Creeper

onsdag, november 07, 2007

Paul, Giuliani och thinktanks

Två dagar med politiska föreläsningar i Washington, och jag börjar nästan bli riktigt intresserad av amerikansk politik. Får väl se det som ett lyckat besök.

Igår och idag har jag sammanlagt besökt tre olika tankesmedjor (thinktanks), Cato, Heritage och Brookings. Samt Center for American Progress, vilket är lite kopplat till Brookings.

Det var klart uppfriskande att få höra personer från libertarianska Cato prata om att USA borde öka invandringen, varför obligatorisk health care är en dålig idé, att USA ska sluta anfalla en massa länder (och dra sig ur irakkriget), och samtidigt ha en starkare frihandel och minimal stat.

Heritage är mer klassisk amerikansk höger, gillar att USA attakerar diktaturer, tycker att frihandel är bra, dissade Clinton i health care-frågan, och tyckte att man skulle ha mera religion i landet. Trots att Heritage har en mycket konservativ profil och nästan menar att man inte kan ha en hög moral och principer utan att vara religiös, så har de faktiskt ett par poänger i att religion inte behöver vara fel. Staten skall inte blanda sig i den, men det behöver inte vara fel att ha ett multireligiöst samhälle, utan snarare bara bra.

Till sist lyssnade vi på Brookings som är klart längre vänster ut, och en man som varit rådgivare åt Bill Clinton. Synen där är att staten borde ha mer att säga till om, istället för delstaterna, och att samma saker skall gälla över hela landet. Personligen så saknade jag lite perspektiv, och svar på frågan om varför staten sköter saker och ting så mycket bättre än delstaterna (som är mycket närmare medborgarna).

För övrigt så vill jag rekomendera Johan Ingrös texter om den republikanska kandidaten till presidentnomineringen; Rudy Giuliani (finns fler bra än den länkade), samt Ron Pauls hemsida. Giuliani är något så fantastiskt som en republikansk presidentkandidat som är pro-choice i abortfrågan, gillar samkönade partnerskap och gillar det där med sociala frihetsfrågor. Ron Paul å andra sidan är stark abortmotståndare, men är riktigt bra i frågor som gäller övervakning och personlig integritet.

Etiketter: , ,

2 Kommentarer:

Anonymous Mind sa...

Ju religiösare land desto sämre blir det för befolkningen. I största allmänhet sådär. Eller så kan man vända på det och säga att ju mindre religion desto bättre blir det. Givetvis är det ingen garant för ett bra samhälle, se bara på kommunismen. Men o andra sidan har jag väldigt svårt att komma på ett samhälle med mycket religion som har det bra. Har du nåt exempel på det?

10 november, 2007 17:17  
Blogger chall sa...

Rent generellt handlar fördelningen/ansvaret mellan delstatsnivå och federal nivå om pengar (go figure). Om något ligger på federal nivå kan de fattigare delstaterna få hjälp med pengar och inte bli "lämnade ensamma".

Eftersom USA på ett sätt har mer extrema regioner än Sverige, båda vad gäller skillnad i ekonomi men även boendemängd personer är det en av anledningarna till att det finns tex State University, som trots att det drivs av delstaten innefattas av den federala lagstiftningen och därmed får alla delstater möjlighet att ha Ett universitet även om dom inte attraherea andra privatuniversitet eller har råd med fler.

Sen är det ju många saker som skiljer sig åt mellan delstater och man kan säga tt ibland är det svårt att hålla ordning på alla saker som skiljer sig mellan delstater (köra med billyset på eller inte på dagen tex).

Mest tror jag att dom kommer börja diskutera det här med att det i dagens läge inte finns någon nationellt sätt att leta efter personer. Om man byter delstat och måste ta ett nytt körkort kan man "falla mellan stolarna", om man så önskar. socialförsäkingsnumret kan hålla lite koll på en, men där registreras sällan vart man flyttar. Som sagt, idagens läge är det bara personer som jag själv, arbetsvisa, som måste registrera var jag bor och vart jag jobbar, andra amerikanska medborgare har rätt mycket anonymitet. (till de styrande och terroristbekämparnas förtret...)

15 november, 2007 18:28  

Skicka en kommentar

<< Home