Creeper

måndag, november 12, 2007

Kvinnor, minimala stater och lite USA

Denna skulpturen med tre kvinnliga amerikanska pionjärer hittar du i en av salarna på Capitol Hill, senatens tillhåll. Skulpturen är inte riktigt färdig, och en sista plats är sparad till USA:s första kvinnliga president.

Att besöka maktens korridorer och möta människor som faktiskt kan, och har förändrat världen på riktigt, är rätt så mäktigt. En vecka i Washington har gett mig en mer nyanserad bild av amerikansk politik, att republikanerna inte är särskilt onda, och att demokraterna i bland kan vara allt annat än goda.

Trots att de allra flesta politiska företrädare, ledande personer på organisationer och aktiva debattörer som jag träffat varit män i den äldre medelåldern, så upplever jag att man bemöts bättre som kvinna. De kvinnor som sysslar med politik i USA och kommit någon vart, har gjort det för att de är duktiga, och inte för att de är just kvinnor.

Med det i åtanke, så borde man faktiskt fundera över både den svenska modellen, och ett system där staten är betydligt mindre. Systemet i USA är säkerligen inte det bästa, men det har fungerat för de allra flesta som bor där.

I Sverige har vi en mentalitet som menar på att staten skall lösa alla problem. Det som inte är förbjudet är obligatoriskt, och med hänvisning till att det är med allas bästa i åtanke, så genomförs system som är allt annat än fria. Hetslagstiftningen som var tänkt för att skydda, har i stället skapat inskränkningar i yttrandefriheten, valfriheten i vad för skola, vård och omsorg man vill ha är fortfarande minimal, trots att det handlar om stora livsval.

Det finns knappt någon diskussion eller kritik om vad egentligen staten skall göra, endast om hur man skall utföra det. Vissa skillnader mellan regeringar finns det, men den är ändå minimal, om man ser det ur ett lite större internationellt perspektiv. Inte ens via kommuner och landsting hittar man några större skillnader, utan man försöker istället att jämna ut dem nationellt.

Att ha en minimal inblandning av stat i en individs liv borde vara någonting positivt, och inte det omvända. Det skulle innebära större konsekvenser av en persons handlande, men också friheter. Så länge det handlar om vuxna människor, bör vi också få behandlas som det.

Dessvärre så handlar nyhetsrapporteringen från amerikansk politik väldigt sällan om friheter och stat, utan desto mer om Bush och att landet tycker om att leka världspolis. Trots att den största skillnaden mellan republikaner och demokrater handlar om hur fri marknad man vill ha, så stödjer de flesta svenska partierna demokraterna.

Det är en del av varför jag hoppas att statyn på bilden inte blir fulländad förrän tidigast om fem år. En kvinnlig president för USA är inte ett självändamål, det är de politiska åsikterna som är viktigast, oavsett om det handlar om personen som styr USA, eller om den som styr Sverige.

Etiketter: , , ,

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home