Creeper

tisdag, november 13, 2007

Filmblivande barnböcker med steampunk-inslag

I Sverige är det inte många som känner till barnboksförfattaren Philip Pullman. Han har visserligen fått priset till Astrid Lindgrens minne 2005, men förutom det, så har det inte skrivits mycket om hans böcker.

Guldkompassen, den första boken i serien om "den mörka materian" kom ut på svenska 1997. Det var precis vid den tiden jag var kompis med bibliotekarierna på Alvesta Bibliotek, och som elvaårig fantasy-älskare så uppskattade jag både den boken och de följande (och såg till att förhandsboka dem på samma ställe).

I USA är böckerna desto mer kända och älskade (skyltades om dem i varenda bokaffär jag var inne i), och det är inte för intet som man återfinner både Nicole Kidman och Daniel Creig i filmatiseringen av den första boken. Filmen har sverigepremiär den 7/12, och eftersom att böckerna slår tex. Harry Potter med hästlängder, så hoppas jag att filmen har lite av samma kvalité.

Så, om du känner för en smula barnbok med både fantasy, steampunk och sf-inslag rekommenderar jag starkt att du läser Pullmans triologi om den mörka materian. Om inte annars för att slippa få historien förstörd av filmen.

Etiketter:

1 Kommentarer:

Blogger Rickard Blomkvist sa...

Vi fick böckerna på engelska för några år sedan (av en bibliotekarie faktiskt, men inte i Alvesta). De är helt klart läsvärda, även för vuxna. Läste någonstans att de religionskritiska delarna i böckerna har tonats ned i filmen för att den skulle funka i USA :P Av trailern att döma blir filmen iaf snygg, om inget annat, men man kan ju hoppas på mer.

13 november, 2007 21:54  

Skicka en kommentar

<< Home