Creeper

måndag, mars 27, 2006

Fildelningen och piratmode

I fredags så talade jag fildelning för ett gäng liberaler i Göteborg. Det blev mycket diskussion om nedladdningslagen, upphovsrätt och kassettavgifter. Enighet om att vikten av den personliga integriteten och upprördhet över kriminaliseringen av en så stor del av befolkningen var tydlig.

För musikindustrins roll i det hela är stor. Istället för att försöka marknadsföra sina skivor och göra de värda att köpa, har de gått den rättsliga vägen och tryckt på beslutsfattare att gå deras väg. Det är inte rimligt att göra nästan en miljon av befolkningen kriminell över en natt. Det finns fortfarande heller ingenting som säger att det faktiskt är fildelningens fel att musikindustrin tappat i försäljningssiffror.

Äganderätten hotas också när du inte längre får göra vad du vill med den produkt du köpt, ens för ditt egna bruk. Upphovsrätten själv hör till en av de mest långtgående rättigheterna. Du kan fortfarande tjäna pengar efter din död, och en låt är mer skyddad än tex. ett läkemedel. Att längden på upphovsrätten också förlängts i takt med att disneyrättigheterna får få år kvar, har enbart att göra med ekonomiska intressen snarare än ideologiska.

Storindustrins intressen går före den enskilda individens. Marknaden är på grund av upphovsrätten så reglerad att den snarare motverkar sitt syfte än medverkar till det. Den konstnärliga friheten finns inte på samma sätt när det gäller musik som när det gäller konst, även om den också titt som tätt hotas ordentligt.

Skyddet mot spridning av upphovsrättsskyddat material digital väg är någonting som marknaden borde sköta själva istället för att lämna det till lagstiftarna, och sedan själva rycka in och försöka väcka åtal mot folk. Upphovsrättsindustrin tar inte bara på samhällets resurser, den hindrar också den kultur som växer fram i spåren av fildelningen.

För övrigt så är det numera riktigt trendriktigt att vara pirat. Modemagasinköp för att lösa tågresetristess talade om det för mig (inklusive att mina två favoritfrysyrer också är inne), och äntligen ett politiskt mode som jag faktiskt kan haka på. Pirat-döskallar är dessutom såå mycket snyggare än palestinasjalar...

6 Kommentarer:

Blogger Alexander sa...

Det är inte rimligt att göra nästan en miljon av befolkningen kriminell över en natt. Bortsett från att väldigt få ägnade sig åt filhämting enbart så var vi alla brottslingar innan...

Håller med dig i sak men citatet ovan är ju faktiskt felaktigt.

Annars tycker jag om att citera seinfeld så:
KRAMER: Yes, yes. This pirate trend that she's come up with, Jerry, - this is gonna be the new look for the 90's. You're gonna be the first pirate!
JERRY: (Like a little kid) But, I don't want to be a pirate!

27 mars, 2006 10:47  
Blogger Johanna Nylander sa...

Fast även om i princip alla som laddade ner också laddade upp, så var det först i samband med nedladdningslagen som samhälls och mediabilden av fildelning blev att det var olagligt. Dessutom så gjorde man nästan en miljon av befolkningen kriminell för ytterliggare ett brott över en natt...

27 mars, 2006 11:17  
Blogger Tjallamalla XXX sa...

Själv köpte jag min första scarf/bandana med dödskallemotiv nån gång runt 1997. Jag är så jävla trendsetter! =)

29 mars, 2006 20:51  
Blogger Johanna Nylander sa...

Mode kommer ju i cykler om åtta år (är det nån klok som påstått), så runt 97 lär ju vara sist.

Men fortfarande, så mycket snyggare än palestinasjalar, och med ett rätt budskap med :)

29 mars, 2006 21:19  
Anonymous Urban Sundström sa...

Hej ! Kul att läsa din blogg för första gången.

Hälsn. urban.sundstrom@piratpartiet.se

01 april, 2006 19:22  
Blogger Johanna Nylander sa...

Alltid kul med uppskattning :)

09 april, 2006 11:53  

Skicka en kommentar

<< Home