Creeper

tisdag, december 19, 2006

Vad som egentligen är värt att uppmärksamma

Det är bara fem dagar kvar till julafton och julstressen i kombination med hetsen har letat sig in i lagomlandets röda stugor. Själv har jag lyckats färdigställa samtliga julklappsinköp, skall posta ett något försenat julkort i eftermiddag, och äter dagligen en chokladbit från julkalendern som oväntat kom på posten för någon vecka sedan.

Klimatfebern har kylts ner av minusgraderna ute och ersatts med rymdfeber i tidningarna. Trots att jag fångades av Emmas entusiasm en stund och sände en tanke till rymdraketen i paper mache jag gjorde på lågstadiet, är jag fruktansvärt trött på att höra om vad Fuglesang lyckas och gör i omloppsbana kring vår planet.

I och med Fuglesangs rymdresa har Sverige blivit nationalistiskt. Själv har jag inte så mycket övers för mellanmjölkens land, utan är bara 56% lagom.

För när HRF pysslar med metoder kallade maffia och upprör sig över ett par hundralappar om året, har nästan ingen uppmärksammat H&M:s barnarbetare i Kambodja.

När tidningsrubrikerna handlar om julklappstipsen, eller julglöggstest, hittar jag ingen om de flyktingfamiljer som fortfarande levet gömda och aldrig omfattades av den utlovade amnestin förra året.

I landet lagom rapporteras det hellre om rapande kor som förstör växthuseffekten, än om de familjer som får fira jul inlåsta på sveriges flyktingförvar.

Rymdresa eller inte, visst kan man ha en fashination för det, men tänk om lite av den tid och mediautrymme som Fuglesang fått, istället skulle gått till Rosengrenska eller annan organisation som faktiskt gör skillnad.

6 Kommentarer:

Anonymous Slabbe sa...

När styrelseproffsen gnäller över att det tjänar för lite i förhållande till deras likar i USA och tyskland, än att någon bekymmrar sig för de ensamstånde undersköterskorna utan möjlighet till fast anställning eller heltid.

När trams fyller svnska bloggar fast det finns så mycket viktigare att använda sin tid på än att läsa dem, t ex skotta snö.

Dessa jämförelser haltar i sin natur. det är rent utav korkat att göra uppställningen i sig om man inte har något viktigt att säga.
Själv saknar jag när Fuglesang var lovligt byte för komiker.

19 december, 2006 21:45  
Anonymous Anonym sa...

Hur kan man vara säker på att Sverige är ett så dåligt land om man aldrig provat på att bo i något annat land?
Därför föreslår jag nu till dig Johanna att du genast flyttar utomlands. Jag kommer iallafall inte sakna dig.

20 december, 2006 14:01  
Anonymous Anonym sa...

Negativt värre. Well, bättre lycka nästa år, får vi väl hoppas.
slabbe:
Fuglesang är fortfarande lovligt byte.
anonymous:
Jag är inte J. Nylander, med god jul på dig med. Ta en pepparkaka, jag har hört att man blir snäll av såna.

20 december, 2006 14:17  
Anonymous Rasmus Kaj sa...

Anonym är ju bara så fånig som anonyma ofta är ... Vad gäller boyahead så tycker man ju att de kunde kolla fakta en liten aning i alla fall. Det är skillnad på lite över tusen och fyrahunrafemti. :-)

Just Fuglesang kanske inte är så vikigt, men tack vara honom förekommer det för närvarande rapportering i svenska media om rymdens utforskande. Det är bra.

På kort sikt är barnarbetare och gömda flyktingar naturligtvis mycket viktigare, men man måste höja blicken ibland, och på längre sikt är klimatförändringar vs. bekvämlighet och upphovsrätt vs. personlig integritet en större fråga. Och riktigt lång sikt är rymdfrågan och naturvetenskap generellt det enda viktiga vi över huvud taget har börjat diskutera.

20 december, 2006 15:10  
Anonymous SixDays sa...

Fuglesang är ju bara så jävla tröttsam. Sen kan man ju bara mäta honom med Ubuntu linux skapare, Mark Shuttleworth. Shuttleworth degade sin egen resa ut i rymden, så han behövde inte sitta som en tönt och vänta på att få socialbidrag för att få åka SLs rymdfärja till månen.

Sen är det jävligt ointressant att se Fuglesang sitta och käka mackor och dricka sprit i rymden. Att duscha varje morgon är en sensation. Fuglesang är det inte.

"I jymden kan ingen höra dig gjåta..."

20 december, 2006 22:06  
Anonymous Anonym sa...

Sixdays: Det är en jävla tur att din åsikt inte delas av regeringen i detta land då endast de rika haft möjlighet att resa ut i rymden. Motbjudande tanke med en lönnfet östermalmsgris runtflytande där uppe.

21 december, 2006 09:30  

Skicka en kommentar

<< Home