Creeper

tisdag, februari 26, 2008

Östros tar kampen mot alkoläsken

Det är Tomas Östros tur att bli intervjuad av Svenska Dagbladet. Dessa intervjuer brukar alltid kräva någon form av nytt förslag från politikern i fråga, och Östros väljer att lägga fokus på en av våra stora samhällsfarliga företeelser, nämligen alkoläsk.
"Det finns skäl att titta på detta ordentligt och vidta förändringar. Jag tror att alla föräldrar delar en oro över vad som är på väg att hända med ungdomars alkoholkonsumtion, och problemet är att alkoläsken har en väldig attraktionskraft."
Det nämns också att den socialdemokratiska regeringen innan valet ville höja skatten på alkoläsk med sex kronor litern (1,50-3kr/flaska). Det förslaget föll delvis på att det var för svårt att definiera vad som egentligen är alkoläsk, med tanke på att basen i drycken kan vara olika.

Nu vet jag inte om det är så troligt att Östros förslag inte skulle kunna bli verklighet¹, ens med han själv vid makten, om man ser till de EU-regler som jämkade vinskatten med ölskatten nu vid årsskiftet. Frågan är vad Östros egentligen ser för poäng med förslaget, och vad konsekvenserna skulle bli.

För om man nu verkligen ser alkoläsken som ett gigantproblem, så är frågan vad som är skillnad mellan alkoläsk och cider. Om den skillnaden inte finns, så uppkommer frågan över vad den moraliska skillnaden mellan höjd skatt på cider, och höjd skatt på öl är.

Kanske är det den söta smaken. I så fall borde det vara bättre att unga människor får tag i alkoläsk, som ändå har rätt låga alkoholprocenter, än att man köper en flaska sprit och blandar själv. Det senare är det dessutom lättare att få tag i på den svarta marknaden.

För om man tittar på statistiken, så är det faktiskt så att andelen unga som dricker alkohol, och alkoläsk, minskar.

CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) som består av bland andra IOGT-NTO och Rädda Barnen, för årlig statistik på området. Om man tittar på hur alkoholkonsumtionen ser ut hos niondeklassare², så visar det sig att den faktiskt sjunker. Dessutom har konsumtionen av alkoläsk också sjunkit sedan det börjades sälja 1997. Färre niondeklassare dricker alkohol idag än de gjorde för tio år sedan.

Så att "alkoläsken har en väldig attraktionskraft" kanske Östros skall fundera lite till om, och beakta att antalet unga som dricker alkoläsk, faktiskt minskat sen den tilläts på marknaden.

---

¹Om någon vet ifall de skulle spela roll, så får ni gärna dela med er med den kunskapen i kommentarsfältet.

²Sidan 66ff [Länk]

---

För övrigt är det lite intressant, att det första utspelet den nya socialdemokratiske talesmannen i ekonomiska frågor gör, handlar om just alkoläsk. Det kan inte vara lätt att vara socialdemokrat, om det är det största man kan klaga på när man får gratisutrymme i en SVD-intervju.

Etiketter: , ,

3 Kommentarer:

Anonymous El Frigolito sa...

Alltså, om det är nånting jag har svårt för så är det denna evinnerliga dubbelmoral som våra politiker (oavsett färg, partitillhörighet eller politisk skala) uppvisar år efter år.

När alkoläsken introducerades skulle den tydligen signalera jordens undergång. Tio år senare och vi lyckas på nåt vänster klara oss trots domedagsprofeterna.

När ska dessa förbannade kostymer lära sig att faktiskt hålla en linje. Om nu alkohol är så jävla farligt för oss, varför stänger de inte ner Systembolaget och sätter dödsstraff på illegal import av alkohol och hembränning?

Eller cigaretter. Det är ju ingen direkt nyhet att cigaretter är allt annat än hälsosamt, och man måste vara sjujävla urblåst för att tro nåt annat, men ändå säljs cigaretter öppet?

Nej, istället tycker gubbarna vid makten att det är bättre att skapa en psykotisk snårskog för att reglera dessa farliga substanser, alltmedan man bakom ryggen tjänar grova stålar via skatter och monopol.

För helvete, bestäm er för en satans linje nån jävla gång! Antingen totalförbjuder ni skiten och slutar hyckla, eller så slutar ni introducera en massa nonsensregler och sedan vrida era händer i oro över mer eller mindre inbillade skräckscenarion.

26 februari, 2008 02:21  
Anonymous Joakim sa...

Östros tror som alla sossar att cancer går att bota med skatt. Och ärligt talat är idioten 8 år för sent för alkoläsk FINNS INTE längre. Kanske han pratar om dom olika så kallade sidern? eller dom olika romdrinkarna?
Grabben är ute å cyklar som vanligt.

26 februari, 2008 06:47  
Blogger Eklindh sa...

Åhh jag minns Peters Pop eller vad den där alkoholläskeblasken hette. Det fanns iallafall en som var riktigt god.

26 februari, 2008 18:35  

Skicka en kommentar

<< Home