Creeper

fredag, september 01, 2006

Tjuvlyssnat, förväxlingar och privatiseringar

"De samlade skribenterna är i de flesta fall unga, ibland provokativa och i samtliga fall liberaler"
är Joel Halldorfs kommentar i dagens tidningen Dagen, över medverkande bloggare i boken "Läs mig". Min i almedalen införskaffade månadslånga gratisprenumeration på tidningen har nu startat, och i första numret finns en recension av "Läs mig" med. Annars är tidningens innehåll blandat, och allt ifrån könrollsdiskutioner till Libanonfrågor finns med. Kommer bli en månads intressant läsning av en tidning vars målgrupp mest känns som kristdemokrater.

På tal om kristdemokrater så blev jag under gårdagens besök i göteborgs svt-hus förväxlad med Ella Bohlin fyra gånger. Hon skulle medverka i p3:s Frank. Jag tycker inte vi är lika alls. Studio ett-panelen gick för övrigt bra. Till skillnad från förra gången så hade jag inte eko i lurarna, och fick prata längre än en halv minut.

En annan ungdomsförbundsordförandeär Ida Gabrielsson. Hon spanades på en perrong i Falköping (denna världsmetropol) i onsdags, och kläckte ur sig saker som att "det är de politiska partiernas uppgift att skapa jobb". Jag tycker man skall skapa förutsättningar till jobb. Fast jag och Ida har ju lite olika syn på det där med ekonomi.

Annars har jag debatterat och pratat politik i klasser. Mest förvånande var diskusionen på en friskola i skövde med elever som motsatte sig både privatiseringar och vinstintresse, trots att de själva gick på en friskola. Kanske inte jättegenomtänkt. Nästa vecka kommer första politiska debatten där fildelning finns med som ämne. Kommer bli ännu intressantare.

6 Kommentarer:

Blogger Vidde sa...

Jag önskar att folk fattade att integritet är viktigare att prata om än fildelning. Läs mer här: http://viddeliten.blogspot.com/2006/09/det-handlar-inte-om-fildelning.html

02 september, 2006 02:42  
Anonymous Egil sa...

Exakt vad för sorts friskola var det du besökte? Folk verkar vilja klumpa ihop alla friskolor, men grejen är ju just att de är _olika_, det är ju därför som de är friskolor och inte kommunala.

Jag har sjäkv pluggat i en så kallad friskola, men jag är starkt emot bolagisering av friskolor - jag är däremot för friskolor som drivs som ideella föreningar av förälldrar eller andra. "Friskolan" jag pluggade på kallas Waldorf, Antroposofisk eller Steiner, och drivs just så, utan vinsintresse.

Orsaken till min åsikt på den punkten är att hela poängen med friskolor skall vara att tillhandahålla bättre/mer specialiserad/alternativ undervisning. Och det görs allra bäst om målet är just detta, inte att tjäna pengar.

Men sen är jag ju också en sån där röd tomte som tror att marknadsekonomi leder till billigare, coolare, snabbare, men mindre hållbara produkter, samt att alla företag strävar efter att få monopol och göra om landet till ngt som i princip är en diktatur... Jaja, nu flummade jag ur rejält...

Vad jag ville ha sagt var bara att det inte alls är konstigt om friskoleelever inte tror på ekonomiskt motiverade friskolor, det beror helt på vad det är för en friskola.

02 september, 2006 05:30  
Anonymous Anonym sa...

Se då till att inte ljuga utan berätta i debatterna exakt vilken inställning till fildelning som folkpartiet liberalerna har.

Detta eftersom du i dessa sammanhang delvis uppfattas som en representant för (fp), och inte endast för liberala ungdomsförbundet.

02 september, 2006 14:36  
Anonymous Anonym sa...

Jag tror det är en ganska vanlig reaktion att motsätta sig privatisiering av skolor efter att ha själv gått på en friskola och sett resultatet på närmare håll. Jag talar av egen erfarenhet och önskar verkligen ingen annan olyckan att behöva gå på en skola som inte drar sig för att spara in på t.o.m böcker för att maximera vinsten.

02 september, 2006 18:59  
Anonymous Idaliii sa...

Hehehe. De flesta brukar ha en liten annan syn på ekonomi än Ida ;)

04 september, 2006 10:52  
Anonymous Nirre sa...

kan bara hålla med Egil. Definitionsmässigt är uppgift nr 1 för en skola att tillhandahålla god undervisning. Denna uppgift behöver inte vara ställd i motsatsförhållande till ett privat företags första uppgift men kan i vissa/många fall just innebära sämre undervisning och förutsättningar för eleverna/personalen. Liknande resonemang gäller ju även (akut-)sjukhus och andra samhällsfunktioner. Därmed inte sagt att avregleringar (och/eller privatiseringar) är super om de hanteras av kunniga avtalsjurister i kommuner och landsting (något som iofs är sällsynt) för upphandlingar etc. Gott med pannkaka är det iaf :)

06 september, 2006 04:16  

Skicka en kommentar

<< Home