Creeper

fredag, mars 31, 2006

DNA-hysteri så det tar i

Snart april, även om våren lyser med sin frånvaro. Snön lyser mer med sin närvaro, dock något uppblandat av regn och vatten här i lilla Skövde. Dagen har varit fylld av vårfunderingar, någon vårkänsla (med en stark touché av förkylning), och en härlig shoppingdag med nya vita våriga accessoarer inhandlade.

Nyhetsrapporteringen de senaste dagarna har dock inte bara handlat om det obefintliga vårvädret, utan även om gripandet av den misstänkta hagamannen och hur han greps med hjälp av DNA-prover. Samma fall uppmärksammades för en tid sedan då polisen inte fick tillstånd att köra sina DNA-prover mot PKU-registret, trots idoga försök till det. Den personliga integriteten åt de som lämnat blod till PKU ansågs viktigare, klokt nog, eftersom att brottslingseftersökning inte är PKU:s uppgift.

Nu greps hagamannen (vi vet inte om det är han än, men jag liksom media antar) utan att polisen behövde använda sig av PKU-registret. Mycket välkomnat, något som även kritiken mot DNA-hysterin är. Kriminologen Leif GW Persson hävdade i dagens nyhetsändning i tv4 att hagamannen sannolikt hade blivit gripen för länge sedan om polisen prioriterat att söka efter mannen genom andra metoder än just DNA.

Troligtvis har GW Persson rätt. Någonting som ofta inte nämns i debatten är att enbart ett DNA-prov inte kan fälla någon. Dessutom är inte ett DNA-prov helt säkert, framförallt inte de vi får fram här, och speciellt inte om man jämför med tex. familjemedlemmar. Allt polisarbete är inte CSI, hur bra serien än är... Fast, fortsätter det i den här takten så blir det mer och mer som polisarbetet i Gattaca, och även om Jude Law är snygg, så håller jag mig helst borta från den bilden av verklighet...

2 Kommentarer:

Anonymous Emil sa...

Citat: "...Dessutom är inte ett DNA-prov helt säkert, framförallt inte de vi får fram här, och speciellt inte om man jämför med tex. familjemedlemmar...".

Problemet är som jag förstått det, att den så kallade Hagamannen enligt media har flera närstående släktingar som även de kan passa in på den aktuella DNA-analysen.
Kan även tänka mig att dessa närstående släktingar har ett utseende snarligt "Hagamannens", då de är släkt.

Så man får hoppas att häktningen i detta fall bygger på mer än enbart en DNA-analys.

31 mars, 2006 22:49  
Blogger AndersML sa...

Allt polisarbete är inte CSI, hur bra serien än är...

Dessutom är alla framtida tjänstemän och politiker inte Gil Grissom.

06 april, 2006 00:47  

Skicka en kommentar

<< Home