Creeper

måndag, april 10, 2006

Därför kommer jag aldrig göra en Skugge

Linda Skugge slutar kalla sig för feminist på dagens sidan fyra i expressen. Hon drar upp långa anledningar om varför, att feminismen är felriktad samtidigt som hon sätter stora likhetstecken mellan vänsterfeminism och vanlig feminism.

Jag tror att Skugges val är både välgenomtänkt och kanske behövligt för henne, men jag tycker samtidigt det är synd att hon väljer att bortse från allt det positiva som feminismen står för. För även om jag i mycket kan hålla med om alla de negativa exempel hon drar upp, så är det en stor skillnad mellan att kalla sig för feminist och bara vara för jämställdhet.

Feminismen är den aktiva ställningstagandet att det finns skillnader mellan könen som beror på samhället, och att det är någonting man kan och vill ändra på. Att bara vara för jämställdhet är ett mer allmängiltligt ställningstagande du kan ha, utan att göra så mycket åt själva problemet. Jämställhet är innehåller ingen problemformulering, något som feminismen har och vill lösa.

För att lösa de problem som finns i dagens samhälle med ojämlikheter mellan de olika könen så tror jag att feminismen definitivt behövs. För att även om kvinnor och män är biologiskt olika, så är inte skillnaderna så stora att de motiverar de skillnader i förutsättningar som idag finns mellan män och kvinnor. Det är heller inte så stora att de motiverar hur olika man behandlar barn, eller betalar män och kvinnor som utför samma jobb, så olika lön.

Det är inte ett avståndstagande från feminismen som behövs, utan snarare ett reformerande. Många feminister ser kön framför människors individualitet, när det egentligen borde vara feminismens kamp att låta just människors individualitet vara det grundande när det handlar om bemötande och förutsättningar, istället för kön. Att det sedan behövs en medventenhet att vi i dagens samhälle ofta låter kön vara en större grund för bemötande än individ, och att det är det vi vill bekämpa, blir också det feminismen kallar för strukturer.

Värderingar efter kön hör inte hemma i ett modernt samhälle. Vi är alla individer med individuella behov, och individuella förutsättningar. Trots detta så bygger dagens samhälle på den manliga normen, där kvinnlighet blir någonting annorlunda, och inte det normala. Där behövs feminismen. För att få folk att bli behandlade som folk, och inte efter vad de har mellan benen.

14 Kommentarer:

Blogger Jimmyroq sa...

De flesta människor ser kön framför individualitet. Till en början. Det är naturligt därför att 1) vi har en fantastisk vilja att klassificera saker och 2) det är oftast väldigt enkelt att bestämma sig för om det är en man eller kvinna.

Om det inte är det så blir man lätt orolig. Ta till exempel reklamfilmen med den androgyna busschauffören. Jag blir i allafall väldigt osäker i en sån situation, för jag vill vara säker på om det är en man eller kvinna. Det räcker inte med att vara människa.

Men det lustigaste med hela debatten är att man nästan alltid angriper symptomen istället för problemen. Att det ser ut som det gör på arbetsmarknaden och i samhället beror ju på hur våra barn uppfostras, inte på vilka regler och vilken lagstiftning vi hittat på för oss som redan är förstörda.

Men jag är splittrad, för jag är nämligen inte helt övertygad om att biologin spelar så lite roll som många vill tro. Jag önskar att det är så, men jag är långt ifrån säker. Det finns en del experiment som visar på att redan mycket små barn intresserar sig för olika saker beroende på kön (eller snarare hormonhalter, X- eller Y-kromosom spelar mindre roll).

10 april, 2006 14:03  
Blogger Johanna Nylander sa...

Fast jag tror att även gamla hundar kan lära sig att sitta. Jämställdshetsarbete på dagis är jätteviktigt, och görs tyvärr alldeles för lite. Föräldrar har också mycket stort ansvar för det, men också alla vi runt omkring. Och är det viktigare att veta när folk fått en bebis om det är en pojke eller flicka? är inte det bara ett otroligt snett synsätt vi fått på världen? För inte nog med att vi delar upp oss efter kön rent ordsmässigt, vi blir också behandlade efter det. Små pojkar förväntas vara tuffa och busiga, medans små flickor förväntas vara snälla och söta...

Det tror inte jag har med kön att göra, utan med bemötande.

10 april, 2006 15:59  
Blogger Alexander sa...

Jämställdshetsarbete på dagis är jätteviktigt, och görs tyvärr alldeles för lite.
Detta kan ju bero på att det inte finns dagis längre....

10 april, 2006 16:33  
Blogger Johanna Nylander sa...

Bara för att det korrekt heter förskola! Språkpolis! Min lillasyster kallar sin förskola för dagis, och alltså jag med :)

10 april, 2006 21:09  
Blogger The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman sa...

Jimmyoq: "De flesta människor ser kön framför individualitet". Jag tror faktiskt att det kan vara en skillnad mellan män och kvinnor, där kvinnor i första hand ser en människa (som sedan kan vara man/kvinna, storstadsbo/lantis, ung/gammal, förälder/barnlös, homo/hetero, svensk/utlänning, whatever, det finns en massa grunder om man vill kategorisera människor). Mina belägg för detta är baserade på sporadiska diskussioner med män och kvinnor, och inget vetenskapligt.

Däremot har jag erfarenhet av att vara förälder till en pojke, och hur jag sedan han var liten har format honom i en pojkmall. Även fast jag är medveten, och tycker att det är principiellt fel, så har jag varit rädd för att han skall bli retad i dagis om han har rosa skor etc.

Jag tror att det finns biologiska skillnader mellan könen, men jag tror för det första att skillnaderna mellan individer är större än skillnader mellan könen, och för det andra att skillnaden mellan könen till stor del (ev till den största delen) beror på uppfostran. Än idag.

10 april, 2006 22:43  
Blogger Vigg sa...

men den grundläggande frågan är om man inte kan driva dessa frågor utan att kalal sig feminist ...eller om detta skulle innebära att det bara fanns post- och nykommunisktiska feminister?

11 april, 2006 11:25  
Anonymous Aeriks sa...

Klart det finns skillnader mellan könen. Och vad spelar det för roll om de är biologiska eller inte.

Det viktiga är väl att ingen skall behöva bli diskriminerad pågrund av dessa skillnader. Precis som som du skriver Johanna.

Människor oavsett kön skall kunna utöva sin individuella identitet vad den nu än må vara utan att behöva råka ut för diskriminering.

Så vad är det för fel att dela upp människor i kön de biologiskt har?

Som det verkar på den lilla forskning som finns får vi ett ännu större problem i samhället om vi inte förstår de skillnader i förutsättningar som barn har tack vare sitt kön.

Trixet är att lära människor att acceptera skillnader och sluta diskriminera vad det än må gälla.

Och om jag ska vara lite osaklig, allt för ofta får man intrycket att de som vill "radera" skillnaderna mellan könen inte kan acceptera sin egen identitet. Och alltförofta utöver de en motriktad diskriminering. Jag tror alla har sett det någongång, t.ex. vissa FI! representaters agerande.

11 april, 2006 13:48  
Anonymous Kungen av Kransen sa...

Feminismen är den aktiva ställningstagandet att det finns skillnader mellan könen som beror på samhället, och att det är någonting man kan och vill ändra på. Att bara vara för jämställdhet är ett mer allmängiltligt ställningstagande du kan ha, utan att göra så mycket åt själva problemet. Jämställhet är innehåller ingen problemformulering, något som feminismen har och vill lösa.

Dammit. Det där var faktiskt riktigt tänkvärt formulerat. Hm.

11 april, 2006 22:46  
Blogger Katrine Kielos sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

12 april, 2006 09:26  
Blogger Katrine Kielos sa...

Ja ja liberalfeministiska klyschor är alltid bra (jag är faktiskt inte ironisk). Har inte plats att svara här utan hänvisar fräckt till den egna bloggen och mitt inlägg: "Den feministiska revolutionen har bara börjat". Där kan man även se en bild på mig där jag mänsynslöst massakrerar John Locke, tyvärr inte med en ishacka...
www.kkielos.blogspot.com

12 april, 2006 09:29  
Blogger Johanna Nylander sa...

Vigg, hur menar du nu? vad har feminism att göra med kommunism?

12 april, 2006 16:45  
Blogger Johanna Nylander sa...

aerik;
men är vi inte alla individer, och borde inte det gå före kön? och att vi bemöter folk därefter?

Kungen av Kransen;
Har jag börjat omvända dig? *hoppas*

12 april, 2006 16:47  
Blogger Vonkis sa...

Bra skrivet.
Även om Skugge har valt att inte kalla sig för feminist tycker jag det är tråkigt att hon tydligen även ska få alla tjejer att följa hennes beslut.

Vad vinner vi på att ignorera strukturerna? För de finns där, det är jag helt och fullt övertygad om.

12 april, 2006 23:08  
Blogger N sa...

Tror ni verkligen att lösningen på kvinnofrågan ligger i att undergräva och nonchalera alla tusentals och åter tusentals forskningsresultat som stöder och bevisar att biologiska skillnader i stort och smått existerar mellan könen. Dessa skillnader påverkar kvinnor som män, pojkar som flickor och gummor som gubbar i sin vardag hela tiden överallt i världen. Varför är detta så hemskt enligt er? Kan inte en pojke få vara riddare och en tjej leka prinsessa på dagis? Ni tror att dessa barn styrs in i dessa roller av ett slags ondskefullt samhälle, okunnig dagispersonal och dåliga föräldrar, men ni har så fel. De allra flesta objektiva forskningsresultat visar att pojkar och flickor väljer sina roller på dagis på egen hand. Detta kan vi tacka biologi och instinkt för. Att tro att vi kan ”lura” dessa barn redan på dagis och ”tvinga” dom till att leka med annat än det dom själva naturligt väljer är ett farligt experiment som inte kommer att leda till någonting bra. Låt barnen få vara fria så hamnar allt på sin plats. När vi har enats om detta så kan vi gå vidare och försöka lösa det faktiska problemen som existerar, nämligen att vissa kvinnoyrken inte värderas högre än de gör lönemässigt. För lön är alltid det som vi väljer att använda som måttstock när det gäller jämföra människor välbefinnande (lite konstigt). Problemet är inte att det finns utpräglade mans- och kvinnoyrken, utan att de värderas olika. Upp med lönerna för kvinnor inom dessa områden och se till att vi har lika lön för lika arbete. Det kommer alltid att finnas kvinnoyrken och mansyrken, så är det bara. Ni kan försöka säga emot tills ni blir blåa i ansiktet, men faktum är att kvinnor aldrig kommer att leta sig ner i kolgruvorna, söka jobb som rörmokare, laga bilar i en verkstad eller göra militärtjänst i stor skala. Vad tror ni skulle hända om vi började kvotera in kvinnor i gruvorna? Ett ramaskri utan dess like. Varför? Jo för att kvotering ska enligt feminister ske där det passa dom och ingen annan stans. Försök att komma med vetenskapliga belägg istället för att skriva en massa grundlös propaganda som man läst i Frida eller hört från tjejkompisen på ett fik. Va källkritiska och läs på ordentligt. Var inte rädda för att öppna biologiböckerna från högstadiet.

/N

17 september, 2006 00:51  

Skicka en kommentar

<< Home