Creeper

tisdag, november 22, 2005

Synen på integritet och information

Den amerikanska staten Texas ger sig nu in i kampen om medborgarnas rätt till integritet. De har nu bestämt sig för att stämma Sony BMG för deras spridning av spionprogram via deras CD-skivor. När till och med Texas som annars mest är känt för den breda accenten och sin iver i att avrätta människor med lagboken i ena handen och biblen i den andra försår att människors privata integritet är viktig, och att företag inte får bete sig hur som helst, så kan man bara beklaga sig över att man bor i det kalla Europa, där lättmanipulerade skärmdumpar kan fälla en fildelare.

Kanske kan det komma att bli en väckarklocka även här, att antipiratindustrins medel inte alltid är så fina, eller ändamålen särskilt heliga. Vår stora antipirataktör Ifpi går ut med falsk statistik utan att ta tillbaka den, och antipiratbyrån tar saken i egna händer och leker polis. Inte stämmer staten sverige dem för det?

Nej. Istället ger datainspektionen dem undantag från personuppgiftslagen, staten hjälper till och förbjuder nedladdning enligt lag, och inför avgifter på lagringsbara media. Allt för att "det är så synd" om antipiratindustrin.

För övrigt så verkar det tyvärr som att det blir ett beslut om registrering av mobil-, internet- och telefontrafik, trots allt. Allt i namnet för kampen mot terrorism.

Rätt prioriteringar?

6 Kommentarer:

Blogger Wille sa...

Långsam resa mot totalitarism. Det är vad det är, inget annat.

Balansen av makt och rätt mellan individer och stat har redan rubbats fundamentalt. Rätt till egendom, privat sfär, rättssäkerhet, allt mer eller mindre bortblåst de senaste 10 åren.


Läs F A Hayeks "Road to Serfdom", otäckt träffande läsning i dagens samhällsklimat.

23 november, 2005 01:40  
Blogger Carl sa...

Kommer inte en önskan om en stark integritet lite måttligt i konflikt med tanken om fri information?

23 november, 2005 02:44  
Blogger Johanna Nylander sa...

Carl:

Varför skulle det göra det? Bara för att jag inte tycker att information ska vara en handelsvara, så gör ju inte det att alla ska behöva veta allt om alla.

23 november, 2005 13:13  
Blogger Carl sa...

Nej, men om någon (A) vet något (B) om någon (C) och du anser att spridning av information är bra så bör ju ingen stoppa A.

Eller för att kanske ringa in var du i så fall drar gränsen: Bör man ändå kunna sätta dit folk för spridning av affärshemligheter, betaversioner och dylikt som ej avsetts för allmän spridning? I många sådana fall är det ju inte informationen som handelsvara man vill skydda, utan i praktiken rätten att styra vem som får veta vad.

För mig går gränsdragningen snarast vid frågan om det är relevant och rimligt att tycka att information, precis som mer materiella strukturer, är något som det finns anledning att reglera. Fri informationsspridning och integritet är inte vidare ortogonala. Väldigt mycket av det ena försvårar klart det andra. Om du inte håller med vore det intressant med exempel på varför de inte skulle vara ganska tätt kopplade.

25 november, 2005 00:17  
Blogger Johanna Nylander sa...

Det är klart att integritet och fri information går bra ihop.

Det bästa exemplet är väl det jag nämner i mitt inlägg, där det är upphovsrättsivrarna som vill skära i människors integritet. Så hand i hand med att värna om den fria informationen finns också att värna om den personliga integriteten.

25 november, 2005 20:14  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

I universitetsstaden Austin skall visst polisen se mellan fingrarna om man tar sig en spliff någorlunda diskret. Synd bara att de har så satans homofoba lagar i Texas.

29 november, 2005 20:06  

Skicka en kommentar

<< Home