Creeper

onsdag, februari 08, 2006

Rätten till integritet handlar om rätten att vara människa

Under gårdagens debatt på svt debatterade Thomas Bodström och Pär Ström övervakningen i det svenska samhället. Ta gärna en titt på programmet då det innehåller mer än en felaktighet. Bodström undviker Ströms frågor, fäster ingen relevans vid utredningar, utan vill bara diskutera förslag som redan nu nästan är säkra att de går igenom.

Utan respekt för människors integritet maler Bodström genom debatten på om att övervakning "stärker rättsäkerheten" och faktiskt inte alls hotar den personliga integriteten. Han bortser från problemet att lagrade personuppgifter, såsom tele/datauppgifter faktiskt inte bara kan brukas för att bekämpa grov brottslighet, utan även missbrukas av dem som begår den. Samlade databaser över sån här information är perfekta källor för den som vill förfölja en person, eller bara trakassera. Inte är det så att de databaser som redan finns nu är särskilt täta heller, utan de läcker rätt bra med information.

I samma debatt går han även ut med att den som inte begår grova brott behöver inte oroa sig över de nya förslagen till lagar. Det är ju inte alls så att de nya förslagen faktiskt innebär att man inte ens behöver en grov misstanke om brott alls, utan kan ske i förebyggande syfte. Det räcker alltså att polisen tror att du gjort någonting så kan du råka ut för övervakning. Polisen behöver inte alls några stora belägg för att du faktiskt har det.

Dessutom, i samma vända, så föreslås det att flera andra åtgärder ska kunna användas för inte bara grova brott, utan även mot smärre. Om utvecklingen följer samma håll, så har vi den situationen på övervakning om några år med, och hoten mot integriteten är ännu större.

Det här är inte det första inlägget i debatten. Inte det sista heller. Den personliga integriteten är viktig, för det finns faktiskt saker i sitt liv man vill hålla för sig själv. Staten behöver inte veta allt. För att fritt citera Pär Ström "det är du det som är att vara människa".

1 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Jag är en mamma med 100% nedsatt arbetsförmåga och många barn. Eftersom jag är Östeuropeisk är min telefon avlyssnat sedan flera år av något som av misstag uppgav sig heta "Eshellon - i Göteborg". Ingen av mina svenska journalister har talat om för mig att där finns det ngt så nu vet Ni det.
När mina barn blev anmälda i början av sin termin för sjuka av mig, så hade lärarinnorna ringt antagligen till SÄPO och sedan en dam från svenska ambassaden talade mitt modersmål och presenterat sig för min mamma utomlands om att hon skulle behöva mig där och sökte tolk. - En lögn, vilken illustrerar bara det system som är vardag idag - kontakten mellan grundskolan och SÄPOs förlängda armar på svenska ambassaden utomlands och hur man försöker sätta dit oskyldiga små ungar med utlandsfödda föräldrar. Någon terrorist är jag inte och absolut inte politiskt aktiv. Däremot lever jag sedan 4 månader utan sjukmedel, för att försäkringskassan sparar pengar och via specialistvårdstopp i Sverige och behandlingsvägran medan jag försämras för att sända mig till arbetsmarknaden, alltså jag lever med många ungar enbart på barnbidraget. Är det inte lämpligare, herr Persson och Bodström och gänget, att Ni lägger ner mina pengar på undersökning och behandling, på en värdig sjukpension som Försäkringskassan i 4 år låtsas att jag ej gång på gång ansöker om, än att Ni skall lägga mina sjukpengar på Eshellon och på att skrämma min mamma utomlands?
ÄCKLAD
Tomova-K
PS Var inte Stallin och Hitler "värstingarna"...Ts ts ts... när de inte ens hade datorer och när SLAVER är inte det minsta intresserade av kontroll!!!

28 september, 2006 03:16  

Skicka en kommentar

<< Home