Creeper

onsdag, januari 30, 2008

Rapport: Kulturskymning inställd

Nu är rapporten "Kulturskymning inställd" släppt. Den går att ladda ner från timbros webb här, och pressmeddelandet till släppet hittar du här.

I stort sett går den igenom en mängd statistiskt material på kulturområdet, och konstaterar att det bli allt större bredd i både kulturutbudet och publiken. Fler aktörer finns inom kulturområdet, och fler personer förkovrar sig i kulturen.

Det är fler människor som läser böcker och kulturtidskrifter, fler besöker bio, fler går på museum och konstutställningar och fler tittar på konserter, teater- och dansföreställningar. Det är också fler människor som spelar datorspel och lyssnar på klassisk musik.

Kulturen når helt enkelt ut till fler personer.

Det finns också en större bredd i kulturutbudet. Det sätts upp fler dans- och teaterföreställningar, det blir fler konstutställningar, fler museum öppnar, och det säljs fler enheter musik. Fler får jobb inom kultursektorn och företagandet inom kulturen ökar.

Utan att diskutera innehållets kvalité, så måste ändå bredden få tala för sig själv. Kulturklimatet är bra, och utvecklas positivt.

---

Desutom, ett stort tack till alla de som orkade upp i morse och besökte frukostseminariet. Det var ett 70-tal personer anmälda, och jag tror att nästintill alla dök upp.

Etiketter:

7 Kommentarer:

Blogger Johan Hedin sa...

Äntligen en rapport i detta ämne!
Oläst av mig ännu men verkar komma fram till det jag hela tiden hävdat.

Jag undrar dock vad det är för fel på Timbro som inte har vett att bjuda in till detta frukostmöte. Är jag bannlyst efter att ha kritiserat deras senaste rapport? Hade varit mkt intressant att vara med. Utvisning till Timbro (eller dess sändlista).

30 januari, 2008 11:37  
Blogger Annie sa...

Mycket intressant och bra rapport Johanna!

30 januari, 2008 13:49  
Blogger Karl Dahlberg sa...

Ser ut att vara en bra rapport med understöd fakta och trovärdig statestik.
Tyvärr brukar sådana argument/rapporter falla väldigt platt hos "motståndarna", då det där oftast är betydligt viktigare vad man tror och känner, än verklig fakta.
Känns ofta som man debatterar äpplen och morötter.

30 januari, 2008 14:35  
Blogger Johan Hedin sa...

Stefan Jonsson har redan uppmärksammat detta:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2207&a=738101

Inte helt oväntat skjuter han inte sig på att man dristar sig till att räkna lite på det hela. Han raljerar:
"Tio miljoner kronor är bättre än en miljon kronor. Då måste väl tio lästa böcker vara bättre än en."

Om nu detta stämmer (att rätt bok är bättre än tio andra), så borde man väl rimligen med samma argument kunan spara 90% i den statliga kulturbudgeten - bara man hittar den rätta boken.

Johanna:
Du kan ju testa om du kan få replik i DN-Kultur... hahaha... nej, jag bara skojade

30 januari, 2008 14:47  
Anonymous Matte sa...

För att säga sig värna om individualism och den enskildes frihet(r)* framstår ni nyliberaler mest som en enda stor kompakt kollektiv massa av alternerande bu eller glädje -rop.

Frihet är ett reggat varumärke och definitionen ägs numera av organisationen Svenskt Näringsliv.

30 januari, 2008 15:10  
Blogger Kungsholmscentern sa...

Matte,

På samma sätt som begreppet solidaritet då ägs av LO/SAP och defineras som att alla skall ha det lika dåligt och gärna vara solidariskt överbeskattade och därigenom även bidragsberoende (för att säkra s-röster...)

31 januari, 2008 00:05  
Anonymous Matte sa...

Kungsholmscentern:
Hur känns det att vara hjärntvättad? Kanske är det skönt att dra ner på hjärnverksamheten och okritiskt svälja alla lögner.

31 januari, 2008 11:40  

Skicka en kommentar

<< Home