Creeper

tisdag, maj 27, 2008

Köpta domar

"Igår fick vi två oberoende tips från väldigt säkra källor (insiders som det heter) om att den 31-åriga mannen som blev dömd till villkorlig dom för fildelning, har fått sina böter och rättegångskostnader betalda av upphovsrättslobbyn - för att på så vis kunna ha ett prejudikat." - TPBbloggen
Om det här tipset stämmer är det allvarligt. Upphovsrättslobbyn har i så fall köpt ett prejudikat, och rättssamhället Sverige har låtit ekonomiska intressen gå före lag och rätt.

Etiketter: ,

9 Kommentarer:

Anonymous Jon Severinsson sa...

Upprepar min kommentar från TPBs blog:

I Sverige är faktiskt inte tingsrätterna prejudicerande. Det är bara vissa mål från Högsta domstolen, Regeringsrätten, hovrätterna, Migrationsöverdomstolen, Miljööverdomstolen, Marknadsdomstolen och Arbetsdomstolen som räknas som prejudikat. Detta är en av skillnaderna mellan ett Civil Law system (t.ex. Sverige) och ett Common Law system (t.ex. England och USA).

Så om dessa anklagelser stämmer så är det snarare så att upphovsrättslobbyn har försäkrat sig om att det INTE blir något prejudikat (vilket skulle kunna vara förödande om överklagan skulle ha gått emot dem). Vad de därimot har lyckats med är att visa att (villkorligt) fängelse finns på straffskalan, vilket räcker för att få husrannsakan, även om det inte kan användas i domstol i framtiden.

27 maj, 2008 14:01  
Anonymous rikard sa...

Jag har mailat fildelaren och frågat samt ställt samma fråga i hans bloggs kommentarer (han har visserligen inte publicerat min fråga än).

Lovar att återkomma om han svarar. Om han inte svarar tolkar jag det nästan som ett ja...

Det lär ha ingått i dealen att inte det här ska komma ut så om han inte dementerar det så ser det illa ut.

27 maj, 2008 16:28  
Anonymous Matte sa...

Men ni på högersidan älskar ju lobbying, det var ju så ni vann valet! :)

A Taste Of Things To Come

27 maj, 2008 16:47  
Anonymous Anonym sa...

Ironiskt nog, på fildelarens sait kommenterar en "ponten" (låter namnet bekant?och uppmanar folk till mer donationer

27 maj, 2008 19:06  
Anonymous Rikard sa...

Nu har han svarat mig:

"Hej Rikard,

detta stämmer absolut inte!
Jag har försökt skriva av mig i ett inlägg alldeles nyss i all illska, jag hoppas att det ska ge någon klarhet i alla fall, annars är jag beredd att bevisa på vilket sätt som helst att det här är en ren och rent ut sagt elak lögn....
"

Jag tycker det låter trovärdigt som reaktion (tror inte han skulle ljuga så åt dem utan snarare hålla tyst om det var sant att de köpt ut honom).

Så nu undrar man om Ifpi et consortes har spridit den här lögnen till TPB för att smutskasta honom då han faktiskt fått över 20 tusen i donationer.

27 maj, 2008 19:39  
Anonymous Rikard sa...

Kolla också ursprungsbloggen på TPB och då särskilt kommentar #18 där någon som påstår sig vara hans sambo tar honom i försvar och dementerar.

Jag tycker det börjar lukta groda och i så fall så har ju de "källor" som hittat på det här verkligen lyckats svärta ned honom.

Om det är så är det viktigt att vi vänder tillbaka detta på de som spred lögnerna.

Märklig historia det här.

27 maj, 2008 20:16  
Anonymous Anonym sa...

Tråkigt att du inte tog med hela inlägget. Längre ner står att en av källorna kommer "från en högt uppsatt person inom en av upphovrättsorganisationerna"!! Är det inte märkligt?

28 maj, 2008 01:51  
Blogger Johanna sa...

Jon, det stämmer att tingsrätten inte ger en prejudicerande dom, fel av mig. Dock så gör domen att husrannsakan får genomföras, vilket få ungefär samma effekt, även om den juridiska termen blev felaktig.

Till alla andra, den dömda mannen har nu dementerat uppgifterna. Vad som ligger bakom hela historien är fortfarande oklart.

28 maj, 2008 14:11  
Blogger JorgenL sa...

Det som ligger bakom är väl antagligen att IFPI retade sig på att donationerna såg ut att ta udden av straffet. Hela deras strategi är ju att försöka få folk att bli rädda, och det funkar ju inte om solidariteten funkar och straffet inte blir kännbart.

Alltså spred de ut ett rykte, och TPB agerade "nyttiga idioter"...

Det bästa sättet att ge dem fingret är väl att fortsätta donera.

28 maj, 2008 22:33  

Skicka en kommentar

<< Home