Creeper

fredag, september 22, 2006

Amerikansk statligt subventionerad tortyr

Jag är definitvt inte någon USA-kramare, än mindre när det handlar om landets oförmåga att skriva under något så fundamentalt som FN-konventionen om de mänskliga rättigheterna. Ytterligare ett bakslag för den amerikanska demokratin kom igår, då det stod klart att den CIA kan fortsätta tortera misstänkta terrorister.

Visserligen är det ett framsteg att man kan lyckas förbjuda riktigt grova tortyrmetoder, men det borde varit en självklarhet för länge sedan, och att inte gå hela vägen, är ett stort steg tillbaka för det land som kallar sig för världens främsta demokrati.

Givetvis så kommer heller inte de kritiska rösterna märkas särskilt mycket världen runt. EU borde ha en möjlighet, här har vi trots allt regler som säger helt nej till tortyr, istället för de amerikanska "nästan" och "kanske".

---

Washington post-länk via Yabosid.

2 Kommentarer:

Anonymous SixDays sa...

Vad som är grova tortyrmetoder är en definitionsfråga. Psykisk terror är enligt mig värre än fysisk. Om man får armen bruten så kommer den att läka. Om en bunt facister från valfri terror organisation (cia,fbi,nsa,dhs,must, mossad etc) kommer och väcker en varje natt, inte låter dig sova, säger att de ska skada din familj etc, så är det mycket värre än om de bara slår dig.

Enligt mig så använder sig svenska polisen av psykisk tortyr, som i fallet Tommie Karim, där de tvingade stackarn att se på bilder på den han älskade, som de försökte få honom att erkänna mordet på.

Man behöver inte ens titta till USA när det gäller att bryta konventioner. Sverige var det första land som skrev på FNs barnkonvention, och det första land som bröt mot det.
Vi sätter inte barn i fängelse i Sverige. Vi sätter dem på "ungdomshem" som är precis vad ett fängelse är, bara värre då du inte har rätt till advokat etc då du inte nödvändigtvis behöver ha en dom mot dig för att hamna där. Går även att jämföra med Oceaniens (fd. England) ASBO lag.

Innan vi kritiserar folk borde vi ta och rensa upp i vår egen bakgård.

22 september, 2006 20:20  
Blogger Krohnman sa...

Tortyr är givetvis inget annat än förkastligt på alla punkter, oavsett utförare.

Vad det gäller EU ser jag ingen direkt möjlighet till någonting alls. Klart EU inte pysslar med tortyr, eftersom man inte pysslar med någonting alls när det kommer till krig mot terrorism, kamp mot diktatur eller militära interventioner för att bevara mänskliga rättigheter.

Näh, vi pysslar mest med att flytta runt parlament & ge pengar till franska bönder. & så undrar folk var USA inte har Europa på allvar...

23 september, 2006 14:19  

Skicka en kommentar

<< Home