Creeper

måndag, januari 28, 2008

Lite tolerans vore inte helt fel

Göran Gräslund på Datainspektionen har skrivit ett inlägg om integritet och ungas attityder till att lämna ut personliga uppgifter på nätet. I en rapport med intervjuer av 500 unga mellan 14-18, har datainspektionen konstaterat att de flesta lagt ut både bilder på sig själva, och skrivit kommentarer på nätet under eget namn.

Vissa saker i rapporten borde vara alarmerande. Som att acceptansen för övervakning är oroande hög, i synnerhet bland tjejer. Kanske ett mått på hur otrygga unga känner sig.

Däremot så borde man fundera lite på det som tidningarna kallar för nätmobbning och kränkningar. För om nu 14-18-åringarna inte vill ändra sitt beteende i hur mycket privatinformation man delar med sig på nätet, så kanske det inte har så stor betydelse heller.

Med ett allt större informationsflöde, facebookande och youtubande, så kan inte exponering på nätet få vara en avgörande grej längre. Hur mycket minister, filmstjärna eller medelsvensson du än är, så borde inte fyllebilder, nakenbilder eller osmakligt fula bilder vara något problem. Det måste få vara okej att ha ett privatliv som någon gång exponerats i mindre smickrande tillstånd, oavsett om du söker anställning som dagisfröken eller som statssekreterare.

Tyvärr är det väl lättare att lära ut till 14-18-åringar om när man borde känna sig kränkt, än att lära ut lite tolerans, skratta åt felaktigheter, men vara förvissad om att även ifall onödig information florerar på nätet, så kan den få göra det, folk kommer ändå bara att rycka på axlarna till slut.

Frivillig exponering av privatliv har ingenting med integritet att göra, utan kräver bara lite tolerans. Ofrivilligt intrång i privatlivet - där pratar vi om brott mot integriteten.

---

I morgon kommenterar jag kulturrapporten i p1:s kulturnytt. De sänder 07:46 och 08:54, och finns sedan på nätet.

Etiketter: , ,

2 Kommentarer:

Anonymous Anders Andersson sa...

Den som oroar sig för hur rykten om ungdomssynder (verkliga eller påstådda) riskerar att underminera en framtida yrkeskarriär bör se The Contender. "Det har du inte med att göra" är väl en hyfsad sammanfattning av budskapet som filmen, och då särskilt titelrollen, förmedlar.

Nog för att det kan vara värdefullt ur ett sociologiskt perspektiv att undersöka ungdomars attityder till kommunikation med sin omvärld, men vem är det som har kommit på att det är just Datainspektionens uppgift studera detta ämne? Vill man antyda att personuppgiftslagen skulle vara tillämplig, så att den som får ett SMS med fula tillmälen skall kunna kräva avsändaren på registerutdrag, uppgiftslämnare och rättelse? Eller är det för att ungdomarna använder datorer att kommunicera med? Numera sitter det ju en processor i varenda mikrovågsugn och tvättmaskin, men inte publicerar Datainspektionen matrecept och tvättråd för det, trots att både maten man äter och kläderna man har på sig blir en del av ens personlighet...

Min personliga integritet bevakar jag själv, tack! Det kan aldrig någon myndighet göra åt mig. Integriteten handlar om att jag vill bli respekterad som människa, inte om vilken dag jag fyller år eller vilken IP-adress jag har.

28 januari, 2008 23:28  
Anonymous Johanna Sjödin sa...

Jag är sexton och har knappt diskuterat övervakning i skolan, det är en debatt jag upplever att dagens unga står utanför. Enstaka elevrådsrepresentanter har fört just kameror på tal men det har knappt funnits någon diskussion om säkerhet contra integritet. Genom att inte lägga fram bra argument kan heller ingen använda dem.

(Rätt lustigt med tanke på att vi ägnat en hel termin åt just källkritik, gärna källkritik som idé men inte mer. Det vore ju jobbigt om den kom att användas emot oss-tänkandet)

Det här är kanske inte alls representativt för övriga Sverige men detta är i alla fall min upplevelse. Den dagen dagens unga står med ett röstkort i handen kanske även de välkomnas i debatten. Vem vet…

30 januari, 2008 03:13  

Skicka en kommentar

<< Home