Creeper

måndag, maj 26, 2008

Hetsjakten på obehöriga lärare

För inte så länge sedan kom förslaget att obehöriga lärare inte längre skulle få sätta betyg i skolan. Ett förslag som kanske låter bra i teorin, men som i praktiken gör att behöriga lärare får en betydligt större arbetsbörda i betygstider, och eleverna får betyg från någon som inte känner dem lika väl.

Nu föreslår en utredning att bara behöriga lärare skall få fast anställning på skolor i landet. Obehöriga lärare får inte bara nöja sig med lägre lön, utan också otryggare anställning. Det nämns att obehöriga lärare skall kunna vidareutbildas, men hur det skall lösas nämns inte.

Visst vore det optimalt om alla som arbetade i skolan också hade pedagogisk utbildning. Men att i tider då den befintliga lärarutbildningen kritiseras, kräva att alla lärare skall ha gått den, verkar inte riktigt genomtänkt. Obehöriga lärare (framförallt på gymnasiet) kan dessutom ha ämneskunskaper som inte finns bland de behöriga lärarna, eller relevanta yrkeskunskaper. Att regeringen vill lagstifta om att dessa personer inte skall få lika bra anställningsvillkor är absurt. Inte minst eftersom den gång på gång lyft fram de praktiska utbildningarna som viktiga, och står för att skolan skall vara en kunskapsskola.

Nej, regeringen borde ta det lugnt med att reglera skolan, och låta skolorna få anställa den personal de anser är mest kompetent, och fungerar bäst i situationen. Det borde bli en konkurrensfördel för de skolor som har lärare som är duktiga, och är de dessutom behöriga kommer man säkerligen kunna locka ännu fler elever. Om regeringen desstuom satsar på att göra det enklare för en ämneskunnig lärare att bli behörig, kanske det går att få den kunskapsskola Björklund talat så varmt om.

---

Jag tyckte hetsjakt var ett ypperligt kvällstidningsord som rubrikinledning :)

Etiketter: ,

7 Kommentarer:

Blogger Rikframtid sa...

lärarutbildningen är inte så dålig som det målas upp i medierna, det finns inget som hindrar att om man har ämneskompetensen läser de 2 som krävs. Skulle du tycka att det var okej om en sjuksyster fått sin kompetens genom erfarenhet?

26 maj, 2008 12:07  
Blogger Linus Samuelsson sa...

Mein gott Johanna, du skriver vad jag tänker!

Egentligen borde man samla några socialdemokrater och liberaler i en arbetsgrupp och en gång för alla reda ut vad som är gemensamma nämnare och vad vi tycker olika om.

26 maj, 2008 13:24  
Anonymous tobias sa...

Så klart att människor som är obehöriga ska få samma lön som obehöriga. Det ska snabbt läras ut att man inte kommer någonstans om man utbildar sig i Sverige.

Inkompetens är vad man bör satsa på i framtidens skola. Bra att det åtminstone finns folk försvarar ideal som är värda att försvara.

Jag hoppas sossarna blir omvalda så dom fortsätter samma tankegång du har...

26 maj, 2008 18:45  
Anonymous Anonym sa...

Det talas mycket om att alla lärare skall vara behöriga. Problemet är dock att vara behörig inte räcker. Under mina år som lärare såg man ofta att skolan anställde behöriga lärare som fick jobbet mycket tack vare behörigheten. Men sedan fick de undervisa i ämnen som de inte hade ämneskunskaper i. Jag har sett lärare med ämnesbehörighet i svenska undervisa i matematik, matematiklärare undervisa i engelska, bildlärare som undervisar i historia osv.. Samtidigt som skolan i fråga kunde slå sig för bröstet och säga att "ALLA deras lärare var behöriga".

Man kan ju fråga sig vilken som skulle vara den bästa matematikläraren: En obehörig civilingenjör eller en behörig bildlärare. Enligt det nya förslaget så skulle den senare bli den som skolan skulle vara tvungen att välja.

26 maj, 2008 20:17  
Blogger Johanna sa...

Tobias, Jag utgår från att du menar obehöriga jämfört med behöriga. Det har jag aldrig påstått, utan tycker tvärt om, att utbildning ska ge högre lön.

Vad som är viktigt är kompetensen. Goda ämneskunskaper och god människokännedom är minst lika viktigt, sen bör det bli lättare att läsa upp pedagogik än vad det är idag, men hur skall man motivera någon som inte ens har fast anställning, att vidareutbilda sig samtidigt?

Sen är det som Anonym säger, att behörighet inte behöver innebära ämneskunskaper.

Linus, Kul att du håller med! Tyvärr finns det rätt gott om Björklundkramare bland liberaler, så jag tvivlar på att det här är en fråga det är så mycket gemensamma ståndpunkter i. Fast tanken är lockande...

26 maj, 2008 23:03  
Anonymous Anonym sa...

Jag är obehörig lärare. Alltså inkompetent enligt Björklund.Förklara då för mig varför jag som är obehörig gång på gång får använda mina raster för att reda ut begrepp som de behöriga inte förstår. Varför förstår de då inte? Jo, för deras ämnesbehörighet ligger i ett annat ämne än det de undervisar i men eftersom de är behöriga anses de vara kompetenta nog att undervisa i ett ämne där jag själv har ett antal tagna poäng och de har noll.

27 maj, 2008 08:27  
Blogger Mikael M sa...

Jag har sett protokoll (bak i tiden, 1980tal)där ett förslag vore att de som inte har barn själva, dessa bör INTE undervisa barn. En diskussion om en annan sorts "behörighet", alltså. Det är bra JN, att du pekar på frågeställningen om "behörighet".
T ex är den kommersiella musikbranschen, sedan generationer tillbaka, till stor del framburen av en hel del "obehöriga". Det finns de skickligaste musiker och artister som inte har någon akademisk "behörighet",.... däremot snor musikakademin med tiden åt sig sådant som vildhjärnor fört fram. Det mesta hamnari finrummet så småningom, i någon form...
Vad som är ramarna för "behörighet" kan vanligen diskuteras,om det inte handlar om det slutna rummet. Med tiden förändras ramarna, påverkas Vem som är "behörig"?,..., jag antar att denne till en börja med bör vara icke-rökare,..ha prefekta tänder och aldrig tänkt en syndig tanke. Det är fel, enligt min mening, att skylla alla problem med skolan på lärarna, behöriga eller inte.

28 maj, 2008 15:28  

Skicka en kommentar

<< Home