Creeper

onsdag, april 05, 2006

Åt rätt håll på fildelningsfronten

Efter beskedet att Svea Hovrätt inte beviljade prövningstillstånd för fildelningsmålet i Sollentuna klarnar nu bilden för sveriges fildelare. En åklagare hävdar att det nu kommer bli omöjligt att jaga fildelare eftersom polisen inte får begära ut IP-adresser från internetleverantörer endast för att lösa ett brott som är belagt med bötesstraff.

Ett definitivt positivt besked alltså, men långt ifrån slutet på jakten på fildelare. Det brott som sollentunamannen dömdes för handlade om att dela en film. Var kommer gränsen gå för fängelsestraff? Är bötesbeloppet på 16 000kr verkligen rimligt? och inte minst, kommer upphovsrättsindustrin fortsätta trycka på makthavare om skärpning i lagstiftningen? en skärpning som isåfall inte bara skulle drabba fildelare, utan vara integritetskränkande för alla internetanvändare.

Ser man på hur det sett ut hitintills så har inte upphovsrättsindustrin sagt sista ordet, utan kommer fortsätta trycka på lagstiftarna, med konsekvenser som kommer gå ut på vår integritet. Övervakning och registrering på internet är en guldgruva för alla upphovsrättsivrare, inte minst musikindustrin, som hitintills inte visat någonting på att den personliga integriteten skulle vara något att värna om. En åsikt som de delar med diverse totalitära statsmakter...

---

För övrigt har en av mina absoluta favoritmoderater (finns ytterst få sådana) hamnat i blåsväder. Gunilla Carlsson har pga. skattebekymmer valt att lämna ett par av hennes internationella uppdrag. Tråkigt, och med en förhoppning att hon kommer tillbaka i valet :)

9 Kommentarer:

Anonymous Oscar Swartz sa...

Bodström har redan en utredning där man föreslår att kravet på fängelsestraff tas bort för att få ut IP-nummer från operatörerna. Lagförslag hinner inte komma i vår dock. (Och dessutom ligger en rad fall hos polisen där förmodligen syftet är att testa dagens regler, dvs var går gärnsen för fängelsestraff. Vid utdelning av tre filmer? fem?)

06 april, 2006 01:13  
Blogger Johanna Nylander sa...

Det finns väl också förslag om att klassa upphovsrättsbrott som grov brottslighet, eller i alla fall långt grövre än vad den är idag också?

06 april, 2006 11:22  
Blogger Saga Rosén sa...

Men Johanna, du har fel när det gäller Carlsson. Om det skulle varit en sosse så skulle alla skanderat "AVGÅ" från allianshållet. Nu bryr sig folk typ inte.

06 april, 2006 14:16  
Anonymous Anonym sa...

"Men Johanna, du har fel när det gäller Carlsson. Om det skulle varit en sosse så skulle alla skanderat "AVGÅ" från allianshållet. Nu bryr sig folk typ inte."

Det kanske beror på att hon valde att avgå självmant. Alltså inte som sossarna gör och sitter kvar och låtsas som ingenting. (förutom när Persson tycker en person börjar bli lite väl obekväm, och ger dem ett toppjobb någon annanstans)

06 april, 2006 14:27  
Anonymous Anonym sa...

nu glömde jag ju det jag tänkte skriva... Var kan man kolla upp vilket bötesbelopp det verkligen var han fick? jag har läst både 160 000:- och 16 000:- undrar vilket som stämmer (eller 160 000:- var västeråsaren?)

06 april, 2006 14:29  
Blogger Krohnman sa...

Meh Saga!

Några klarheter:

För det första är det avdrag som underkänts i en deklaration när det gäller Gunilla Carlsson. Inget misstanke om brott, inga klippta kvitton, inga dubbelavdrag - moralpaniken visar sig återigen. Jag fattar inte hur det kan bli ett sådant liv att folk försöker dra av på skatten, jag ser inget som helst konstigt med det.

För det andra har hon avgått självmant från ett par perferiea uppdrag (som verkar ha roterande ordförandeskap anyway). Däremot är hon kvar som vice ordförande för moderaterna & kommer således med all säkerhet att återfinnas i valrörelsen.

Ja just, bra grej med Svea Hovrätt. :-)

06 april, 2006 15:35  
Blogger Saga Rosén sa...

Krohnish! Spelar ingen roll faktiskt, vem tror att man kan få avdrag för typ kläder och kabeltv? ;)

06 april, 2006 15:52  
Blogger Johanna Nylander sa...

Saga; Jag gillar Carlsson, och tyckte det va synd det som hände. Fast det var ju faktiskt inte en skandal, utan bara en högst privat miss, som hon vare sig överklagar, blir åtalad för eller försvarar...

Du anonyma typ; Bötesbeloppet låg på 16 000kr. Inte mer, inte mindre. Hittade inte någon källa nu, men jag är mycket säker på det.

06 april, 2006 21:18  
Blogger Krohnman sa...

Arbetskläder är ju ett inte helt ovanligt avdrag i vanliga fall. Uppenbarligen är blåställ okej men inte kläder för att delta på toppmöten i New York.

Kabelteve låter ju jättehemskt. Eftersom journalister kan dra av tidningar & böcker skulle man kunna tänka sig att en politiker är beroende av tv-sädningar för att kunna följa & ta del av sitt arbete.

Så enkelt var det att göra den tankevurpan & eska avdrag.

Att avgå för ett nekat avdrag är inget annat än moralpanik hysterica. Med tanke på alla mina avdrag som nekats borde jag i logikens namn avgå från livet vid det här laget :-)

07 april, 2006 11:58  

Skicka en kommentar

<< Home