger i samma hink som jordbruksstödet (som borde avskaffas) ...

20 maj, 2008 18:19  
Anonymous J sa...

apropå ingenting: hur är det egentligen att plugga i skövde? man får ju vissa associationer av namnet men det får å andra sidan många av borås också och det har vi nog lyckats avdramatisera nu.

29 maj, 2008 10:40  

Skicka en kommentar

<< Home