Creeper

söndag, augusti 27, 2006

Göran Persson, hushållsnära tjänster och Hizbollah

Göran Persson frågas ut i SVT:s partiledarutfrågning. Några citat kändes värda att sparas under programmets gång:
"Det går framåt, men det går långsamt."
Göran Perssons standardsvar ang. det där med arbetslösheten och jämställdhet. Hur var det med den där ungdomsarbetslösheten då? och varför tjänar inte ens kvinnor i offentlig sektor, där de har stat och sossar som arbetsgivare, lika mycket som motsvarande män?
"Människor ska allt städa efter sig själva."
Göran Persson ang. det där med hushållsnära tjänster. Innebär det att alla skall renovera sitt eget boende, måla sitt eget hus och installera sina egna rör också? Med tanke på att det är sådana tjänster som du får avdrag för idag. Jan Björklund sa idag under sitt tal:
"Han som målar ett fönster får sjukförsäkring och social trygghet, medan hon som putsar samma fönster inte ens får statspension"
med tanke på allt det svartarbete som följer det faktum att man idag skattesubventionerar dagens ROT-avdrag, men inte de så kallade hushållsnära tjänsterna.

Göran Persson avslutar sitt citatrace med:
"Hizbollah är inte värt någonting annat än fördömande, i det här sammanhanget."
Jag tror att fler än jag vill veta i vilket sammanhang Hizbollah är värt någonting annat än ett fördömande?

12 Kommentarer:

Blogger Karl Dahlberg sa...

Tycker att FP skulle kunna ta tillbaka en av sina gamla valaffisher, från 1936 mer exakt. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/Folkpartiet_valaffisch_1936.jpg
Hur många partier kan göra det?

27 augusti, 2006 23:25  
Anonymous Anonym sa...

Jag vägrar tro att du är så korkad Johanna att du inte ens kan skillja på hantverkaryrken och pigjobb. Att exempelvis tömma din papperskorg eller skrubba rent din toalet är inte jämförbart med att bygga ett utehus eller göra en el-installation åt dig.

28 augusti, 2006 08:38  
Anonymous Tanten sa...

Johanna skriver ju att det är skillnad, alla kan inte utföra alla tjänster. Varför ska då traditionellt manliga yrken få skattelättnader och inte de yrken med hög andel kvinnliga anställda? Är det jämställt att beskatta kvinnor höre än män?

28 augusti, 2006 14:25  
Anonymous Mattias Lönnqvist sa...

Ett jobb är ett jobb är ett jobb. Det finns inga skitjobb, det är bara skit att inte ha ett jobb.

28 augusti, 2006 14:25  
Anonymous Anonym sa...

Göran säger det bäst: "Människor ska allt städa efter sig själva."
Vi vill för i helvete inte ha någon jävla underklass som torkar överklassen i röven. Torka upp er egen skit!

28 augusti, 2006 14:28  
Anonymous Mattias Lönnqvist sa...

Är det inte jobbigt att förakta alla de som inte har tillräckligt fina jobb i din smak, anonym?

Att förakta äldrevårdspersonal, städare, förskolepersonal, personliga assistenter och alla andra i vars arbete faktiskt ingår att "städa upp andras skit" måste vara lite jobbigt i längden, eftersom det blir väldigt mycket förakt att bära omkring på...

28 augusti, 2006 14:43  
Anonymous Anonym sa...

Mattias Lönnqvist: Anar att du gör dig dummare än du faktiskt är, du vill helt enkelt inte förstå. Ska göra ett försök till: Vi här i Sverige år 2006 vill inte återgå till 1800 talets samhällsmodell då pigor och barnflickor tog hand om överklassens barn och hushåll. Försök förstå att avdrag för "hushållsnära tjänster" ökar klassklyftorna genom att skapa en underklass som går och passar upp de övre. Att sympatisera med denna form av förtryck visar en otrevlig människosyn och brist på solidaritet.

28 augusti, 2006 14:52  
Blogger Johanna Nylander sa...

Anonymous, jag har själv jobbat som städare. Inte världens roligaste jobb, men det gav välkomna pengar, trots att jag städade upp efter andra människors skit.

Mycket städarbete och tex. barnpassning sker idag svart, just eftersom det blir för dyrt annars, och arbete många är beroende av för att klara vardagen. Arbete utan socialt skydd. Samtidigt så kan man idag få skattereduktion för 1800talets "manliga" sysslor, såsom byggnationer och reparationer, och de som jobbar i den sektorn kan också lättare hålla sig till vitt arbete. Men du tycker inte att vi som jobbar(jobbat) med att städa efter andra skall ha det skyddet?

28 augusti, 2006 15:39  
Anonymous Anonym sa...

Sorry men jag orkar inte upplysa fler
semi-intellektuella-blogg-liberaler idag.

28 augusti, 2006 15:46  
Anonymous Peder sa...

Anonymous: Nu är det inte "överklassen" (menar du sosseadeln tro?) som är i främst behov av de hushållsnära tjänsterna utan det är framförallt barnfamiljerna, problemet är att det är för dyrt att köpa dessa tjänster vitt, för tro mig det är inte svårt att få tag i någon som utför de svart så uppenbarligen finns det många som är beredda att utföra dessa tjänster, visst oftast är det inte "fina" svenskar utan framförallt polacker.

Till sist vem är du att avgöra vad som är skitjobb igentligen?

28 augusti, 2006 15:50  
Anonymous Mattias Lönnqvist sa...

Anonym: Nej, jag påpekar bara hur inkonsekvent du är i ditt raljerande och att den enda som har fördomar här är du som är "för fin" för vissa typer av jobb.

Hushållsnära tjänster handlar inte om skapa ett klassamhälle utan om att omfördela arbetsbördan.

De som har svårast att få tiden att räcka till just nu är barnfamiljer. Om de under några år kunda köpa hushållsnära tjänster (vitt, utan artt ruinera sig) så skulle de ha tid både att sova ut ordentligt någon gång i veckan och spenderar tid med sina barn.

Grupper som har mer tid än pengar kan istället omvandla sin tid till pengar under den perioden av sitt liv. För att ta mig själv som exempel så hatar jag att städa, men jag skulle gärna ha jobbat extra några timmar i veckan med just städning för att dryga ut studiemedlet medan jag pluggade.

För att återgå till barnfamiljen så minskar deras tidsbrist när barnen börjar komma upp i tonåren, och de kan då sluta köpa hushållsnära tjänster. Samtidigt så kanske några av de som städade hos barnfamiljen för 10 år sedan själva bildat familj och har behov av hjälp några timmar i veckan.

Hushållsnära tjänster blir då ett enkelt sätt att skapa en tidsbank; man sätter in timmar när man har mer tid än pengar, och sätter in pengar när man har mer pengar än tid.

Sedan att vissa, som herr anonym, tycks leva kvar i 1800-talet är ingenting som går att åtgärda.

28 augusti, 2006 16:21  
Blogger floodis sa...

Jag tror att fler än jag vill veta i vilket sammanhang Hizbollah är värt någonting annat än ett fördömande?

När de bygger upp där Israel raserat och de gör det snabbare än vad det internationella samfundet klarar av.

Jag gillar inte Hizbollahs värderingar mer än vad du gör. Men det är ett faktum att de hjälper människor socialt, vare sig vi gillar det eller inte.

29 augusti, 2006 13:23  

Skicka en kommentar

<< Home