Creeper

onsdag, mars 22, 2006

Feminismdebatt och lite Freivalds

Äntligen har tv-reportaget "Könskriget" fällts för partiskhet av granskningsnämnden. Den historien som programmet byggde hela sitt scoop på visade bara en vinkel av fallet, och bara en av tre utsatta hade hörts. Programmet, som vållade en gigantisk debatt om feminism, hade klart sina brister, och många trodde att de skulle drabba feminismen i stort.

Idag har istället feminismdebatten blivit lite klokare, och fokuserar lite mer på rätt saker. Det praktiska man faktiskt kan göra någonting åt och ifrågasättandet av makten, istället för flum, införandet av obligatoriska låtsaskurser i skolan, och kvotering i bolagsstyrelser.

För övrigt ligger det faktiskt någonting i det stöd Freivalds fått ang. hennes avgång. Hon har fått mycket extra skit just för att hon är kvinna. Avgången ser jag som självklar, men om man ser till efterkommaren Bosse Ringholms skandaler, så är de minst lika stora, speciellt de skatteaffärer han hade under tiden som finansminister, och han sitter givetvis kvar. Eller så kanske det mest beror på att han är bättre kompis med Göran. Inte första gången det är kompisstyre isåfall...

När Ringholm dessutom blir den naturliga stand-in:en till en utrikesministerpost så är det bara att konstatera att det behövs ett helt nytt styre. Inte nog med det, i morse under svt:s morgon-tv så hade socialdemokraternas internationella sekreterare Ann Linde totalt noll koll. Hon hävdade att den borgerliga regeringen skulle sänka biståndet, och hävdade att s-regeringen nu kommer att uppnå en-procents-målet. Totalt skitsnack. Den enda gångerna Sverige haft ett bistånd över en procent har varit under just borgerligt styre, senast nu under 90-talet. Dessutom var Freivalds en av de som var ihärdigast med att inte hävda att folkmordet i Darfur är just ett folkmord...

9 Kommentarer:

Blogger Mikael M sa...

Ja, media har jagat Freivalds som om man skulle få medaljer för sin insats. Faktiskt tror jag att jag parentesiskt nämnde i slutet av mitt första inlägg på min blogg, oktober förra året.

22 mars, 2006 17:55  
Anonymous Anonym sa...

anledningen att sverige nådde upp till enprocentsmålet under den borgerliga regeringen i början av 90-talet var att landets ekonomi var kass då så i US-dollar räknat var biståndet lägre än under s-regeringen. och det är ett faktum att moderaterna vill sänka biståndet om högerpakten vinner valet. att luf-väst vill annorlunda spelar nog ingen stor roll när reinfeldt ska spara in 250 miljarder.

22 mars, 2006 21:45  
Blogger Johanna Nylander sa...

Eller så beror det på att folkpartiet faktiskt haft det som krav? och på att det bara är moderaterna i alliansen som vill sänka biståndet. Det är fortfarande något som sossarna inte har lyckats med...

22 mars, 2006 21:53  
Anonymous Anonym sa...

om folkpartiet inte ens kunde få igenom en så viktig fråga som ersättningsnivåerna mot moderaterna, varför skulle ni lyckas när det gäller biståndet? moderaterna har ju egen majoritet i högerpakten så det är ju ganska solklart vem som bestämmer.

23 mars, 2006 08:05  
Blogger Mikael M sa...

Va? Finns det någon som bestämmer? Nej, det går inte bara att skyffla ut pengar i världen. Ofta känns det som det är noll koll - ett beslut har fattats nångång i tiden och sedan mal det på, som svensk byråkrati. Precis som bonusar verkar det omöjligt att rubba, gubbarna skall ju finansieras.

23 mars, 2006 15:21  
Blogger Mikael M sa...

Har exakt 7 minuter at skriva detta tillägg; jo, klart att det skall finnas bistånd som världen ser ut. Men, det måste ju analyseras från fall till fall, inte gå på slentrian - inte så länge sedan formulerade Birgitta Ohlsson det bra i TV angående den eviga Palestinafrågan, klart man måste se över vart pengarna går. Det finns fler vägar än att bara skicka penningpåsar direkt till någon regeringsbudget. Vilka änglar sitter på de stolarna? På vilket sätt behåller de makten? Bistånd är besvärligt, skrymmande frågor - inte slentrianfrågor. Många gånger är händelseutvecklingen i dessa länder mer dynamisk än vi föreställer oss, i olika riktningar.

23 mars, 2006 16:01  
Blogger Henrik Hall sa...

Att sedan bistånd ibland är kontraproduktivt och direkt hämmande för ekonomisk utveckling samt att det hamnar i terrorhänder är kanske inget man skall beskymra sig över? Nej, skall man skicka ut bistånd är vart det går och hur det betalas ut viktigare än hur stort det är. Skulle ju vara intressant om någon tog upp det istället för att köra snoppmätartävling i ekonomisk ignorans.
Hujedamig vad fint det lät...

23 mars, 2006 19:40  
Blogger Johanna Nylander sa...

Någonstans så tror jag faktiskt att en borgerlig regering klarar pengautdelandet bättre än en regering som är stödd av diktaturkramare...

23 mars, 2006 20:44  
Blogger Henrik Hall sa...

Och jag håller med. Frågan lyder dock: När sägs det i debatten? Folk är ju ofattbart ryggradslösa i det här landet.

24 mars, 2006 00:54  

Skicka en kommentar

<< Home