Creeper

onsdag, november 29, 2006

USA utnyttjar bristade rysk demokrati

Det här är faktiskt allvarligare än det låter.

USA tvingar Ryssland att stänga ner den omtalade sajten "allofmp3.com". Jag har inte så mycket övers för Rysslands politik, med tanke på att landet inte kan klassas som en demokrati, men att USA agerar på det sätt de gör, gör saken ännu mera allvarlig.

De båda stormakterna har fattat en överrenskommelse som berör all intellektuell egendom, eller immateriellt ägande, vilket kommer innefatta både piratkopiering, fildelning av upphovsrättskyddat material och läkemedelspatent. Ryssland vill komma in i WTO, och ser därför till att reformera sina lagar på området.

USA leker världspappa, rättar Ryssland, och sänder samtidigt ut varningssignaler till andra länder. I Sverige har vi redan stött på de amerikanska kraven, som i slutet av maj ledde till tillslaget mot piratebay. Det blev här en rättsskandal som fortfarande inte är slut, men i ett land som Ryssland, som saknar en fungerande demokrati, kan det passera utan några vidare rubriker, vilket USA krasst utnyttjar.

I en stat där det råder demokrati och yttrandefrihet måste det vara okej att även skriva ut bokstavskombinationen som leder till en länk med obekvämt material. Oavsett om det handlar om en fil med upphovsrättskyddat material, en för staten obekväm nyhet, eller en sajt som utmanar ett statligt monopol.

Att sedan ryska allofmp3.com gör mer än att tillhandahålla länkar, och faktiskt säljer material helt enligt lokala lagar, gör USA:s agerande ännu mer oroande. Fast, vi kanske kommer få vänja oss att det är supermakten på andra sidan atlanten som stiftar lokala lagar i framtiden, om det är det som krävs för ett WTO-medlemskap borde faktiskt Sverige ordentligt fundera över sitt eget.

3 Kommentarer:

Blogger Mikael M sa...

Det handlar inte bara om "vanlig" piratkopiering i Ryssland (och en del andra länder österut) - det handlar också om kopiering rätt av, hela CD som man sedan säljer helt öppet, så var det även på kassetternas tid. Det är totalt fel om upphovsmän/kvinnor inte får ett nickel på en gigantisk marknad, däremot alla möjliga mellanled kan göra sig en hacka på piratkopierat.

30 november, 2006 16:17  
Blogger Johanna Nylander sa...

Fast det är bara en liten del av själva avtalet. Eftersom att jag personligen gillar creative commons, så är det en del jag kan förstå (tjänar man pengar på någon annan ska man också dela med sig till den). Men det är en gråzon när anledningen till att man ändrar lagstiftningen är påtryckningar från en annan nation.

30 november, 2006 17:27  
Anonymous olle sa...

Det är tveksamt om USA kan ses som en demokrati där man tydligt fuskar i ett presidentval och det finns även misstankar om valet när Bush blev omvald. USA:s utrikespolitik har varit odemokratisk ända sedan 60-talet.

USA går en farlig väg där pengar styr allt och fler och fler idiotiska lagar skapas utan förankring bland folket och risken är stor att detta kommer sprida sig till EU och kanske t.o.m. Sverige.

01 december, 2006 15:52  

Skicka en kommentar

<< Home