Creeper

tisdag, april 04, 2006

Upptrappningar på fildelningsfronten

Inte nog med att ett par stackars enskilda privatpersoner genom antipiratbyrån blivit anmälda för fildelande av svenska filmer. Nu har branchorganisationen Ifpi gjort det igen. De anmäler femton personer för brott mot upphovsrättslagen, varav några är föräldrar till barn.

Kunde man inte försökt lite mer och hittat någon annan som faktiskt personligen gjort sig skyldig till ett brott, eller är Ifpi verkligen så desperata? Kommer ett barn till en förälder som dömts för barnets fildelande verkligen att få en bättre bild av musikbranchen och i vuxen ålder köpa fler skivor? Eller kommer det ännu mer undergräva unga människors tilltro på Sverige som en välfungerande rättsstat som tar kampen mot den stora brottsligheten?

Jag tror på det senare. Jakten på fildelare kommer att underminera unga människors (inte minst unga pojkars) förtroende på Sverige som en rättstat. Om någonting så vanligt och naturligt och ostoppbart som fildelning skall vara olagligt, och när dessutom branchorganisationer från musikindustrin letar upp privatpersoner för att statuera exempel, så varför ska man då ha någon tilltro till vare sig polis eller beslutsfattare? Det är inte konstigt att vi har ett förakt mot både polis/rättväsende som mot politiker, när det fattas så korkade beslut och prioriteringar som det här.

Dessutom så gör Ifpis agerande att i alla fall jag ännu mindre vill stödja deras arbete genom att faktiskt ta mig till en affär och köpa musik. Sånt beteende ger inte bra marknadsföring. I alla fall inte hos den skara musikälskande pirater som jag tillhör. Marknadsekonomi handlar till stor del om konsumentkraft och konsumentmakt, och en industri som inte tvekar till att annordna "internationella kampanjer" genom att statuera orimliga exempel där enskilda privatpersoner och barn kommer emellan, är bara värd att bojkottas.


För övrigt så kommer hovrätten att ta upp hip-hip-hora-fallet från västerås. Prövningstillstånd har beviljats och det är med spänning jag kommer följa även den rättegången.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home