Creeper

onsdag, juni 28, 2006

Valfrihet?

Läsvärt om sossemoral, fackliga regler (har jag nånsin nämnt att min lunch på jobbet blev nästan dubbel så dyr när min arbetsplats kollektivanslöt sig? De fick inte erbjuda billigare priser, allt pga, hotell och restaurangfackets avtal) och ostmackor på tågen...

Ska man dessutom tala om hälsovårdsregler i kök, så om alla lagar och regler hade följts till pricka inom alla restaurangkök så hade det varit omöjligt och till och med olagligt att servera en mör och rosa oxfilébit på restaurang, i alla fall efter 2007. Den skall då nämligen värmas upp till 72grader, en temperatur oxfilé inte är särskilt god efter.

Varför blir för övrigt diskussion om feministiskt självförsvar i skolan? Det går alldeles utmärkt att erbjuda redan nu, och fler obligatoriska kurser behöver skolan verkligen inte. Att vänstern däremot vill ha könseparerade lektioner, och att Björklund tycker att det handlar om våld är ju fördomsfullt på båda plan. Erbjud undervisning och för alla. Tror inte det är en enda kille som skulle må dåligt av en kurs i feministiskt självförsvar.

10 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Stackars dig Johanna som inte kan njuta av en "mör och rosa oxfilébit" om den ska tillagas med 72 grader för att minimera hälsoriskerna. Du får väl helt enkelt flytta till Monaco eller Santropé med reseten av borgarna, sluta inbilla er att ni behövs.

28 juni, 2006 12:08  
Blogger Johanna Nylander sa...

Hade man haft pengar, så varför inte? Hade ju sluppit vänsterstyret och moralkakorna ;) (med observation på att jag inte har så bra koll på det politiska läget i något av utpekade plaster, men det låter varmare än regniga sverige)

28 juni, 2006 12:15  
Blogger Nils sa...

Våld? Folkpartiet vill ju ha könsseparerade lektioner för att flickor har högre betyg än pojkar, det är så jag har förstått det. Eller?

28 juni, 2006 12:27  
Blogger Johanna Nylander sa...

Nils, mig veterligen är det inget som partiet vill. Tror dock att björklund gjorde nåt uttalande om det för en evighet sedan, men hade för mig att det handlade om vikten att satsa även på pojkarna i skolan, inte könsseparerade lektioner...

28 juni, 2006 12:35  
Anonymous Peder sa...

Stackars Anonymous som efter att Borgarna har flyttat till Monaco eller Santropé kommer att upptäcka att han/hon verkligen inte behövdes samt inte kan få mat eller något annat då bidragen plötsligt inte kan betalas ut längre då alla som betalade in till systemet numera bor i Monaco eller Santropé.

Sedan rätt hanterad är det inga problem med en oxfilé bit som bara är värmd till 62 grader, men det är väl enklare att skapa regler för att åtgärda en symptom än att göra något åt problemet i sann vänsteranda.

28 juni, 2006 12:46  
Blogger Nils sa...

Evighet? Så här sa Björklund i mars: http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_12199154.asp

Är det nya ballonger nu eller?

28 juni, 2006 13:11  
Blogger Johanna Nylander sa...

Nils, det där är väl ett björklundskt förslag och ett debattinlägg, inte en del i FP:s valmanifest...

28 juni, 2006 22:45  
Anonymous Anonym sa...

Peder borde vakna upp ur sin davla och ta sig en titt på verkligheten omkring honom. Cheferna runt om i landet bryter ständigt ny mark vad det gäller girighet och morallöshet. Tillexempel motsvarar en normal chefslön kanske 100 vanliga arbetares. Detta finaniserars av låglöneländerna och förhindrar svenska arbetare att få jobb. Annat namn på detta fenomen är globalisering och det handlar om att utnyttja människors olika värde. Ni är lika nödvändiga som cancer.

29 juni, 2006 10:05  
Blogger Nils sa...

Johanna: det argumentet har jag aldrig stött på för. Jag tolkar det som att du menar att ingenting någon politiker någonsin säger kan tas till intäkt för att det är en fråga som har något som helst stöd i respektive parti, såvida det inte är klubbat på en kongress.

Jan Björklund råkar vara folkpartiets talesman i skolfrågor och har lett alliansens arbetsgrupp kring utbildningspolitik. Om det han säger offentligt bara ska tolkas som löst munväder förstår jag inte varför man har en talesman.

29 juni, 2006 13:17  
Anonymous Rasmus Kaj sa...

Jag tolkar både boken, eller det SvD kopierade ur den, och bloggtexten här som att "det finns för mycket regler och förordningar i Sverige". Och det håller jag med om.

Det leder i sin tur till en förvrängd moralitet; ofta är det man själv tycker är moraliskt rätt förbjudet. Många tar då igen det med att "tillåta sig" att göra saker som de själva tycker är moraliskt fel, men som är tillåtna.

Om någon enskild person har en moraluppfattning som samhället i övrigt inte håller med om så behövs en lag. Men när många, kanske de flesta, bryter mot lagar, och särskillt när det bara är vissa som döms för det, då är det lagarna det är fel på.

Till Anonym: "Cheferna runt om i landet" är de vi har att tacka för i alla fall några av oss har jobb, och betalar skatt som resten kan dela på. De allra flesta av dem har rimliga löner. Häll inte galla över dem för att någa få chefer i riktigt stora (ofta delvis (s)tatliga) företag visar prov på girighet och morallöshet.

Vad är en "Normal chefslön"? Det beror naturligtvis på hur man definierar begreppet chef, och begreppet normal (menar man medel, median eller något annat?). Men du får göra begreppen ganska snäva för att komma upp i mer än 60 kkr i månaden.

Och vad har en "vanlig arbetare"? Jag skulle säga mellan 15 och 35 kkr i månaden. Knappast någon faktor hundra där.

Om du i stället räknar vad de verkligen får ut så kommer de närmare varandra på grund av progressiv skatt men längre ifrån varandra på grund av komplicerade skatteregler (som chefen är bättre på att hantera).

02 juli, 2006 22:51  

Skicka en kommentar

<< Home