Creeper

torsdag, mars 23, 2006

Absurda skillnader mellan P2P och bibliotek

Nu går det bra att ladda hem musik gratis från en tjänst några av landets bibliotek startat. Du måste bo i rätt kommun, ha windows på din dator och får bara ha filen i en vecka eller under ett dygn. Ett system med många brister, men ändå ett steg åt rätt riktning.

Frågan som väcks handlar då istället om var gränsen för upphovsrättsmännen går. För är det egentligen så stor skillnad mot det tjänsten som biblioteken just nu erbjuder sina låntagare, mot vad ett P2P-program eller piratebay innebär. Är det egentligen inte lite småfånigt att kopian av musiken måste raderas efter en tidsperiod? Det är ju faktiskt ingenting som skaparen kommer att sakna.

Skillnaden mellan biblioteken och p2p är att biblioteken betalar pengar till stim. I logikens namn borde det därför inte vara lång väg kvar till en fd. frankrikemodell med avgift till p2p-nätverken och sedan fritt laddande. Att det överhuvudtaget inte borde vara nödvändigt med avgifter till stim är en helt annan diskussion men som ändå behöver nämnas. I vilken annan branch kan man tjäna pengar på något som lika gärna skulle kunna ses som marknadsföring? Upphovsrätten är långtgående, du har tillexempel större rättigheter över ett musikspår än vad du har över ett nyutvecklat läkemedel. Borde det inte i rimlighetens namn och med lite sunt förnuft inse att förbudshetsen mot fildelningen är lika absurd?

Det tåls i alla fall att tänka på, och innan vi är där så är biblioteken klart ett bra steg på vägen, även om DRM-skyddet mest känns fånigt. Imorgon kväll (fredag) kommer jag för övrigt att prata om fildelning på en Cafe Liberal-kväll i Göteborg. Någon form av rapport utlovas.

6 Kommentarer:

Anonymous Peter Jönsson sa...

Vilken frankrike-modell? Den som gör program som tillhandahåller fildelnings-möjligheter olagliga?

23 mars, 2006 21:28  
Blogger Johanna Nylander sa...

Den "fd. frankrikemodellen" dvs. det som fanns på förslag innan att man betalade en frivillig avgift och sedan fick ladda hem från p2p helt lagligt i lagom mängd.

23 mars, 2006 21:34  
Blogger Alexander sa...

Jag blir seriöst upprörd. Svenska myndigheter (bibliotek) ska per definition inte skapa tjänster som dierkt stödjer ett visst företag. Jag skiter fullständigt i att detta kan vara en bra idé så länge som jag är med och betalar. Nu jävlar! De som kommit på idén har fått Ralf på sig...

24 mars, 2006 11:51  
Blogger Johanna Nylander sa...

Ser fram emot vad Ralf tar sig för... :)

26 mars, 2006 13:20  
Blogger notwist sa...

Är det inte så att bibliotek betalar ut en ersättning för varje gång någonting lånas, till skaparen? I så fall är det ju inte speciellt svårt att förstå varför biblioteken vill att det man lånat ska "försvinna" - så man ska låna det igen.

Sen om det är ett bra system eller inte, det är ju en annan grej.

26 mars, 2006 14:19  
Blogger Alexander sa...

I så fall är det ju inte speciellt svårt att förstå varför biblioteken vill att det man lånat ska "försvinna" - så man ska låna det igen.
Jo i en värld där biblioteken drivs av killen med guldbyxor... Jag tror inte det är så mycket biblioteken som har bestämt detta...

27 mars, 2006 12:29  

Skicka en kommentar

<< Home