Creeper

tisdag, mars 14, 2006

Svenska valobservatörer fängslade i Vitryssland

Den 19e mars är det val i Europas allra sista diktatur; Vitryssland. Hade det inte berott på lite för mycket studier och lite för dålig ekonomi så hade jag varit där som valobservatör ihop med danska SILBA. Efter att ha hört dagens nyheter så är jag glad att jag valde att stanna hemma. Två av de svenska liberaler från Göteborg som är där, blev idag fängslade av Vitryska KGB efter ett besök i en vallokal.

Den vitryska regimen är tolitär, och utgången av lördagens val är redan bestämt. Diktatorn Lukasjenko kommer att bli omvald. Även om andra officiellt sätt får ställa upp, så får inte oppositionskandidaten synas i den statligt kontrollerade median; det vill säga all media, och oppositionsledare har tidigare gripits utan andledning, och motarbetats kontinuerligt av staten.

De fänglsade svenskarna har fortfarande inte fått en andledning till deras frihetsberövande, men bara en sådan sak att en valobservatör blir fänglad för att besöka en vallokal säger nog om statens skick. I det enda land som inte ens låter sina medborgare rösta i eurovisionsschalgerfestivalen är det inte konstigt att fria val i politiken är långt ur sikte.

Mer om gripandet och det vitryska valet kan du läsa här (sr.se), och här (luf.se).

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home