Creeper

söndag, oktober 28, 2007

Folkhälsa och statligt spelberoende

Moderaterna röstade på sin partistämma igenom att slopa spelmonpolet. Positivt, både för den som inte tycker att staten skall syssla med spel, men även för den som faktiskt vill se satsningar för ett minskat spelberoende. Moderaterna vill numera sälja ut svenska spel, tillåta fler aktörer på spelmarknaden, och införa ett licenssystem. Ungefär samma sak som folkpartiet tycker i frågan, även om fp bara vill "se över statens ägande i svenska spel" och inte direkt säger att man vill sälja ut företaget.

Spelmonopolet är annars en hjärtefråga för socialdemokratin, och allt som oftast nämns både folkhälsan och idrottsrörelsens finansiering som stora skäl till att behålla det. Senast i augusti förra året använde dåvarande spelministern Bosse Ringholm spelmonopolet som skäl till att censurera internet. Han ville då blockera möjligheten att komma ut på utländska spelsajter.

Ett förslag, som med tanke på att internetcaféer med lanverksamhet drabbats av den nitiska lotterilagen, också skulle kunna slå hårt mot dataspelsindustrin (och därmed också på folkhälsan, eftersom att unga som tillbringar sin fritid med att lana, också dricker mindre alkohol).

Med ett slopat spelmonopol skulle man både kunna förbättra för idrottsrörelsen, men också folkhälsan. Om idrottsrörelsen skulle slippa bingolotterna, och i stället arrangera sina egna lotterier, gå samman, eller bara slapp ha staten som mellanhand, så hade inkomsterna inte alls behövt minska.

Ur ett spelberoendeperspektiv hade en lite mer reglerad spelmarknad varit gynnsam, i synnerhet med tanke på att svenska spel inte är särskilt moderata i sin marknadsföring. En punktskatt som kunde gå direkt till vård av spelberoende, eller reklamregler i stil med de som finns för tobak och alkohol, skulle faktiskt vara att föredra.

Spelmonopolet har inget existensberättigande, och har spelat ut sin roll för länge sedan. Vi har tre stora monopol kvar i Sverige. Alliansregeringen borde ta chansen och avveckla det för spel.

Etiketter: ,

2 Kommentarer:

Anonymous Dennis Nilsson sa...

Eftersom den svenska staten är spelberoende så undrar jag hur kommer de spelintäkter som staten förlorar att tas igen. Blir det en skattehöjning på något annat istället??

Staten kommer att kompensera sig för detta intäktsbortfall.

De politiker som fattar detta beslut kommer knappast acepptera att deras arvoden sänks på grund av staten får minskade intäkter från spelen.

Rätta mig gärna ifall jag har fel:-}

28 oktober, 2007 21:00  
Anonymous Rasmus Kaj sa...

Naturligtvis kommer staten att hantera inkomstbortfallet på något rimligt vis, kanske genom höjda skatter, kanske något annat.

Det mest uppenbara borde väl vara skatter på just spelbolag ... Skatter från flera spelbolag borde kunna kompensera för vinsten från ett annat, särskillt med tanke på att den vinsten i alla fall ofta påstås gå till idrottsrörelsen / sverok / andra som borde kunna bekosta sig själva.

01 november, 2007 15:40  

Skicka en kommentar

<< Home