Creeper

fredag, oktober 10, 2008

Krönika om jämställdhet

Dagens kvällsposten-krönika handlar om jämställdhet och motionsskörden i riksdagen. Fortfarande en stor mängd detaljstyrning från oppositionen, men notera att jag hyllar Josefin Brinks (v) motion om relationsvåld. Visserligen behandlas fortfarande våld i relationer där det inte är en man som slår en kvinna, separerat från det andra, men motionen i helhet är uppfriskande saklig.

Krönikan i sin helhet hittar du här.

Etiketter:

5 Kommentarer:

Blogger Danni sa...

Jag har inte läst längre än rubriken, men jag känner mig redan sjukt diskriminerad. Den täcker inte det mesta, utom ett scenario. Om min flickvän skulle slå mig. Inte för att det är ett jättevanligt scenario, men varför uttryckligen utelämna just ett specifikt scenario?

Dessutom förstår jag inte heller (fortfarande utan att ha läst motionen) varför man måste ha särbehandling i lagtexter av just den här sortens våld. Att bruka våld mot andra är väl redan olagligt, punkt basta?

10 oktober, 2008 13:33  
Blogger Johanna sa...

Du har rätt i att den inte täcker kvinnors våld mot män, men i övrigt är den ovanligt heltäckande för att komma från vänsterhåll. Allra helst hade jag sett att man erkände allt våld i nära relationer som just våld i nära relationer, men det vore samtidigt att blunda för fakta om man struntade i att det bland relationsvåldet är en överhängande majoritet av förövarna som är män, och offren som är kvinnor. Liksom att hedersrelaterat våld har andra orsaker än relationsvåld i ett kärleksförhållande.

och anledningen till särbehandlingen i lagtexten är att relationsvåld är så mycket mer än bara en smäll på käften eller misshandel ute på öppen gata som kan hända vem som helst med lite otur. Våld i nära relationer föregås ofta av hot, beroendeställningar, systematiska upprepningar och psykologisk misshandel, en sk. normaliseringsprocess. Därför räknas det, med all rätt, som ett grövre brott än "vanlig" misshandel.

10 oktober, 2008 13:51  
Anonymous Anonym sa...

Genom att göra våld i nära relationer neutralt utifrån kön och sexuell läggning så tror jag man skulle kunna få en större uppslutning ring detta OCH få bort feminismens tolkningsföreträde.

10 oktober, 2008 14:54  
Anonymous Anonym sa...

Har du några siffror att backa upp ditt påstående att män är överrepresenterade som förövare och kvinnor som offer inom relationsvåld? ... Eller är det bara din religiösa övertygelse som spökar?

14 oktober, 2008 19:46  
Blogger Johanna sa...

Länk. Vad jag förstått är det omvända marginellt förekommande, eller kan du backa upp motsatsen?

14 oktober, 2008 20:01  

Skicka en kommentar

<< Home