Creeper

fredag, november 24, 2006

Centerpartistisk buggning och tysk spelcensur

Det här borde alla som röstade på centerpartiet för att de protesterade mot buggning läsa. Centern och kristdemokraterna kör nu på samma linje som folkpartiet gjorde redan före valet.

Missförstå mig rätt. Jag är en stor buggningsmotståndare, men jag är trots det folkpartist och har hela tiden varit införstådd med mitt partis linje. Centern var istället under valrörelsen det parti som mest profilerade sig för den personliga integriteten. Nu går man dock de andra allianspartierna till mötes och buggning verkar snart bli del av vår vardag.

Upplysningsplikten i efterhand, och en parlamentarisk nämnd som följer de buggade fallen, har redan folkpartiet krävt. Men, det är givetvis lättare att ge efter på krav några månader efter ett val, än ett par månader innan.

---

Mer spelmoralism hittar du i Tyskland. Hur hemsk det än är med dödsskjutningar, så går det inte att skylla på spelen. Samma argument fanns när det handlade om våldsfilmer, och samma argument har tidigare används på alla typer av nya medier.

Det viktiga är att barn och andra lär sig hur man förhåller sig till saker som inte är verkliga, inte att man förbjuder dem. Sedan måste det påpekas att det är stor skillnad mellan att ha skarpa åldersgränser på spel, vare sig om de är satta frivilligt av branchen (vilket vore det bästa), eller om de är tvingande enligt lag och statlig censur.

Censur för vuxna människor över arton år, är alltid helt förkastligt och borde inte finnas vare sig i Sverige eller i något annat land. Vi har yttrandefrihet, och censur är inte bara ett brott mot det, utan också ett hot mot den fria konsten.

Att just spel hamnar under förbudsiverdebatter är knappast nånting konstigt. Nya saker som majoriteten av den styrande generationen inte hängt med om, brukar alltid få skit. Rädsla för förändring och en syn på teknik och medier som inte är särskilt vid.

2 Kommentarer:

Blogger Michi sa...

Åh nej, är det dags för hysteri här nere igen?

Jag var på en paneldebatt om spel och spelbolagens ansvar för censur för någon månad sedan. Debattörer var bl.a. chefen för tyska spelcensurmyndigheten, ett par psykologer, en webredaktör för KiKa - största barntvkanalen, och en representant för EA.

Och nästan hela debatten ägnade sig åt fulaste tänkbara retorik för att smutsmåla allt vad datorspel och datorspelande heter; komplett med "Jag vill ju inte peka på Erfurtskotten, men..." och liknande vändningar. (Erfurt, där förra skolskyttet hände, ligger någon mil härifrån)

24 november, 2006 20:32  
Anonymous Björn sa...

Centerns motion om att bordlägga buggningsproppen från regeringen och folkpartiet

Som du ser har Centern inte varit emot buggning, men den proposition som förra regeringen lade, och som folkpartiet var med på, var så omfattande och integritetskränkande att det inte fanns något annat alternativ än att bordlägga den i avvaktan på bättre lagstiftning med bra integritetsskydd.

25 november, 2006 14:04  

Skicka en kommentar

<< Home