Creeper

torsdag, januari 31, 2008

Matlåda och matförgiftning

Det är säkerligen inte alltid man bli bemött på ett bra sätt om man är allergiker och vill gå på restaurang, i synnerhet inte om man är så allergisk att man behöver ha med sig egen matlåda (för att kunna sitta med i ett sällskap).

Att däremot tycka det är "ogint", att inte få värma matlådan inne i restaurangköket, bör man inte skylla på restaurangägaren. Det är nämligen direktiv från livsmedelsverket att ingen mat tillagad utifrån får tas in i ett restaurangkök (och i det långa loppet EU, om jag inte minns fel), och finns till för att förhindra matförgiftningar. Astma och allergiförbundet borde ha koll på det.

Sen kan man tycka att reglerna är petiga, men det är lite dålig stil att vinkla en artikel om allergi mot en restaurangarbetare som bara (enligt han i alla fall) gjorde sitt jobb och följde rådande lagar och regler.

5 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Läs på lite bättre innan du kommer med komentarer. kram

31 januari, 2008 23:53  
Blogger Johanna sa...

Är det inte direktiv från livsmedelsverket som säger så? Eller vad är fel?

01 februari, 2008 00:07  
Anonymous Trollmamma sa...

Enligt livsmedelsverket får restauranten värma medförd mat (man gör det ju ex ofta med barnmatsburkar och även annan medförd barnmat!), däremot får gästerna inte själva gå in i köket med maten. Så det finns absolut inget hinder att vara tillmötesgående mot personer med svår allergi.

01 februari, 2008 08:41  
Blogger Johanna sa...

Trollmamma, det hade varit intressant att se hur rekommendationen ser ut i text, men själv hittade jag inte någon på slv:s webb.

Jag har jobbat i kök och gått utbildning i hygien och egenkontroll (haccp), och där betonades vikten av att främmande föremål inte fick komma in i köket (oavset om det var personer utan rätt kläder, köksredskap eller mat). På stället jag jobbade på löstes den här typen av problem med att gästerna hade tillgång till en separat micro i ett hörn i matsalen (det var många barnfamiljer som besökte stället).

Med tanke på att reglerna för egenkontroll och hygien är rätt så snåriga, så borde man ha hänsyn för att restauranger tolkar dem något olika, och personligen skulle jag hellre äta på en restaurang som hårddrar dem lite för mycket, än att inte ta dem på så stort allvar.

Sen i det här fallet verkar ju inte tjejen (enligt hennes version), fått något tillmötesgående, och det verkar ju oerhört korkat av restaurangen.

01 februari, 2008 09:30  
Anonymous Fredrik sa...

Ja vad ska man säga. Ännu fler kränkta och diskriminerade stackare som inte kan se längre än sin egen näsa, om ens det.

Självklart släpper man inte in vem som helst i ett restaurangkök, allra minst småbarnsföräldrar med gud vet vilka baciller som kommer med. Däremot finns det ju nästan alltid en personalmatsal/rum med separat mikro där man säkert kan få värma om man frågar. Har flera vänner i restaurangbranschen och alla restauranger med vettig hygienkontroll har en micro på sidan för just barnmat och liknande.

Sen skadar det ju inte att fråga om sådant när man bokar bord om man är osäker. Har själv jordnötsallergi och frågar ALLTID när jag bokar bord och kan de inte garantera att deras mat är fri från nötter så väljer jag något annat ställe. Så enkelt är det. De flesta restauranger idag har jättebra kolla på laktos, gluten, allergier och andra komplikationer så att säga att man inte kan lita på dem och att de inte tar hänsyn till allergier är en ren lögn. Sen är det så klart skillnad restauranger emellan. Desto bättre restaurang desto högre krav på egenkontroll och hygien men också på service.

01 februari, 2008 10:56  

Skicka en kommentar

<< Home